Τα λεφτά τα έχουν οι Αμερικάνοι!

Τα λεφτά τα έχουν οι Αμερικάνοι. Γι’ αυτό και αρκετοί επιχειρηματίες απ’ όλη την Ευρώπη αναζητούν επενδυτικά κεφάλαια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι τα κερδοσκοπικά funds δεν αγοράζουν ποσοστά μετοχών σε μία εισηγμένη εταιρία. Αγοράζουν deals!

Τα λεφτά τα έχουν οι Αμερικάνοι!
Τα λεφτά τα έχουν οι Αμερικάνοι. Γι’ αυτό και αρκετοί επιχειρηματίες απ’ όλη την Ευρώπη αναζητούν επενδυτικά κεφάλαια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι τα κερδοσκοπικά funds δεν αγοράζουν ποσοστά μετοχών σε μία εισηγμένη εταιρία. Αγοράζουν deals!

Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει αρκετά ταξίδια στην Αμερική από Ελληνες επιχειρηματίες που αναζητούν κεφάλαια για τις εταιρίες τους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σπουδαία αποτελέσματα, αφού οι Ελληνες επιχειρηματίες είναι αναγκασμένοι να αναπροσαρμόσουν τα αρχικά τους πλάνα, αν και εφόσον θέλουν να ευδοκιμήσουν οι προσπάθειές τους.

Ουδείς, πλέον, βάζει χρήματα σε μία εισηγμένη εταιρία, δίχως να έχει σαφείς διαβεβαιώσεις για την επόμενη ημέρα. Με άλλα λόγια, δίχως να ελέγχει το επιχειρείν με τον άλφα ή βήτα τρόπο.

Ενδιαφέρον για την Ελλάδα υπάρχει, όπως και για κάθε χώρα όπου μπορεί να υπάρξει μία επενδυτική ευκαιρία. Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από πέντε χρόνια είναι ότι οι Αμερικανοί επενδυτές είναι πιο συντηρητικοί στις επιλογές τους. Δεν είναι... αμερικανάκια...

Θα γίνουν δουλειές στην Ελλάδα. Όχι πολλές, αλλά θα γίνουν. Περιμένετε να δείτε deals τύπου Πλακόπιτα και Νίκα. Ή deals που θα προβλέπουν κάθε λεπτομέρεια για την έξοδο των επενδυτών.

Υπάρχουν κεφάλαια στις αγορές. Κεφάλαια που αναζητούν διέξοδο για καλές αποδόσεις. Γνωρίζουν οι έχοντες και κατέχοντες ότι το παιγνίδι στα ακίνητα, στα ομόλογα και στις μετοχές έχει ήδη γίνει και ότι η έκθεσή τους στις αγορές εγκυμονεί πλέον πολλούς κινδύνους.

Εκτός και αν οι ίδιοι παρακολουθούν από κοντά την πορεία της επένδυσής τους, πράγμα που δεν εξασφαλίζεται με μία απλή και μόνο τοποθέτηση χρημάτων. Χρειάζονται κάτι περισσότερο. Χρειάζονται τον έλεγχο...

Η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Ούτε καν ο κόμβος για τα γειτονικά μας Βαλκάνια. Όλα αυτά είναι μύθοι και τίποτα περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι οι επενδύσεις δεν έχουν σύνορα. Αρκεί αυτοί που θέλουν να ”πουλήσουν” να ξέρουν και τον τρόπο...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v