Διατηρείται το ενδιαφέρον για τα ”μεσαία”

Για μία ακόμη ημέρα υπεραποδίδει η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ με αιχμή την Εθνική και αρωγούς ΟΤΕ, Eurobank και δευτερευόντως Alpha αντιδρά και πάλι θετικά ο Γενικός Δείκτης. Πιέσεις στα blue chips, λόγω της αποκοπής του προμερίσματος στον ΟΠΑΠ. Εκτός διαπραγμάτευσης Μπαλάφας - Δάριγκ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με αιχμή την Εθνική και αρωγούς ΟΤΕ, Eurobank και δευτερευόντως Alpha αντιδρά και πάλι θετικά ο Γενικός Δείκτης.

Θερμαίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό η αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου διαπιστώνεται κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών, κυρίως λόγω του ενδιαφέροντος ξένων διαχειριστών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Σαράντης, με νέα υψηλή τιμή τα 5,10 ευρώ.

Εξάλλου, στις 2.656,4 μονάδες διαμορφώνεται το μέχρι στιγμής χαμηλό σημείο της συνεδρίασης.

Κατά μείζονα λόγο αυτό οφείλεται στην αρχική υποχώρηση προς τα 18,76 ευρώ της μετοχής του ΟΠΑΠ, λόγω του προμερίσματος, που μετά τα πρώτα 15 λεπτά με συναλλαγές περίπου μισού εκατ. τεμαχίων αντέδρασε προς τα 18,96 ευρώ.

Στην περίπτωση του Οργανισμού, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει η καταβολή του προμερίσματος, στοιχείο που προσδίδει εν δυνάμει ρευστότητα στους μετόχους.

Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, θα πρέπει να αναμένεται υπεραντίδραση στην περίπτωση που το αργότερο μέχρι αύριο καλυφθεί η διαφορά προς τα 19,26 ευρώ.

Λόγω αποκοπής προμερίσματος υποχωρεί και η μετοχή της Hyatt, που παραμένει, όμως, κοντά στη χαμηλή τιμή των 8,48 ευρώ, με ελάχιστη προσφορά.

Μεταξύ των 5 ισχυρότερων τραπεζικών μετοχών, η αυξημένη εμπορευσιμότητα και υποχώρηση της Πειραιώς προς τα 11,68 ευρώ αντισταθμίζεται από την αντίδραση της Eurobank στα 22,1 ευρώ, τη σταθεροποίηση της Εθνικής στα 22,82 ευρώ (με ελάχιστη όμως τιμή στα 22,72 ευρώ), τη στιγμή που και στην Alpha εκδηλώνονται πωλήσεις μέχρι και τα 23,66 ευρώ.

Θετική εικόνα εμφανίζουν Coca Cola, Intracom, Γερμανός, KAE και Τιτάν.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενδιαφέρον παρουσιάζουν, με τις μέχρι τώρα συναλλαγές οι μετοχές των Chipita στα 2,22 ευρώ, Folli Follie στα 22,42 ευρώ, Ακτωρ στα 3,14 ευρώ (με τις εξελίξεις από το δικαστικό μέτωπο να τρέχουν αυτήν την εβδομάδα), ΔΟΛ στα 3,54 ευρώ, Εγνατία στα 2,68 ευρώ, Εθνική Ακινήτων στα 4,32 ευρώ, Εθνική Ασφαλιστική στα 4,38 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 7,80 ευρώ, ΕΥΔΑΠ στα 5,30 ευρώ, Ιατρικό Αθηνών στα 1,48 ευρώ, Intralot στα 15,74 ευρώ, Μέτκα-Μυτιληναίος στα 4,96 και 6,32 ευρώ αντίστοιχα, Σιδενόρ στα 3,54 ευρώ και Χαλκόρ στα 2,11 ευρώ.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, οι μετοχές των Auto Hellas με +4,2% στα 3,50 ευρώ, Elmec Sport στα 1,79 ευρώ, ΑΕΓΕΚ στα 0,53 ευρώ, Σαράντης στην υψηλή τιμή των 5,02 ευρώ, Κυριακίδης στα 2,40 ευρώ, Ιντρακάτ στο 1,14 ευρώ, Κατσέλης, Νάουσα και Lannet (λόγω των εξελίξεων στην τελευταία), Τεγόπουλος, Χατζηιωάννου με 4,6% στα 1,35 ευρώ και Φοίνιξ στα 2,47 ευρώ.

Γενικότερα, η μέχρι στιγμής αντίδραση τμήματος της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης είναι καλή και στο πλαίσιο του αναμενόμενου σχεδίου υπεραντίδρασης.

Απαραίτητη, βέβαια προϋπόθεση για να συνεχιστεί η μόχλευση στα μεσαία είναι η σταθεροποίηση στον FTSE-20.

Στον αντίποδα, τμήμα της χαμηλής κεφαλαιοποίησης επηρεάζεται από τις εξελίξεις σε Μπαλάφα, Δάριγκ (δες σχετικό θέμα), ενώ το ενδεχόμενο μεταβολής του ποσοστού για έξοδο μίας εταιρίας από το ΧΑ κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Στο σχετικό θέμα αναλύεται διεξοδικά το νόημα της πρότασης, όπως καταγράφεται από τον πρόεδρο Αλέξιο Πιλάβιο, ένα μέτρο που... θα διευκολύνει σημαντικά στο ξεκαθάρισμα της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v