Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μπαζούκα ήταν ...νεροπίστολο!

Η απογοήτευση μετά τις δηλώσεις Draghi έφερε μίνι ξεπούλημα κι ο Δείκτης έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων συνεδριάσεων και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας. Κέρδη για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο.

Μπορεί, εκεί στην JP Morgan να είχαν κάποιες “ατυχίες” στις Αγορές Παραγώγων που στοίχησαν κάποια δισ. δολάρια, όμως στο στελεχιακό δυναμικό πρέπει να έχει αναλυτές με σημαντικές προφητικές ικανότητες.

Έτσι στην σημερινή πρωινή της έκθεση, που σημειώθηκε από την στήλη στο προσυνεδριακό σχόλιο, ο οίκος ανέφερε μεταξύ άλλων: “κάποιος μόνο εάν έχει μόλις προσγειωθεί από το διάστημα και είναι η πρώτη φορά που ακούει την ΕΚΤ να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ μπορεί να περιμένει η Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώνει ένα “μπαζούκα” για τη στήριξη της Αγοράς ομολόγων” (!)

Ο Μ. Draghi, από το στόμα του οποίου κρεμόντουσαν οι Αγορές, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα υψηλά επιτόκια που υπάρχουν σήμερα για ορισμένες Χώρες και τόνισε ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα απαιτείται δημοσιονομική πειθαρχία από τις Χώρες, σημείωσε. Επεσήμανε όμως ότι συχνά παίρνει χρόνο στις Αγορές για να αξιολογήσουν θετικά τις προσπάθειες. Γι’ αυτό τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να είναι έτοιμα να ενεργοποιήσουν τον EFSF για αγορές ομολόγων ακολουθώντας τους κανόνες πειθαρχίας (condisionality).

Ο κ. Draghi δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει στην πραγματοποίηση απευθείας επιχειρήσεων αγορών ομολόγων στις ανοιχτές Αγορές και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του seniority των τίτλων που κατέχει η Κεντρική Τράπεζα. Σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί το σχέδιο.

Οι δηλώσεις δεν έπεισαν τις Αγορές που περίμεναν κάτι περισσότερο άμεσο και εντυπωσιακό και όχι απλά συνέχιση στις γενικολογίες του παρελθόντος.

Είχε προηγηθεί η χθεσινοβραδινή απογοήτευση από την Fed που επανέλαβε την δέσμευσή της να διατηρήσει σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού, και συγκεκριμένα σε εύρος διακύμανσης από 0% έως 0,25% έως τα τέλη του 2014, επανέλαβε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η Αμερικανική οικονομική ανάκαμψη έχει χάσει τη δυναμική της, χωρίς ωστόσο να επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής επιπλέον μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Fed τόνισε ότι θα παρακολουθεί στενά τις οικονομικές και τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις και θα παρέμβει όποτε αυτό χρειαστεί ώστε να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Εννοείται ότι μετά τις δηλώσεις Draghi συνέβη αυτό που φοβόντουσαν όλοι οι διεθνείς αναλυτές. Μία αρνητική αντίδραση στις Ευρωπαϊκές Αγορές, που δείχνει να επεκτείνεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το Χ.Α. παρασυρμένο από τις Ευρωπαϊκές προσδοκίες, βρέθηκε να κερδίζει 1,05% στον Γενικό Δείκτη (605,52 μονάδες), 1,75% στον Τραπεζικό (211,83 μονάδες) και 1,26% στον 20αρη (219,69 μονάδες).

Η απογοήτευση μετά τις δηλώσεις Draghi έφερε ένα μίνι ξεπούλημα που είχε σαν αποτέλεσμα ο Δείκτης να κλείσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων συνεδριάσεων και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης ξαναβρέθηκε χαμηλότερα από το αποφασιστικό όριο των 200 μονάδων.

Μάλιστα, μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, Alpha Bank, MIG, ΟΠΑΠ και Εθνική.

Και βέβαια υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας, οι δύο τίτλοι που οδήγησαν τον Δείκτη από την αρχή της συνεδρίασης, ΔΕΗ και ΟΤΕ, με τον δεύτερο να κλείνει αμετάβλητος.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε σημαντικά την εικόνα και αν επιβεβαιωθεί πως “ότι δεν ανεβαίνει πέφτει”, τότε πολύ δύσκολα ο Δείκτης δεν θα “εξαργυρώσει” την αδυναμία του, για εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις να μην μπορεί να υπερκεράσει το αστείο εμπόδιο των 600 μονάδων.

