Συνεχίστηκε η ταλαιπωρία στις τράπεζες

Εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τραπεζικό κλάδο, με αθροιστικές απώλειες 25% καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την ανακεφαλαιοποίηση. Ισχυρή άνοδος για ΟΤΕ (+6,6%), κέρδη για ΟΠΑΠ, Alpha, ΕΛΠΕ.

Αγορά στην οποία λείπουν και τα στοιχειώδη αντανακλαστικά, η Σοφοκλέους, επιφύλαξε “άδικη μεταχείριση” ακόμα και στις λίγες εταιρείες που πήγαν κόντρα στην κρίση και έβγαλαν από ικανοποιητικά, έως άκρως θετικά αποτελέσματα.

Τι κι αν ενθουσιάστηκαν οι αναλυτές από τα αποτελέσματα της Μέτκα, τι κι αν πήρε αρκετά εύσημα το ρεκόρ τζίρου της Folli Follie Group που ξεπέρασε το 1 δισ, όπως και το κραυγαλέα μονοψήφιο p/e που διαμόρφωσαν τα καθαρά κέρδη, τι κι αν μοιράζουν για σεμινάρια τον ισολογισμό του ΟΛΘ, τι κι αν ο “Χαμαιλέων” θεωρεί πως είναι “για φίλημα” τα αποτελέσματα της AS Company (ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με μηδενικές συναλλαγές), τι κι αν ακόμα λίγες εταιρείες πέτυχαν να πάνε κόντρα στην τάση;

Ακόμα και τα σενάρια για επικείμενη πώληση του Αστέρα φαίνεται να έχει ξεχάσει η Αγορά και ο τίτλος ακολουθεί μόνιμη πλαγιοκαθοδική πορεία από τα 2,73 ευρώ (κλείσιμο 20/3).Δυστυχώς οτιδήποτε δεν αφορά τον Τραπεζικό κλάδο, στην παρούσα φάση, δεν απασχολεί και τους κακής ποιότητας βραχυπρόθεσμους παίκτες που διακινούν τον συντριπτικά μεγαλύτερο τζίρο στο Χ.Α.

Απλά μία κακή είδηση εκτός Τραπεζικού ταμπλώ “τιμωρείται” πολλαπλασιαστικά, οι δε λίγες καλές “καίγονται” μέσα στην γενικότερη απαξίωση (!) Μετά από όλα αυτά γιατί (έστω και με ελάχιστες συναλλαγές) να μην κλέβει τις εντυπώσεις ο “χαλκέντερος” Καρέλιας που σήμερα έβγαλε “bid” και στα 95,00 ευρώ (προτεινόμενο μικτό μέρισμα 7,6 ευρώ).

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, τα πράγματα για Γενικό Δείκτη και FTSE θα ήταν σαφώς χειρότερα αν έλλειπαν οι πρωτοβουλίες των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και κατά δεύτερο λόγο των Ελ. Πετρελαίων, ενώ η μάχη μεταξύ των αντικρουόμενων δυνάμεων συνεχίστηκε μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να κλείσουν στο υψηλό ημέρας και από την άλλη οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Εθνική, Motor Oil, Jumbo, Coca-Cola να κλείσουν στα χαμηλά ημέρας.

Μεταφερόμενοι στον Τραπεζικό κλάδο, ο κλαδικός δείκτης συμπλήρωσε εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 25%.

Αν χάσει και την τελευταία ζώνη στήριξης 300 – 296 η πτωτική τάση μπορεί και να ανεβάσει στροφές, καθώς θα προχωρήσουν σε ψυχαναγκαστικές πωλήσεις και χαρτοφυλάκια που παραδοσιακά κινούνται με αργά αντανακλαστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους των 502,11 μονάδων (20/2), ο εν λόγω δείκτης καταγράφει απώλειες 40,19%.

Η μάχη των εντυπώσεων χάθηκε για Alpha Bank και Εθνική, καθώς διεκδίκησαν κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1,00 και 2,00 ευρώ αντίστοιχα, κάτι που δεν επετεύχθη.

Μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας, συμπληρώνοντας οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και εντείνοντας στον μέγιστο βαθμό τις τεχνικές ανησυχίες.

