Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στα χαμηλά 20ετίας με τζίρους ...πείνας

Μετά από δέκα ολόκληρες συνεδριάσεις ο ΓΔ συνεχίζει να αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 600 μονάδων. Παραμένει για κλάματα ο τζίρος, rotation στους ημερήσιους πρωταγωνιστές. Χαμηλές οι προσδοκίες.

Συμπληρώθηκαν δέκα ολόκληρες συνεδριάσεις και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συνεχίζει να κωλυσιεργεί και να αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 600 μονάδων.

Ένα κλείσιμο που θα ήταν καθαρά για την τόνωση της ψυχολογίας, καθώς το τεχνικά ζητούμενο είναι το κλείσιμο υψηλότερα των … μακρινών 625 μονάδων (!)

Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή η δυσκινησία που παρουσιάζει ο Δείκτης και την οποία θα κληθεί να “πληρώσει” αν επιδεινωθεί κι άλλο το διεθνές κλίμα και επιστρέψει ο προβληματισμός, όσον αφορά την κρίση χρέους, στις τάξεις των επενδυτών.

Καθίσταται πασιφανές ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά με τέτοιους τζίρους πείνας (ο τζίρος την Παρασκευή ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων), όμως δεν είναι δυνατόν ένα όριο που εκτός του 2012, παραπέμπει σε χαμηλά 20ετίας, να αποδεικνύεται τόσο δυσκολοκατάβλητο.

Ακόμα και με τις σημερινές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στον Δείκτη εξαιρετικά κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και Βιοχάλκο, Τιτάν, Εθνική και Coca-Cola, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 598,12 μονάδες με κέρδη 0,91%.

Η Αγορά στην παρούσα φάση, δείχνει περισσότερο ότι ενδιαφέρεται να μην υποχωρήσει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών, κάτι που θα ενεργοποιήσει συστημικές πωλήσεις και λιγότερο ότι θέλει να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Έτσι το όποιο “rotation” γίνεται στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, αποσκοπεί στο να μην κλείσει ο Δείκτης χαμηλότερα των 590 μονάδων (σήμερα στο χαμηλό ημέρας υποχώρησε μέχρι τις 589,81 μονάδες) και αυξηθούν τα σενάρια που θέλουν να μπαίνει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη των 570 μονάδων.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον FTSE που συνεχίζει να κινείται εγκλωβισμένος σε στενό εύρος. Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 220 και γιατί όχι των 225 μονάδων, δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής της πλαγιολισθητικής τάσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις όσων παραγόντων της Αγοράς έχουν μείνει εντός των τειχών, που αναφέρουν ότι οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές για μία Αγορά η οποία προσπαθεί να αποφύγει μια διόρθωση που μπορεί να την βάλει σε νέες περιπέτειες.

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό πως το νέο “κουστούμι” μέτρων που “ράβεται” από τρικομματική Κυβέρνηση και τρόικα, θα επιτείνει την ύφεση δημιουργώντας νέες αποκλίσεις από τους στόχους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανοίγοντας το δρόμο για ένα νέο πακέτο στήριξης ή μια νέα αναδιάρθρωση χρέους.

Από εκεί και πέρα, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που έληξε αποδείχθηκε θετική για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη, δίνοντας κέρδη 2,02% και 6,49% αντίστοιχα. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο 12,1% και 22,7%.

Να σημειωθεί ότι σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ύψους 625 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προχωρήσει στις 7 Αυγούστου ο ΟΔΔΗΧ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Το ΤΧΣ έχει ενημερώσει τα Πιστωτικά Ιδρύματα που ενδιαφέρονται για την αγορά της Emporiki Bank, ότι η συμφωνία μπορεί να προχωρήσει μόνο εάν η Emporiki ανακεφαλαιοποιηθεί, δήλωσαν δύο Τραπεζικά στελέχη στο πρακτορείο Dow Jones Newswires. Το ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδας έχουν υπογραμμίσει αυτό το αίτημα σε κάθε μία από τις τρεις Ελληνικές Τράπεζες που εξετάζουν την εξαγορά της Emporiki.