Σε περίπτωση σχετικής υποτροπής του κλίματος, δύσκολα θα αντέξουν οι 595 – 590 μονάδες και δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 570 μονάδες.

Από την άλλη, αρκεί μία σημαντική είδηση να αποδειχθεί ικανή να κατορθώσει αυτό που δεν μπόρεσαν οι εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις και όλα να κριθούν στο αποφασιστικό επίπεδο των 625 μονάδων.

Οι προβλέψεις Moody's για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο

Με αρνητικό “outlook” παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης της Moody’s, που υποστηρίζει ότι η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα επηρεάζει αρνητικά τον Τραπεζικό κλάδο της Χώρας. Ειδικότερα, εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα αγγίξει το 7% το 2012 και θα διαμορφωθεί στο -2,3% το 2013.

Επιπλέον, επισημαίνεται στην έκθεση ότι οι Τράπεζες στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν ζημιές το 2012, αλλά και το 2013, εξαιτίας της τοποθέτησης τους στα Ελληνικά ομόλογα και της ανταλλαγής χρέους με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, η Moody’s αναφέρει ότι παρότι δεν είναι το βασικό της σενάριο, το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει υπαρκτό. Αν συμβεί θα πυροδοτήσει σημαντικές “πτωτικές συνέπειες” για τον κλάδο.

Η υποβάθμιση της Κύπρου

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε “BB” από “BB+” προχώρησε η Standard & Poor’s, θέτοντάς την σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (CreditWatch negative).

Όπως επισημαίνει ο οίκος, το βασικό του σενάριο προβλέπει ότι η Κύπρος θα διαπραγματευτεί ένα πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 11 δισ. ευρώ, ή λίγο υψηλότερο του 60% του ΑΕΠ της Μεγαλονήσου. Ως αποτέλεσμα, εκτιμά πως το καθαρό χρέος της γενικής Κυβέρνησης θα αυξηθεί κατά σχεδόν 12% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο το 2012 και 2013, για να κορυφωθεί πάνω από το 105% του ΑΕΠ το 2013.

Αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό επιτόκιο δανεισμού. Η Bank of England διατήρησε επίσης αμετάβλητο στα 375 δισ. στερλίνες το πρόγραμμα "ποσοτικής χαλάρωσης" για την βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά.

Οι εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 8000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Ο αριθμός των νέων ανέργων διαμορφώθηκε στους 365000 σε σχέση με 357000 στην προηγηθείσα εβδομάδα. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα εμφανιστούν στα ταμεία 370000 νέοι άνεργοι.

Η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται με υποτονικούς ρυθμούς στο επίπεδο του 2%, η ανεργία παραμένει πάνω από τα προ-κρίσης επίπεδα και η Αγορά κατοικίας δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση του για την Αμερικανική οικονομία.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει σε ήπια επίπεδα και το 2013, βρίσκοντας αντιστάσεις στην απομόχλευση των νοικοκυριών, τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τη χαμηλή παγκόσμια ζήτηση και προειδοποιεί ότι η δημοσιονομική εικόνα των ΗΠΑ για το 2013 είναι εξαιρετικά αβέβαιη, δεδομένων των αυτοματοποιημένων περικοπών στις δαπάνες και το φρένο στις παρατάσεις των φοροαπαλλαγών.

Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτικό να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα που προκύπτει από το "δημοσιονομικό γκρεμό" του 2013 και να αυξηθεί το όριο του χρέους. Σύμφωνα με την έκθεση, η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ θα πρέπει να καταλήξει σε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο το οποίο θα στοχεύει σε μια σταδιακή μείωση του χρέους, η οποία δεν θα υπονομεύσει την ανάκαμψη. Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να παραμείνει επεκτατική για κάποιο διάστημα ακόμα.

Τεχνικά και ξεκινώντας από το ευρώ, που μετά τις δηλώσεις Draghi δείχνει να υποχωρεί χαμηλότερα από τα 1,2200 δολάρια, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 1,2160 δολάρια.

Το “long” σκεπτικό “πάει περίπατο” με πρώτη σημαντική αντίσταση στα 1,2274.
Στην περίπτωση του DAX, η διάσπαση του 6700 έφερε “stop loss” στους “long” και δεν τίθεται θέμα αλλαγής τάσης αν ο δείκτης δεν επιστρέψει υψηλότερα των 6745 μονάδων.

