Περιφέρεια: Γιατί δεν αγοράζουν οι εισηγμένοι!

Πολλές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν φτάσει στο έσχατο όριο της απαξίωσης. Ωστόσο, οι βασικοί μέτοχοι, εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους την πραγματική κατάσταση των εταιριών, δεν αυξάνουν τα ποσοστά τους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είτε επειδή οι εταιρίες είναι πραγματικά για τα σκουπίδια είτε επειδή φοβούνται ότι το φθηνό θα γίνει, τελικά, φθηνότερο...

Περιφέρεια: Γιατί δεν αγοράζουν οι εισηγμένοι!
Πολλές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν φτάσει στο έσχατο όριο της απαξίωσης. Ωστόσο, οι βασικοί μέτοχοι, εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους την πραγματική κατάσταση των εταιριών, δεν αυξάνουν τα ποσοστά τους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είτε επειδή οι εταιρίες είναι πραγματικά για τα σκουπίδια είτε επειδή φοβούνται ότι το φθηνό θα γίνει, τελικά, φθηνότερo...

Η μικρή κεφαλαιοποίηση της Σοφοκλέους είναι από τις πλέον ελκυστικές στην Ευρώπη, σύμφωνα και με τη Citigroup. Αυτή, όμως, είναι η μισή αλήθεια. Κι αυτό διότι γνωρίζουμε όλοι ότι δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα τα πολύ καλά οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύουν πολλές από τις εισηγμένες εταιρίες.

Αν συνέβαινε κάτι διαφορετικό, τότε όλοι θα έσπευδαν να επωφεληθούν της ευκαιρίας. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχουν εξυπνότεροι άνθρωποι από εμάς και πιο έμπειροι σ’ αυτές τις περιπτώσεις!

Αυτό που μας προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι δεν αυξάνουν τα ποσοστά τους ούτε καν οι βασικοί μέτοχοι των εν λόγω εταιριών. Όταν η εταιρία τους έκανε στο ταμπλό 100 εκατομμύρια ευρώ έτρεχαν να συνάψουν μετοχοδάνεια για να αυξήσουν τη συμμετοχή τους κατά 5%. Σήμερα, πέντε εκατομμύρια ευρώ είναι όλη η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας τους, αλλά δεν διαθέτουν ούτε ένα σεντς για να αγοράσουν μετοχές τους.

Μια λογική εξήγηση είναι ότι ακόμη και στις λεγόμενες καλές περιπτώσεις οι βασικοί μέτοχοι φυσάνε πλέον και το γιαούρτι, από τη στιγμή που ακόμη τους ταλαιπωρούν εκείνα τα περίφημα μετοχοδάνεια.

Σ’ έναν βαθμό αυτό ισχύει. Στο ρεπορτάζ που κάναμε ακούσαμε αρκετούς να επιχειρηματολογούν σε σχέση με την αγορά και να υποστηρίζουν ότι μια πιθανή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη θα συμπαρασύρει (οπωσδήποτε) και τις δικές τους μετοχές, ανεξάρτητα από το αν είναι ήδη πολύ φθηνές. Κατά συνέπεια, δεν θέλουν να εξαντλήσουν όλες τους τις δυνατότητες, δίχως στο μεταξύ να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οι επενδυτές δεν μπορούν να ξέρουν αν οι βασικοί μέτοχοι δεν αγοράζουν γι’ αυτόν ή για κάποιον άλλο λόγο. Αυτό που γνωρίζουν, όμως, είναι ότι το πρώτο βήμα ανήκει στους βασικούς μετόχους. Θα είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας μιας άλλης πορείας για τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v