Προσεκτικά τα επόμενα βήματα

”Πονηρή” συνεδρίαση η σημερινή, σε μία εβδομάδα που θα έχει αρκετές φήμες, ενδεχομένως εξελίξεις, αλλά και αρκετό ”αέρα”. Θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να επιβεβαιωθεί καταρχήν η στήριξη της αγοράς και εν συνεχεία να υπάρξει αντίδραση, καθώς η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει εμφανώς ανοδική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Φαινομενικά ”εύκολη” η σημερινή συνεδρίαση, ενδέχεται να κρύβει παγίδες συνολικότερα για την εβδομάδα.

Αναμφίβολα, η συμφωνία μεταξύ των επιχειρηματιών Θ. Αγγελόπουλου - Γ. Μπόμπολα (βλ. top stories) αποτελεί κίνηση με πολλαπλούς αποδέκτες.

Επιταχύνει μάλιστα εξελίξεις σε κλάδους προβληματικούς με αιχμή τον κατασκευαστικό.

Από το συγκεκριμένο χώρο είναι εμφανής η διαφοροποίηση 4-5 ομίλων, οι οποίοι θα αποκομίσουν τη μερίδα του λέοντος των έργων.

Μετά το -33% της προηγούμενης χρονιάς για τον κλαδικό δείκτη δικαιολογείται υπεραντίδραση εάν και εφόσον το αρμόδιο υπουργείο επιταχύνει τη διαδικασία δημοπράτησης έργων.

Και από αυτήν την άποψη, Ακτωρ, ΕΛΤΕΧ, αλλά και ΑΕΓΕΚ, Τέρνα, J&P Αβαξ, ενδεχομένως μικρότερα αλλά υγιή σχήματα, Εκτέρ, Αθηνά και 1-2 ακόμη εταιρίες θα συγκεντρώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, και δικαιολογημένα.

Η επιφύλαξή μας, όμως, έγκειται σε δύο επιμέρους τεχνικής μορφής ζητήματα, που αφορούν το μεν πρώτο στις ανοιχτές θέσεις και αγορές αέρα, κυρίως στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, που θα πρέπει να καλυφθούν μέχρι τη συνεδρίαση της Τετάρτης, το δε δεύτερο στη βούληση ορισμένων ισχυρότατων παιχτών της Σοφοκλέους να τοποθετηθούν σε τίτλους του FTSE-20, αλλά σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Λόγω και της λήξης την Παρασκευή της σειράς Ιανουαρίου στα συμβόλαια παραγώγων, απαιτείται η ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις, καθώς στην αγορά έχουν διαμορφωθεί –πάντα βραχυπρόθεσμα– προϋποθέσεις εγκλωβισμού όσων κινούνται με αυτήν τη λογική.

Θα ήταν προτιμότερο στην αρχή της συνεδρίασης να διαπιστώναμε την ουσιαστική δύναμη των αγοραστών, τη διάθεση των πωλητών, ειδικότερα όσων αποκομίζουν σημαντικότατες βραχυπρόθεσμες υπεραξίες, να διαμορφωθεί βάση στήριξης και εν συνεχεία να αντιδράσει ο Γ.Δ. προς τις 2.905 μονάδες, καταρχήν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v