Για τον δείκτη S&P 500, κοντινή στήριξη στο 1368-1367 (καλό θα ήταν να κρατήσει) και κοντινή αντίσταση το 1374 - 1378 ενώ ο 200αρης είναι στο 1363.

Τέλος για τον Dow Jones τo επίπεδο 12900-12890 είναι κοντινή στήριξη ενώ ο 200αρης είναι στο 12866. Κοντινές Αντιστάσεις το 12960-12980 και κύρια το 13000-13010 που κατοχύρωση μπορεί να επιχειρήσει και πάλι νέα ψηλά.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στο ταμπλώ του FTSE, όπου αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των ΟΤΕ και CPB, μόλις έξι μετοχές κατόρθωσαν το “πράσινο” κλείσιμο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+0,92%), ΔΕΗ (+0,96%), Ελ. Πετρέλαια (+2,24%), Μυτιληναίος (+1,45%), Motor Oil (+0,62%), Folli Follie Group (+0,97%).

Αντίθετα με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank (-5,56%). Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Κύπρου και Πειραιώς, του 3% για ΟΠΑΠ, Εθνική και Eurobank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 13 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 605,52 (15.14) και χαμηλό τις 592,35 (17.10) και έκλεισε τελικά στις 592,74 με απώλειες 1,08%, ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 20,2 εκατ.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές έναντι 57 πτωτικών, 16 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 8%, οι περισσότεροι σε κίνηση εξαιρετικά χαμηλού κόστους.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι Τραπεζικές εξελίξεις βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο, στην Ελληνική Αγορά και επισκιάζουν για λίγο τις μακροοικονομικές εξελίξεις, σύμφωνα με την εκτίμηση του Νίκου Χριστοδούλου. Ψύχραιμα αντέδρασε η Ελληνική Αγορά στο deal Πειραιώς-ΑΤΕ με αποτέλεσμα μια μικρή αντίδραση και απομάκρυνση από τη στήριξη των 585 μονάδων η οποία δεν πείθει ότι είναι οριστική.

Η ουσιαστική έναρξη των διαδικασιών που θα μεταμορφώσουν τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο, ισχυροποιώντας τον, είναι κάθε άλλο παρά αρνητική είδηση αλλά ήρθε κάπως αργά αφού τα ποσά που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση του είναι τεράστια. Λίγα χρόνια πριν οι συγχωνεύσεις θα ήταν κινήσεις ισχυρής ενδυνάμωσης του κλάδου ενώ σήμερα είναι κινήσεις επιβίωσης.

Η “καλή” ΑΤΕ έχει ισοσκελισμένο το ενεργητικό με τις υποχρεώσεις της και επιπλέον έχει προικοδοτηθεί από το ΤΧΣ με €500 εκατ. ως επιπρόσθετη προκαταβολή εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης του ομίλου της Πειραιώς.

Συνολικά το νέο σχήμα έχει λάβει από το ΤΧΣ €5,2 δισ και ίσως χρειαστεί €1,2-1,5 δισ επιπλέον. Αυτό δεν αλλάζει σημαντικά το dilution των μετόχων της Πειραιώς που πιθανά θα είναι αρκετά μεγάλο. Τα θετικά του deal για την Πειραιώς είναι ότι πλέον γίνεται συστημικά σημαντικό μέγεθος και είναι πλέον 3η σε καταθέσεις και σε δάνεια και βέβαια το χαρτοφυλάκιο της απορροφηθείσας νέας ΑΤΕ που φαινομενικά είναι σε αρκετά καλή κατάσταση.

Η επόμενη Τράπεζα που μετέχει σε σενάρια είναι η Εμπορική που σημειωτέον δεν είναι κεφαλαιακά επαρκής. Τα €917 εκατ. που ήταν τα κεφάλαια της στις 31/12/2011 ενδεχομένως να έχουν μηδενίσει μέχρι το τέλος του έτους λόγω νέων διαγραφών δανείων, ενώ μειονέκτημα αποτελεί και η μεγάλη διαφορά δανείων και καταθέσεων.