Οι Τράπεζες έχουν προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να υποβάλουν πρόταση για την Emporiki.

Οι οικονομικές εξελίξεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street με την δεύτερη να ενθαρρύνεται από τα σχετικά καλύτερα στοιχεία από την ανεργία και τον δείκτη ISM.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας (πλην του αγροτικού τομέα) αυξήθηκε κατά 163000 τον Ιούλιο. Το ποσοστό της ανεργίας ενισχύθηκε, ωστόσο, επίσης και διαμορφώθηκε στο 8,3%, σύμφωνα με την αρχική καταμέτρηση του Υπουργείου, από 8,2% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν 100000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία θα παραμείνει στο 8,2%. Τον Ιούνιο οι θέσεις εργασίας είχαν αυξηθεί κατά 80000.
 
Βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης ISM υπηρεσιών Ιουλίου στην Αμερικανική Αγορά. Ο δείκτης που αποτυπώνει την δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην οικονομία των ΗΠΑ, ανήλθε στο 52,6 σε σχέση με 52,1 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση στο 52.

Στην κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών, βοήθησαν και οι φήμες – εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Ισπανική Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου και να καταθέσει αίτηση για ένταξή της στον μηχανισμό στήριξης EFSF. Επίσης, κυκλοφόρησε φήμη ότι και η ΕΚΤ θα δώσει σήμερα συνέντευξη τύπου με αντικείμενο παρεμβάσεις στις Αγορές ομολόγων από τους μηχανισμούς στήριξης EFSF/ESM, γεγονός που έδωσε ώθηση στις Αγορές.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ισπανία, σε αυτή τη φάση, να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, δήλωσε ο Πρωθυπουργός M. Rajoy, όπως μετέδωσε το Reuters. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα επιτόκια δανεισμού της Χώρας ενισχύονται με θεαματικό ρυθμό ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας, του ελλείμματος και των μεταρρυθμίσεων.

Η International Consolidated Airlines Group ανακοίνωσε ότι συντάσσει έκτακτα σχέδια για την ενδεχόμενη έξοδο της Ισπανίας από το ευρώ. Η IAG, μητρική εταιρία των αεροπορικών British Airways και Iberia, αναφέρει ότι έχει συστήσει διοικητική ομάδα διαχείρισης της κρίσης της Ευρωζώνης, που έχει ξεκινήσει να συντάσσει τον “οδικό χάρτη μιας Ισπανικής εξόδου από το ευρώ” στον οποίο θα μελετώνται οι επιπτώσεις σε όλους τους τομείς Επιχειρήσεων, αν εξέλθει η Μεσογειακή Χώρα από το ενιαίο νόμισμα.
 
Η ομάδα διαχείρισης κρίσης συνεδριάζει κάθε 15ήμερο. Ο αεροπορικός όμιλος έχει επίσης ήδη μειώσει κάθετα το άνοιγμά του στις Ισπανικές Τράπεζες, που εκπροσωπούσαν μόλις το 3% των αντισυμβαλλόμενων της IAG στα τέλη Ιουνίου σε σύγκριση με 27% πριν έξι μήνες. Αναλόγως η IAG έχει μειώσει τα ανοίγματά της στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς και την Ιταλία, σε λιγότερα από 1 εκατ. ευρώ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στο ταμπλώ του FTSE, όπου αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Πειραιώς και MIG, οι τίτλοι με αρνητικό κλείσιμο ήταν σαφώς λιγότεροι και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (-1,28%), Μέτκα (-1,68%), ΟΤΕ (-0,52%), Τιτάν (-0,08%), Κύπρου (-0,99%) και CPB (-1,67%).
Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Εθνική (+3,28%).

Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 2% οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Alpha Bank και με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Κακή η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές έναντι 74 πτωτικών, ενώ 24 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Τεχνικά και όσον αφορά τους τίτλους που επί καθημερινής βάσεως απασχολούν το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου, τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει.

