Μετοχές του Mid 40 στο προσκήνιο

Με το ασφαλιστικό των τραπεζών να κρατά -και δικαιολογημένα- σε αναμονή τους ισχυρούς παίκτες, ξεχωρίζει η επιλεκτική αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών. Περιορισμένες οι συναλλαγές, ενώ χρήζει προσοχής η σχέση πωλητών – αγοραστών, ειδικά στη μετοχή της Εθνικής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η υπεραπόδοση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (0,56%) και της χαμηλότερης (0,33%) έναντι της υψηλής (-0,31%) συνεχίζεται.

Δύο χαρακτηριστικά, όμως, μπορεί να αποβούν καθοριστικά για τη βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς αφορούν στις συναλλαγές και το ενδεχόμενο αντίδρασης συγκεκριμένων τίτλων του FTSE-20.

Οι συναλλαγές είναι συγκριτικά χαμηλές στα περίπου 92 εκατ. ευρώ (14:50) με προσφορά μάλλον περιορισμένη σε Εθνική, Eurobank, Εμπορική και σχετικά αυξημένη σε Alpha, κυρίως όμως σε Πειραιώς.

Είναι εμφανές πως ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε σημείο καμπής, καθώς τηρείται στάση αναμονής λόγω των δρομολογημένων εξελίξεων στο ασφαλιστικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Για τον FTSE-20, προέχει κυρίως η επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας της στήριξης των 1.440-1.445 μονάδων, και όχι τόσο η διαμόρφωση προϋποθέσεων για προσέγγιση των 1.500 μονάδων.

Παρακολουθώντας προσεχτικά την πορεία της μετοχής της Εθνικής, τη σχέση πωλητών – αγοραστών, τις... ελάχιστες συναλλαγές των 130.618 τεμαχίων (στις 14:20) ενισχύεται η εκτίμηση πως η επόμενη αντίδραση στον κλάδο θα σηματοδοτηθεί και πάλι με επίκεντρο την Εθνική.

Μέχρι τότε, η ήπιων τόνων διολίσθηση στα βαριά ευνοεί την υπεραντίδραση συγκεκριμένων μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Συγκεκριμένα, με αύξηση συναλλαγών με αγοραστές προς τα 22,64 ευρώ κινείται η Folli Follie, η Αστήρ προς τα 5,96 ευρώ, η Αττικής προς τα 4,46 ευρώ, η Εθνική Ακινήτων προς τα 4,36 ευρώ, η ΕΛΒΑΛ προς τα 2,44 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ προς τα 5,36 ευρώ, ο Ηρακλής, ΙΑΣΩ, Ιατρικό Αθηνών, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Σιδενόρ, Τέρνα.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η υπεραντίδραση των Auto Hellas, Εlmec Sport, Jumbo, Lavipharm, ΑΕΓΕΚ, Σαράντης, Κυριακίδης, Intracom Κατασκευές, Λάμψα, όμιλος Κλωνατέξ, Πήγασος, Φοίνιξ και Χατζηιωάννου.

Σε γενικές γραμμές, η εικόνα της αγοράς είναι λίγο πολύ όπως αναμενόταν.

Με ήπιων τόνων διόρθωση στα βαριά και επιμέρους αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών.

Διαδικασία συσσώρευσης, που θα ολοκληρωθεί με αφορμή τις εξελίξεις από το ασφαλιστικό των τραπεζών, κάτι που θα επηρεάσει ανάλογα την τάση μέχρι την περίοδο των εορτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v