Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο "ρελαντί" κινείται η Σοφοκλέους

Απόλυτη συναλλακτική αρρυθμία που λαμβάνει εντυπωσιακές διαστάσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Στη διακεκαυμένη ζώνη των 595-590 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.  Κέρδη για ΕΤΕ, πτώση για ΟΤΕ.

Απόλυτη ακινησία στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές επιμένουν στο θετικό πρόσημο, αφού για πολλοστή συνεδρίαση το Χ.Α. δείχνει να κινείται σε δικό του κόσμο, εγκλωβισμένο στον χαμηλό τζίρο και στην απόλυτη επιφυλακτικότητα.

Παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρωθεί τρεις ώρες συνεδρίασης, περισσότερες από 150 μετοχές έχουν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές, μόλις 783 συμβόλαια του 20άρη στην αγορά παραγώγων, ενώ εικόνα απόλυτης συναλλακτικής απαξίωσης για πολλοστή φορά δίνουν η μεσαία και η μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός 20άρη οι μόνοι τίτλοι που παρουσιάζουν σχετικό συναλλακτικό ενδιαφέρον είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (με σαφώς κατεβασμένους συναλλακτικούς ρυθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις) και η Intracom.

Εντυπωσιακό το -13,39% της Γενικής Τράπεζας, το οποίο σημειώνεται με όγκο μόλις 18 τεμαχίων.

Στις θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές η μόνη με κέρδη μεγαλύτερα του 2% είναι ο ΟΠΑΠ, που συνεχίζει να μάχεται στις παρυφές των 5 ευρώ, ενώ με απλώς θετικό πρόσημο κινούνται η Εθνική, η Eurobank, η Πειραιώς, η ΔΕΗ, η Coca Cola, η Motor Oil, ο ΟΠΑΠ και η Folli Follie Group.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων σημειώνουν η Μέτκα και ο ΟΤΕ και μεγαλύτερες του 1% ο τίτλος της CPB.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με επταψήφιο όγκο συναλλαγών κινείται μόνο η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, που έχει διακινήσει 2,5 εκατ. τεμάχια.

Κοντά στις 800.000 τεμάχια ο όγκος για Alpha, Εθνική και Πειραιώς, πάνω από 600.000 κομμάτια η CPB, μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τα 300.000 κομμάτια οι συναλλαγές για ΟΠΑΠ και Eurobank, μόλις 886 τα κομμάτια για την Jumbo, 1.194 για την Τιτάν και λίγο πάνω από 6.000 για Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και Folli Follie Group.

Η παραμονή του Δείκτη στη διακεκαυμένη ζώνη των 595-590 μονάδων εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους ιδιαίτερα εάν δοθεί «πειστική» καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 590 μονάδων.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τις πλέον αρνητικές εντυπώσεις από τις μετοχές του 20άρη μέχρι στιγμής δίνει ο ΟΤΕ, που ούτε καν διεκδίκησε επίπεδα προσέγγισης των 2 ευρώ.

Ο τζίρος στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 1 προς 1,8.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις πέντε πρώτες θέσεις των μέχρι στιγμής ημερήσιων πρωταγωνιστών οι συναλλαγές είναι ομολογουμένως «εντυπωσιακές», με το Νεώριον Σύρου να έχει διακινήσει 500 τεμάχια, τη Sciens 1, τον Σπύρου 15, τη Moda Bagno 30 και το Γαλαξίδι 10.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v