Ο ΟΠΑΠ για να επαναφέρει την συγκρατημένη αισιοδοξία χρειάζεται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 5,30 ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη οριοθετείται στα 4,89 ευρώ.

Alpha Bank και Εθνική ζητούν επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 1,30 ευρώ, με την Alpha να έχει πρώτη στήριξη στα 1,14 ευρώ και την Εθνική στα 1,19 ευρώ.

Με σχετικά καλή, τεχνικά, εικόνα η Eurobank, που έχει σαν πρώτη στήριξη τα 0,6550 ευρώ, ενδιάμεση αντίσταση στα 0,68 ευρώ και εξαιρετικά αποφασιστική στα 0,76 ευρώ.

Τίποτα το ενθαρρυντικό από την τεχνική εικόνα του ΟΤΕ, που όσο παραμένει χαμηλότερα των 2,00 ευρώ, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να βάλει σε δοκιμασία την στήριξη των 1,75 ευρώ. Κάθε ανοδική αντίδραση που δεν θα δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,33 – 2,45 ευρώ, μόνο σαν τεχνικού χαρακτήρα πρέπει να εκλαμβάνεται.

Τέλος η ΔΕΗ, θα ξαναβρεί “οπαδούς” μόνο με την ανοδική διάτρηση των 2,25 ευρώ που θα την ξαναβάλει σε τροχιά για κίνηση προς τα 2,58 ευρώ. Οι στηρίξεις στο ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ και στην ζώνη 1,69 – 1,63 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Με τον “πατροπαράδοτο” τρόπο, ξεκίνησε, χρηματιστηριακά και φέτος ο Αύγουστος, επισημαίνει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Στα συνήθη χαρακτηριστικά της περιόδου, ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος, η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος σε ελάχιστους τίτλους και η Αγορά να παραμένει επιφυλακτική, ακόμα και αν η τάση δείχνει θετική στα διεθνή Χρηματιστήρια.

Η επιφυλακτικότητα συνδέεται με την εγκατεστημένη αβεβαιότητα που δείχνει να επηρεάζει τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Από την άλλη, σημαντικό ρόλο παίζει η επιδεικτική αποχή των ξένων χαρτοφυλακίων, ακόμα και αυτών που κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η απεμπλοκή από το κλίμα παρατεταμένης επιφυλακτικότητας, απαιτεί αφ΄ ενός την αυξημένη ορατότητα για το μέλλον των εισηγμένων και αφ΄ ετέρου την βελτίωση της εμπιστοσύνης, συνολικότερα, για τα δρώμενα στη Χώρα, καθώς η επενδυτική ψυχολογία εξακολουθεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

Οι επενδυτές που παραμένουν εκτός Αγοράς, θα πρέπει να αναμένουν κατ΄ αρχήν σαφή βελτίωση του διεθνούς κλίματος και από την άλλη, συγκεκριμένη κατεύθυνση όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου Τραπεζικού Συστήματος, όπως και τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η ΕΚΤ για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Wealth Management.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σταθερότητα στα συμβόλαια του δείκτη και να βυθίζονται ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, όπου διακινήθηκαν συνολικά 14485 συμβόλαια.Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με οριακά υποδεέστερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μείωσαν το premium στο 0,15%.

Καμία συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1892, τιμή εκκαθάρισης 214,75) κινήθηκαν μεταξύ 211,25 και 217,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5100 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4529), Alpha Bank (5906), Πειραιώς (380), Κύπρου (1074), ΔΕΗ (426), ΟΠΑΠ (852), ΟΤΕ (500), Ταχ. Ταμιευτήριο (344), MIG (200).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 υποχώρησε στο 47% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 551 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (399 δικαιώματα αγοράς και 152 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 3/8 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (5886649 τεμ.), Εθνική (5343106 τεμ.), Alpha Bank (5127650 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v