ΧΑ: Σε μέτρα και Emporiki το… θερινό ενδιαφέρον

Σαν να μην πέρασε μία μέρα και το ΧΑ αδυνατεί (για 10 συνεδριάσεις) να δώσει κλείσιμο πάνω από τις 600 μονάδες. Το όποιο ενδιαφέρον στην εξειδίκευση των μέτρων και στις διεργασίες στο μέτωπο της Emporiki Bank.

Καλή εβδομάδα και καλώς τα (ξανα)λέμε. Το Χ.Α. παραμένει στα επίπεδα όπου το είχαμε αφήσει προ δύο εβδομάδων, ενδεικτικό της άπνοιας που κυριαρχεί στο προσκήνιο του χρηματιστηρίου και της οικονομίας σε μία ούτως ή άλλως άνυδρη εποχή.

Στις 3/8 ο Θανάσης Σταυρόπουλος σημείωνε: «Συμπληρώθηκαν δέκα ολόκληρες συνεδριάσεις και ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου συνεχίζει να κωλυσιεργεί και να αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 600 μονάδων. Ένα κλείσιμο που θα ήταν καθαρά για την τόνωση της ψυχολογίας, καθώς το τεχνικά ζητούμενο είναι το κλείσιμο υψηλότερα των… μακρινών 625 μονάδων! Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή η δυσκινησία που παρουσιάζει ο Δείκτης και την οποία θα κληθεί να “πληρώσει” αν επιδεινωθεί κι άλλο το διεθνές κλίμα και επιστρέψει ο προβληματισμός όσον αφορά την κρίση χρέους στις τάξεις των επενδυτών».

Αυτά γράφει το… ταμπλό, γιατί το ίδιο διάστημα μεσολάβησαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της Πειραιώς- ATEbank (με τις ένθεν κακείθεν κινήσεις, ενστάσεις και αιτιολογήσεις), εισέρχεται στην τελική ευθεία η διαδικασία εκχώρησης της Emporiki Bank, συμπληρώθηκε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και έλαβαν χώρα οι λίγο ως πολύ γνωστές εξελίξεις στο μέτωπο του ΟΠΑΠ, με τους εγχώριους παίκτες σε στάση αναμονής και την πλειονότητα των ξένων ωσεί παρούσα.

Το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες όσων θεωρούσαν νομοτελειακή τόσο την προσφυγή και της Ισπανίας σε πλήρη μηχανισμό «διάσωσης» μνημονίου, σε ευθεία παρέμβαση της Bundesbank στα της ΕΚΤ και των καλύψεων που (δεν) παρέχονται στα υπερχρεωμένα κράτη, όσο και τη διολίσθηση της Ιταλίας στον γνώριμό μας δρόμο, όσα αυτά συνεπάγονται για τον ευρύτερο μετασχηματισμό της Ε.Ε. στη… Νέα Ευρώπη.

Ωστόσο, στο εσωτερικό καταγράφηκαν, ως ήταν αναμενόμενο, οι πρώτες ουσιαστικές τριβές μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, όπως η αδυναμία του Ευ. Βενιζέλου να... καταπιεί πως τσάρος της οικονομίας είναι ο Γ. Στουρνάρας, αμφισβητώντας ακόμη και πρόσφατες δικές του αποφάσεις.

Αυτά εξελίσσονται τη στιγμή όπου: «Βαθύτερη ύφεση τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη διετία βλέπουν το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα. Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, τονίζοντας ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει οριστική απάντηση της τρόικας για τα ισοδύναμα μέτρα που σχεδιάζει για φέτος η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και να δοθεί το πράσινο φως να πληρωθεί σε περισσότερες δόσεις ο φόρος εισοδήματος. Περιλαμβάνουν περικοπές στα υπουργεία της τάξης 0,5%-0,8% του ΑΕΠ».

Αυτά σημειώνονται σε σχετικό θέμα του euro2day όπου αναφέρεται ότι «το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως το οικονομικό επιτελείο έχει δουλέψει με πολύ συστηματικό τρόπο και για το 2012, για να κλείσει ο προϋπολογισμός, τα δημοσιονομικά ισοδύναμα κ.ο.κ. και για το 2013-14 για τα 11,5 δισ. ευρώ».

Αυτό το… κουραστικό επιτόπιο τροχάδην αποτυπώνεται εύγλωττα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις τράπεζες αισθητά χαμηλότερα της πρώτης αντίστασης, αλλά με ενδιαφέρουσες επιμέρους αποκλίσεις για μεμονωμένες μετοχές μη τραπεζικών εταιρειών.

Δεν μας προκαλεί εντύπωση ότι πέραν όσων συμβαίνουν στον κλάδο πιο... ζεστή περίπτωση είναι αυτή του ΟΠΑΠ (ενδεικτική και του κηρυγμένου πολέμου επιχειρηματικών, και όχι μόνο, συμφερόντων) με την αποτίμηση του Οργανισμού στο 1,58 δισ. ευρώ. Κατά 328 εκατ. ευρώ υψηλότερη της Εθνικής (που είναι η πρώτη στον τραπεζικό κλάδο) στοιχείο ενδεικτικό των ανατροπών που έχουν συντελεστεί (και) χρηματιστηριακά τους τελευταίους μήνες.

Από τεχνικής πλευράς, λίγο ως πολύ ισχύουν τα γνωστά (και όσα έχει αναφέρει αναλυτικά ο Θανάσης) με πιθανή ενδιαφέρουσα εξέλιξη (για τις επόμενες ημέρες) την υπόθεση της Emporiki Bank με αφορμή την υποβολή δεσμευτικών προτάσεων από τους όποιους ενδιαφερόμενους (*).

(*) Στη συνέχεια θα ανεβάσουμε σχετικό θέμα στον Εκηβόλο…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v