Ο Τύπος της Τετάρτης

Οι αποφάσεις του Ecofin για την ελληνική οικονομία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, η ανησυχία γύρω από τα καταναλωτικά δάνεια, το σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΟΤΕ, αλλά και το ”ναυάγιο” των διαπραγματεύσεων για την Πήγασος είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Οι αποφάσεις του Ecofin για την ελληνική οικονομία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, η ανησυχία γύρω από τα καταναλωτικά δάνεια, το σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΟΤΕ, αλλά και το ”ναυάγιο” των διαπραγματεύσεων για την Πήγασος είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τετάρτης.

Ecofin: Δύο χρόνια διορία έδωσε το Ecofin στην Ελλάδα για δημοσιονομική εξυγίανση, αναφέρει η Καθημερινή, ενώ η Ναυτεμπορική σημειώνει πως ο υπουργός Οικονομίας επιστρέφει από τις Βρυξέλλες ικανοποιημένος.

Περικοπή δαπανών ή αύξηση φόρων ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ θα ζητήσει η Ε.Ε. από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την Ημερησία.

Διετή περίοδο χάριτος για δημοσιονομική προσαρμογή προσέφερε χθες επισήμως στην Ελλάδα το Συμβούλιο Υπουργών, εξουσιοδοτώντας, ωστόσο, την Κομισιόν να προχωρήσει σε νέες συστάσεις τον επόμενο μήνα για επιβολή πρόσθετων μέτρων, επισημαίνει το Κέρδος.

ΙΟΒΕ: Πτώση για πέμπτο μήνα παρουσίασε τον Δεκέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, αναφέρει η Ημερησία επικαλούμενη σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ.

”Ελεύθερη πτώση” ακολουθεί ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα για πέμπτο συνεχή μήνα, σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσιάζει ο Δείκτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των ”25” και στην ευρωζώνη, σημειώνει το Κέρδος, με βάση την έρευνα του ΙΟΒΕ.

Απογοήτευση κυριαρχεί στον επιχειρηματικό κόσμο για την πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με την τακτική έρευνα του ΙΟΒΕ σημειώνει η Καθημερινή.

Καταναλωτικά Δάνεια: Σε ”κατασταλτικά” μέτρα προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος για τον περιορισμό της καταναλωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά, καθώς διαπιστώνει, σύμφωνα με το Κέρδος, πως οι συστάσεις για αυτοσυγκράτηση και ενίσχυση της προσοχής στις χορηγήσεις δανείων, κυρίως καταναλωτικών, δεν έχουν οδηγήσει σε κάμψη των ρυθμών δανεισμού.

Αδειοδότηση Επιχειρήσεων: Με λιγότερα δικαιολογητικά, αυτόματη ανανέωση αδειών λειτουργίας, κατάργηση γραφειοκρατικών διατάξεων, η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, τονίζει Το Βήμα, το οποίο επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρει πως οι σχετικές αποφάσεις θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων που θα φέρει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας.

Εφορία: Για ”σαφάρι” της εφορίας για έσοδα κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως θα επέλθει δέσμευση καταθέσεων, αλλά και ”μπλόκο” στις μεταβιβάσεις περιουσίας.

ΣΕΒ: Η υπόθεση του ανταγωνισμού δεν θα πρέπει να αποτελέσει ένα σύνθημα κενό νοήματος, αλλά ένα μέγεθος μετρήσιμο, από την εξέλιξη του οποίου εξαρτάται άμεσα η πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι το μήνυμα του ΣΕΒ προς όλες τις κατευθύνσεις αναφέρει η Εξπρές.

Ασφαλιστικό Τραπεζών: Απομακρύνεται η πιθανότητα ενιαίας λύσης στο Ασφαλιστικό των Τραπεζών, σύμφωνα με την Καθημερινή, που αναφέρει πως η πρωτοβουλία των υπουργείων Οικονομίας και Απασχόλησης για προώθηση λύσης στην Εμπορική έχει προκαλέσει δυσφορία στην ΟΤΟΕ.

