Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Απνοια στις συναλλαγές και οριακές κινήσεις

Περιορισμένο στα στενά όρια του 20άρη το ενδιαφέρον στο ΧΑ. Alpha, Eurobank, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος δίνουν μέχρι στιγμής την καλύτερη εικόνα. Προσπαθούν να συνέλθουν από το χθεσινό σοκ οι ευρωπαϊκές αγορές.

Προσπαθούν να αντιδράσουν μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στο Χ.Α. με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου ο Γενικός Δείκτης έχει αλλάξει ήδη τέσσερις φορές πρόσημο, μετά το ανοδικό ξεκίνημα που τον έφερε μέχρι τις 597,72 μονάδες. Για να υποχωρήσει μέχρι τις 592,21 και να δώσει εν συνεχεία νέα προσπάθεια αντίδρασης.

Ο τζίρος στο 1,8 εκατ. στις 11.00 και μόλις 51 μετοχές έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές, με τη μεσαία και τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση επιδεικτικά απούσες για πολλοστή φορά. Μοιραία για ακόμη μία συνεδρίαση το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται στα στενά όρια του 20άρη, όμως και εκεί αρκετοί τίτλοι υποσιτίζονται συναλλακτικά.

Έτσι μετά την παρέλευση 30 λεπτών μηδενικές συναλλαγές έχουν οι τίτλοι της Folli Follie Group και της Jumbo, 30 τεμάχια έχει κινήσει ο Τιτάν, 470 η Motor Oil, 500 η Βιοχάλκο, 1.098 η Μέτκα και 1.890 τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στο τραπεζικό ταμπλό, με μηδενικές συναλλαγές παραμένει η Τράπεζα Αττικής, ενώ μόλις 1 τεμάχιο είναι οι μέχρι στιγμής συναλλαγές για την Τράπεζα της Ελλάδος.

Από εκεί και πέρα, τις πλέον αισθητές διαθέσεις σχετικής αντίδρασης μέχρι στιγμής επιδεικνύει ο τίτλος της Alpha Bank καταγράφοντας κέρδη που ξεπερνούν τις 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% κινούνται η Eurobank και η Πειραιώς.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, με κέρδη μεγαλύτερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ. Για τον δεύτερο σημαντικό ρόλο πιθανότατα θα παίξει η επιστροφή του τίτλου υψηλότερα των 5 ευρώ.

Εννοείται πως με τόσο χαμηλό τζίρο και τόσο περιορισμένο ενδιαφέρον σε ελάχιστο αριθμό μετοχών κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο του δείκτη μπορεί να αποδειχθεί πολύ επισφαλής. Παρότι είναι εμφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια επιστροφής υψηλότερα των 600 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v