Αν ο εν λόγω τίτλος χάσει και την στήριξη των 1,90 ευρώ, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την αμέσως επόμενη στα 1,75 ευρώ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του τριμήνου.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 5,66% και ο Τραπεζικός 17,56%. Το χρηματιστηριακό τέλος του Μαρτίου βρήκε τον Γενικό Δείκτη αποδυναμωμένο κατά 1,97% και τον Τραπεζικό κατά 24,63%, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη έχουν συρρικνωθεί στο 7,13% και 14,25% αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή μέρα έδωσε κάποιες αξιοπρόσεκτες ειδήσεις, τις περισσότερες των οποίων εδώ και καιρό ψυχανεμιζόταν η Αγορά, για αυτό επέστρεψε στην επιφυλακτικότητα και στους “Σαρακοστιανούς” τζίρους.

Έτσι μόλις κόπασαν τα πρώτα πανηγύρια και οι διθύραμβοι για διάσωση της Χώρας, το ενδεχόμενο ενός νέου οικονομικού πακέτου για την Ελλάδα άφησε ανοιχτό ο κ. Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας στην Ιταλική εφημερίδα “Il Sole 24 Ore”, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο ίδιος μάλιστα, προέβλεψε συνέχιση της ύφεσης και περαιτέρω αύξηση της ανεργίας μέχρι και τα μέσα του 2013, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και επισημαίνοντας ότι τα επόμενα δύο χρόνια 2013-2014 απαιτείται να μειωθούν οι Κρατικές δαπάνες κατά 12 δισ. ευρώ, παραπέμποντας όμως τις αποφάσεις για την επόμενη Κυβέρνηση.

Από την άλλη μετά το ΔΝΤ και τους “κακοπροαίρετους” οίκους του εξωτερικού, το Ευρωκοινοβούλιο, στην έκθεση που παρουσίασε κατά την “εξέταση” της τρόικα, εκτίμησε ότι θα χρειαστεί νέος κύκλος “κουρέματος” και μάλιστα διευκρινίζοντας ότι απαιτείται η συμμετοχή του επίσημου τομέα, καθώς λόγω του νόμου περί Αγγλικού δικαίου τα περιθώρια για νέο PSI είναι μικρά.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα έγινε η πρώτη από τις 17 Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης που αρνείται να δεχθεί ως εγγύηση ομόλογα με εξασφαλίσεις από Χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα διάσωσης, όπως αναφέρει η Γερμανική “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Πρακτικά, η Bundesbank από τον Μάιο δεν θα δέχεται πλέον να δανείζει Τράπεζες που της δίνουν ως “collateral” τίτλους που φέρουν εγγυήσεις από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα έχει σήμερα λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ τέτοιων τίτλων.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ΕΚΤ την 23η Μαρτίου ότι έδωσε την εξουσιοδότηση στις 17 Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης να απορρίπτουν ομόλογα Τραπεζών εγγυημένα από Κυβερνήσεις που συμμετέχουν σε προγράμματα διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Το ευρώ πρέπει να υποχωρήσει σε ισοτιμία ένα προς ένα έναντι του δολαρίου ώστε να ανακτήσουν την ανάπτυξή τους τα Κράτη της Περιφέρειας της Ευρωζώνης. Αυτό υποστήριξε ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini μιλώντας στο CNBC, χαρακτηρίζοντας σχιζοφρενική τη συμπεριφορά των Αγορών σε αυτήν τη φάση καθώς δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν στηρίζουν ή όχι τα προγράμματα λιτότητας στην Ιταλία και στην Ισπανία.

“Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος με το έλλειμμα και τη λιτότητα που καθιστά χειρότερη την ύφεση” δήλωσε και συμπλήρωσε: “Χωρίς ανάπτυξη, οι έντονες κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις θα γίνουν αφόρητες για κάποιες Κυβερνήσεις”.

Μικρά κέρδη στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, μικτά πρόσημα στο ξεκίνημα της Wall Street, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος ανήλθε στο 76,2 στην τελική καταμέτρηση τον Μάρτιο, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους και πλέον, από 75,3 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν σε συνεργασία με το Thomson Reuters. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 75.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνος Α.Ε., Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε. Φίντεξπορτ Α.Ε., Ριντένκο αποφάσισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα, την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνος Α.Ε. από σήμερα 30 Μαρτίου 2012 και για μέγιστο διάστημα δέκα (10) ημερών αποφάσισε ο πρόεδρος του Χ.Α., διότι η ετήσια οικονομική έκθεση για τη χρήση 2011, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 29/3/2012, δεν έχει καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των ΔΛΠ/ΔΠΧΑ, όπως προκύπτει και από την έκθεση ελέγχου του νόμιμου ελεγκτή της, στην οποία διατυπώνεται “Γνώμη με Επιφύλαξη”.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 3371/2005 (ΦΕΚ Α΄/178/14.7.2005), αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε. και Φίντεξπορτ Α.Ε. από σήμερα 30 Μαρτίου 2012, διότι, σύμφωνα με ανακοινώσεις τους, θα υπάρξει καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση 2011.

