Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με μικρό καλάθι οι εναπομείναντες επενδυτές

Οι τελευταίες δηλώσεις Draghi χαμήλωσαν εντυπωσιακά τον πήχη προσδοκιών, ενώ το ΧΑ δείχνει εγκλωβισμένο στους χαμηλούς τζίρους και στην έντονη επιφυλακτικότητα. Προσπάθεια να μη διασπαστούν οι 600 μονάδες.

Μετά τον Draghi τι; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι αγορές, μετά την πρώτη απογοήτευση, κι ενώ οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές δηλώνουν ιδιαίτερα διστακτικοί, τονίζοντας ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να διατηρούν την αξιοπιστία τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι αγορές δεν θα μπορούν να βασίζονται στα λόγια τους.

Μετά τις χθεσινές σημαντικές ευρωπαϊκές απώλειες, που πήραν έκταση στην Ισπανία (-5,16%) και στην Ιταλία (-4,64%), όπου ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, πτώση χθες το βράδυ κατέγραψαν και οι βασικοί δείκτες της Wall Street, κλείνοντας ωστόσο αρκετά υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας.

Τις πιέσεις σήμερα το πρωί ακολούθησαν και οι μεγάλες ασιατικές αγορές, ενώ άνοιγμα με μικρές απώλειες δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Μεταφερόμενοι στα δικά μας, απόλυτα συγκρατημένοι έως επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι χρηματιστές, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση κυριότερο ζητούμενο είναι η αγορά να αποφύγει μια σημαντική διόρθωση που θα σηματοδοτήσει αναγκαστικές πωλήσεις λόγω κλεισίματος θέσεων και margin calls.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι η μάχη των εντυπώσεων θα περιοριστεί, με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να διατηρηθεί υψηλότερα των 600 μονάδων, μέχρις ότου δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε η αγορά να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, θεωρείται πολύ δύσκολη πιθανή κίνησή του πάνω από τις 620-625 μονάδες, ενώ αντίθετα καθοδική διάσπαση της ζώνης των 595-590 μονάδων θα ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση, με αποτέλεσμα να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 570 μονάδες.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν πως οι κινήσεις αυτές λίγα χρόνια πριν θα ήταν κινήσεις ενδυνάμωσης, ενώ τώρα είναι επιβαλλόμενες κινήσεις επιβίωσης.

Αυτό το τελευταίο φαίνεται πως το αντιλαμβάνεται η αγορά και έχει ως αποτέλεσμα οι όποιες ειδήσεις κι εκτιμήσεις και όσα σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας να έχουν εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη επίδραση στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Από την άλλη, το σύνολο των επενδυτών αντιλαμβάνεται ότι το νέο «κοστούμι μέτρων που ράβεται» θα έχει ως αποτέλεσμα η ύφεση να συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, θα υπάρξουν νέες αποκλίσεις από τους στόχους ως ποσοστό του ΑΕΠ και πολύ σύντομα θα ενισχυθεί η φιλολογία για νέο πακέτο στήριξης ή για νέα αναδιάρθρωση του χρέους.

Παραμένοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας Unibios μπαίνουν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, προκειμένου να προχωρήσει το reverse split (1 νέα για κάθε 10 παλαιές) με ημερομηνία επιστροφής τη 10η Αυγούστου.

Επίσης, από σήμερα επιστρέφει στο χρηματιστηριακό ταμπλό η «νέα» Σελόντα, μετά τις συγχωνεύσεις στις οποίες προχώρησε ο όμιλος.

Τέλος, εκτός των τειχών, αξίζει υποσημείωση η σημερινή κίνηση της Moody’s, που προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Σλοβενίας σε Baa2 από Α2 (δύο μόλις βαθμίδες πάνω από την κατηγορία junk).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v