ΧΑ: Οι τράπεζες ζωντανεύουν το ενδιαφέρον

Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι διεθνείς οίκοι για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ, μετά την απογοήτευση από τη Fed. Συμφωνία πολιτικών αρχηγών και πώληση Εμπορικής επιτρέπουν τη διατήρηση του ενδιαφέροντος στο Χ.Α.

Τη δέσμευσή της να διατηρήσει σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού, και συγκεκριμένα σε εύρος διακύμανσης από 0% έως 0,25% έως τα τέλη του 2014, επανέλαβε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η αμερικανική οικονομική ανάκαμψη έχει χάσει τη δυναμική της, χωρίς ωστόσο να επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής επιπλέον μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Fed τόνισε ότι θα παρακολουθεί στενά τις οικονομικές και τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις και θα παρέμβει όποτε αυτό χρειαστεί ώστε να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Πλέον η επενδυτική κοινότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στην ΕΚΤ και όλο και περισσότεροι διεθνείς οίκοι προετοιμάζονται για πιθανές απογοητεύσεις, τονίζοντας ότι οι αγορές δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν ψύχραιμες στη μη ανάληψη δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Άλλωστε, και οι τελευταίες γερμανικές δηλώσεις έχουν ψαλιδίσει σημαντικά τις προσδοκίες.

Όπως επισημαίνει η Citigroup, δεν αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση για πρόγραμμα αγοράς αξιών, αφού δεν υπάρχει ακόμα επίσημη αίτηση για βοήθεια από την πλευρά της Ισπανίας και βέβαια κάτι τέτοιο θα απογοητεύσει την αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η JPMorgan, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κάποιος μόνο εάν έχει μόλις προσγειωθεί από το διάστημα και είναι η πρώτη φορά που ακούει την ΕΚΤ να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ μπορεί να περιμένει η κεντρική τράπεζα να ανακοινώνει ένα «μπαζούκα» για τη στήριξη της αγοράς ομολόγων.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, από σήμερα κιόλας η αγορά καλείται να τιμολογήσει σημαντικές εξελίξεις. Πρώτα απ’ όλα, το αποτέλεσμα της δίωρης δραματικής σύσκεψης των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι, με βάση πολιτικούς αναλυτές, αφού συμφώνησαν στο ότι διαφωνούν, αποφάσισαν τελικά να παρουσιάσουν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα για τη διετία 2013-2014 προκειμένου να προχωρήσει το δανειακό πρόγραμμα της χώρας.

Η όλη υπόθεση κατέδειξε για πολλοστή φορά ότι ανεξαρτήτως προσδοκιών και προεκλογικών υποσχέσεων τα περιθώρια ελιγμών μπροστά στις απαιτήσεις της τρόικας, με τις οποίες έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, είναι ελάχιστα, αν όχι μηδενικά.

Από εκεί και πέρα, στις 25 - 26 τρέχοντος μήνα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μεταβεί στο Βερολίνο και στο Παρίσι για να συναντηθεί με την Angela Merkel και τον Francois Hollande αντίστοιχα.

Επίσης, η αγορά καλείται να τιμολογήσει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν της ότι δεν πρόκειται για τον νόμο που θα αφορά τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, αλλά αποσαφηνιστικές διατάξεις για το ΤΧΣ.

Μένοντας πάντα στο τραπεζικό μέτωπο, σαφώς και στις «μπροστινές θέσεις» του ενδιαφέροντος παραμένει η υπόθεση της πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας, κι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις-πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν μέχρι τις 10-15 Αυγούστου.

Επιστροφή σε δραστηριότητα από τους διεθνείς οίκους, με τη Moody’s να τονίζει ότι με αρνητικό outlook παραμένει ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα και την S&P να υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, η Moody’s υποστηρίζει ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα αγγίξει το 7% το 2012 και θα διαμορφωθεί στο -2,3% το 2013, και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τον τραπεζικό κλάδο της χώρας. Ο οίκος αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν ζημίες το 2012 αλλά και το 2013 και τονίζει πως, παρότι δεν είναι το βασικό του σενάριο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Από την άλλη, σε υποβάθμιση της Κύπρου σε «ΒΒ» από «ΒΒ+» προχώρησε η Standard & Poor’s, θέτοντάς την υπό καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (creditwatch negative).

Ο οίκος στο βασικό του σενάριο προβλέπει ότι η Κύπρος θα διαπραγματευτεί ένα πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 11 δισ. ευρώ ή λίγο υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης να κορυφωθεί πάνω από το 105% του ΑΕΠ το 2013.

Όσον αφορά το Χ.Α., πιθανότατα σήμερα να έχει μια τελευταία ευκαιρία να υπερπηδήσει το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, παρακάμπτοντας την αδυναμία των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μια τέτοια κίνηση θα αφορά καθαρά την ψυχολογία και τις εντυπώσεις, αφού η πρώτη ουσιαστική αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη είναι στις 625 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v