Τέσσερις οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (+1,05%), ΟΠΑΠ (+1,82%), ΟΤΕ (+6,69%) και Alpha Bank (+0,72%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Μυτιληναίο (-4,24%).

Απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Coca-Cola, Ελλάκτωρα, Εθνική, των δύο για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Πειραιώς, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης, με αξιοπρόσεκτες διακυμάνσεις, κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 11 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 724,57 (12.12) και υψηλό τις 735,86 (16.59) για να κλείσει τελικά στις 728,93 μονάδες με απώλειες 0,79%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 34,5 εκατ.

Αδιάφορη η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές έναντι 77 πτωτικών και 24 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η αύξηση της πίεσης είχε και πάλι σαν βασικό άξονα τον Τραπεζικό κλάδο για τον οποίο η αναβλητικότητα ως προς την δημοσίευση των όρων ανακεφαλαιοποίησης έχει αυξήσει το βαθμό αβεβαιότητας και την μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου έως ότου διευκρινιστεί πλήρως η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η έλλειψη άλλων εγχώριων νέων ή η εμφάνιση κάποιων θετικών καταλυτών από το εξωτερικό διαμορφώνουν εκ νέου ένα σκηνικό μεταβλητότητας το οποίο εκτιμάται ότι θα παραμείνει κυρίαρχο πάνω από την Ελληνική Αγορά.

Δυστυχώς, η φάση συσσώρευσης στην οποία βρισκόταν το Χ.Α. εδώ και κάποιες εβδομάδες στα επίπεδα των 750-780 μονάδων “έσπασε” προς τα κάτω, με τον πλέον “εκκωφαντικό” τρόπο.

Παράλληλα, δεν βοήθησαν ούτε τα νέα από τις διεθνείς Αγορές και κυρίως από τις “προβληματικές” οικονομίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας οι οποίες δείχνουν να βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, αν κρίνουμε και από την πορεία των ομολόγων τους.

Στο εγχώριο εταιρικό επίπεδο, τα αποτελέσματα που εμφάνισε η συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων για το 2011 ήταν απογοητευτικά, πλην κάποιων εξαιρέσεων, μετρημένων στα δάχτυλα, που κατάφεραν να πάνε κόντρα στο ρεύμα.

Σε ό,τι αφορά στη μελλοντική πορεία της Αγοράς, κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη από την στιγμή που παραμένουν οι αβεβαιότητες σχετικά με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών, τα δημοσιονομικά της Χώρας αλλά και τις προσεχείς Εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου ανάλυσης της Beta Sec, το σφυροκόπημα των τιμών που έχει προηγηθεί μπορεί να δώσει μία ανάσχεση, βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, στην ορμή των πωλητών, όμως από την άλλη και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει διάθεση για ουσιαστική ανοδική αντίδραση.

Η διάσπαση των 750 μονάδων δημιούργησε πτωτικό momentum και το τελευταίο “προπύργιο” των αγοραστών είναι οι 710 μονάδες, πριν επιστρέψουν σαφώς αρνητικότερα σενάρια.

----ΧΠΑ

Πιέσεων συνέχεια που συνδυάστηκε με σημαντική μείωση των συναλλαγών τόσο στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη, όσο και σε αυτά επί μετοχών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας το discount στο 0,15% (με βάση και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2822, τιμή εκκαθάρισης 279,75), κινήθηκαν μεταξύ 275,5 και 283 μονάδων. Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5000 Coca-Cola, 7500 Jumbo, 5000 Εθνική, 10700 Ελ. Πετρέλαια, 5700 Βιοχάλκο, 21000 Ελλάκτωρ, 16000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8429), Alpha Bank (14759), ΟΤΕ (3858), Ταχ. Ταμιευτήριο (1075), ΟΠΑΠ (474), Πειραιώς (3130), Κύπρου (1512), ΔΕΗ (659), MIG (245), ΕΧΑΕ (211), Intralot (162), MPB (349), ΓΕΚ (315), Motor Oil (302), Ελ. Πετρέλαια (101).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/3 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20645815 τεμ.), Eurobank (10474486 τεμ.), Πειραιώς (9789482 τεμ.), MPB (7719653 τεμ.), MIG (5326984 τεμ.), ΟΤΕ (5969246), Alpha Bank (4039650).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v