Επομένως η Εμπορική Τράπεζα δεν είναι η “πολύφερνος νύφη” αλλά το κίνητρο της επιδιωκόμενης εξαγοράς από 3 ομίλους σύμφωνα με τα δημοσιεύματα (η Alpha έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον) είναι η συμμετοχή της μητρικής της Credit Agricole στην ΑΜΚ του νέου σχήματος. Εναλλακτικά, η Credit Agricole θα πρέπει να την ανακεφαλαιοποιήσει με πάνω από €1δισ για να την πουλήσει στη συνέχεια με ένα πολύ χαμηλότερο τίμημα.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο πρωταγωνιστεί αρνητικά στο ταμπλώ τις τελευταίες ημέρες. Η υποχώρηση αυτή έχει να κάνει προφανώς με την καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίησή του αφού τα κεφάλαια του ΤΧΣ τελείωσαν προσωρινά λόγω της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, που σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα πρέπει να λάβει την επόμενη δόση από την τρόικα για να παράσχει τα αναγκαία κεφάλαια στο ΤΤ.
 
Η πώληση του αυτή τη στιγμή σε κάποια άλλη μεγαλύτερη Τράπεζα δεν είναι εφικτή ούτε έναντι συμβολικού τιμήματος αφού η Τράπεζα έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.
 
Μετά την ανακεφαλαιοποίησή της από το Δημόσιο είναι δεδομένο ότι θα προσελκύσει πολλούς “μνηστήρες” αφού διαθέτει ένα αρκετά καλό χαρτοφυλάκιο. Προς το παρόν ο κίνδυνος διάσπασης της Τράπεζας σε “good” και “bad bank” απομακρύνει τους επενδυτές από τη μετοχή, αν και δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Παρά τον “αναβρασμό” στον Τραπεζικό κλάδο η Ελληνική Αγορά δεν μπορεί να σημειώσει κάποια σημαντική αντίδραση. Τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη που κυκλοφορούν στο διεθνή τύπο δρουν αρκετά αρνητικά.

Αντίθετα τα σενάρια περί μιας νέας αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους δεν είναι απαραιτήτως αρνητικά, αφού σε ένα τέτοιο σενάριο με τη συμμετοχή του Δημοσίου τομέα δεν θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες όπως οι απώλειες των Ελληνικών Τραπεζών στο πρόσφατο PSI. Διαφαίνεται επίσης μια ψυχρή αντιμετώπιση από την Αγορά των μέτρων που τείνουν να οριστικοποιηθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η Αγορά αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να βοηθήσουν ώστε να προσεγγιστούν οι στόχοι του ελλείμματος σε απόλυτους αριθμούς αλλά η ύφεση θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς και θα υπάρξει απόκλιση από τους στόχους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανοίγοντας το δρόμο για ένα νέο πακέτο στήριξης ή μια νέα αναδιάρθρωση χρέους.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι δύσκολα μπορεί να έχουμε κάποια σημαντική ανοδική αντίδραση μέσα στις 3 πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό. Προέχει η διατήρηση των στηρίξεων στις 580-585 μονάδες αρχικά και δεν αποκλείεται κάποια συσσώρευση εκ νέου σε εκείνα τα επίπεδα.

Το βραχυπρόθεσμο momentum παραμένει αρνητικό παρά την αξιόλογη άνοδο της Δευτέρας, όπως δείχνουν οι ΚΜΟ 20 και 30 ημερών και ενδεχομένως να αλλάξει μόνο αν συντηρηθούν σενάρια Τραπεζικών deals ή αποκρατικοποιήσεων εισηγμένων εταιρειών.

Πάντως βραχυπρόθεσμα θεωρείται δύσκολη η υπέρβαση των 620 μονάδων, εκτιμά ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αδιόρατη αύξηση.
Στην Αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 27958 συμβόλαια.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με μικρότερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισαν σε premium 0,40%.

Καμία συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1838, τιμή εκκαθάρισης 213) κινήθηκαν μεταξύ 211,5 και 220 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (80000 Alpha Bank, 36000 Εθνική, 5000 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8866), Alpha Bank (10797), Πειραιώς (160), Κύπρου (4554), ΔΕΗ (1155), ΟΠΑΠ (570), ΟΤΕ (840), Ταχ. Ταμιευτήριο (544), Eurobank (161), Μυτιληναίο (108).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 50% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 133 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (12 δικαιώματα αγοράς και 121 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/8 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5886649 τεμ.), Εθνική (5307106 τεμ.), Alpha Bank (5047650 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v