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι τραπεζοϋπάλληλοι τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, με την οποία ανοίγει ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων διαφόρων μορφών που θα διαρκέσει έως την οριστική επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος, σημειώνει Το Βήμα.

Την άμεση λύση του Ασφαλιστικού θα ζητήσει στη σημερινή του συνάντηση με τους τραπεζίτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Ασφαλιστικές: Τέλος στις χρονοβόρες εκκαθαρίσεις των ασφαλιστικών εταιριών, των οποίων ανακαλείται η άδεια, αλλά και φραγμό στα συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο των εκκαθαρίσεων θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα από το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στο Επικουρικό Κεφάλαιο, αναφέρει η Καθημερινή.

ΟΤΕ: Συναίνεση για άρση της μονιμότητας ζητεί από τους εργαζομένους η διοίκηση του ΟΤΕ, μια ημέρα πριν από την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 6.200 υπαλλήλων, τονίζει η Ημερησία.

Προτού καν αρχίσει η διαπραγμάτευση με την ΟΜΕ-ΟΤΕ για το κρίσιμο ζήτημα της εθελουσίας εξόδου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης επιδιώκει να διευρύνει το μέτωπο και βάζει στον διάλογο οκτώ αιτήματα τροποποίησης του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, επισημαίνει η Καθημερινή.

Πήγασος: Ματαιώθηκε η πώληση της Πήγασος, τονίζει η Καθημερινή, η οποία συμπληρώνει πως σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες η εξέλιξη οφείλεται στην απόσυρση ενδιαφέροντος από πλευράς του κ. Αγγελόπουλου, ο οποίος αφενός αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αφετέρου εκτιμάται πως διαπίστωσε ότι το κόστος της εξαγοράς είναι μεγάλο σε σχέση με το οικονομικό όφελος.

Για αιφνίδια αλλαγή σκηνικού με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Γ. Μπόμπολα και Θ. Αγγελόπουλου κάνει λόγο η Ελευθεροτυπία σχετικά με την εξαγορά της Πήγασος, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα σε μετρητά ήταν υψηλό.

Στη διακοπή των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της Πήγασος αναφέρεται Το Βήμα, σύμφωνα με το οποίο δημιουργήθηκε διαφωνία στην τιμή για την εξαγορά.

Στο παρά πέντε ναυάγησε η συμφωνία μεταβίβασης της Πήγασος από τον κ. Γ. Μπόμπολα στον κ. Θ. Αγγελόπουλο αναφέρουν Τα Νέα, που συμπληρώνουν πως κύρια αιτία φαίνεται πως είναι η διάσταση ως προς το τελικό ύψος του τιμήματος της εξαγοράς, ενώ η Εξπρές σημειώνει πως υπάρχουν ερωτηματικά για την αιτία της μη συμφωνίας.

Το Έθνος πάντως στο πρωτοσέλιδό του επισημαίνει πως ”στρατηγικός και μονοδιάστατος στόχος του νομοτεχνικού μορφώματος που έφερε στη Βουλή, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα, η κυβέρνηση Καραμανλή, είναι το ισχυρότερο εκδοτικό συγκρότημα της προοδευτικής παράταξης”, ενώ παράλληλα τονίζει πως ο νόμος έχει να κάνει με μια ωμή υποκατάσταση επιχειρηματικών συμφερόντων και με μια χονδροειδή προσπάθεια χειραγώγησης του Τύπου.

ΕΥΔΑΠ: Στον διαγωνισμό της Ψυττάλειας αναφέρεται η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία εκτιμά πως ερωτήματα προκαλούν περίεργες –όπως τις χαρακτηρίζει– προσφορές.

Τράπεζα Αττικής: Η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με διεθνείς επενδυτικούς οίκους για τη διάθεση στην ελληνική αγορά μιας πληθώρας Αμοιβαίων Κεφαλαίων, σημειώνει το Κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v