Κερδοσκοπικές κινήσεις

Ακρως κερδοσκοπικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι παρενέργειες από αυτό που αποκαλέστηκε η ”συμφωνία της δεκαετίας” και που τώρα φαίνεται να ”παγώνει”. Διακυμάνσεις, ανοιχτές αγορές και πωλήσεις διαμορφώνουν την εικόνα. Κόντρα στο ρεύμα κινείται κυρίως η Πειραιώς, ενώ διατηρείται η δυναμική για την Εμπορική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα όσα συμβαίνουν στις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις στην αγορά θα πρέπει να προβληματίσουν βεβαίως τους εμπλεκόμενους και σε κάθε περίπτωση τις αρχές.

Τα όσα παρατηρούνται στο ταμπλό με επίκεντρο την ακραία διακύμανση της μετοχής της Τηλέτυπος μόνο εύλογα ερωτήματα μπορεί να προκαλούν.

Το ζητούμενο στην περίπτωση που απασχολεί το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας αφορά στην ουσία των μέσων προφύλαξης και των ασφαλιστικών δικλίδων (αντισωμάτων) που έχει το χρηματιστήριό μας.

Η ακραία διακύμανση της μετοχής της Τηλέτυπος φαίνεται μέχρι στιγμής να δικαιώνει την εκτίμηση εκείνων των παραγόντων που, με αφορμή χθες την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, έθεταν ανάλογο ερώτημα και για τη μετοχή της άλλης εισηγμένης.

Το σίγουρο, όπως έχει τονιστεί σε όλα τα τελευταία μας σχόλια, από αυτό του προηγούμενου Σαββάτου, είναι η κατακόρυφη άνοδος και εμφάνιση φαινομένων κερδοσκοπίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Στην άλλη πλευρά, όμως, της αγοράς διαπιστώνεται πως όπου υπάρχει επιχειρηματικό ενδεχόμενο, οι ξένοι προσεγγίζουν θετικά και η αγορά ανταμείβει την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η περίπτωση της Πειραιώς είναι ενδεικτική όσο και χαρακτηριστική του πώς αντιμετωπίζεται από τους ξένους ένα τμήμα της αγοράς, όπου εμφανώς υπάρχουν προϋποθέσεις ουσιαστικής ανάπτυξης.

Δεν είναι επίσης τυχαίο πως για μία ακόμη συνεδρίαση και κόντρα στο ρεύμα διόρθωσης του κλάδου αντιδρά η μετοχή της Εμπορικής.

Σε επίπεδο δείκτη, τόσο ο Γενικός, όσο και ο FTSE-20 πιέζονται χαμηλότερα και κοντά σε μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.

Γι’ αυτόν το λόγο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επανεμφάνιση αγοραστών σε μετοχές των Eurobank, Alpha, ενδεχομένως στην αυριανή συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v