Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεν... συγκινείται από το Eurogroup

Στο Eurogroup προσβλέπουν αρκετές ευρωαγορές, ενώ στο ΧΑ γίνεται προσπάθεια αντίδρασης με αιχμή τις τράπεζες. Παλεύει τα 2 ευρώ η Εθνική και το 1 ευρώ η Alpha. Κέρδη για Eurobank, MPB. Πιέσεις για ΔΕΗ, 3Ε.

Ανάκαμψη ευρωαγορών εν όψει Eurogroup, παράλληλες προσπάθειες αντίδρασης και σε ένα μέρος του Χ.Α. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με κεκτημένη… ταχύτητα πωλητών κυρίως στις τράπεζες και ο Γ.Δ. διορθώνει έως τις 725,17 μ. και ο FTSE 20 έως τις 280,37 μονάδες.

Με τη μετοχή της Εθνικής να υποχωρεί προς το 1,94 ευρώ, επίπεδα όπου εμφανίστηκαν λιγοστοί αγοραστές. Ωστόσο, παρά την εμφανή προσπάθεια (ειδικά στις τράπεζες), η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική και ο κλαδικός δείκτης βλέπει προς τα ελάχιστά του.

Γι' αυτό καλό θα ήταν να δοθούν ενδιάμεσα ανοδικές… ανάσες, ώστε να κλειστούν σε συγκριτικά υψηλότερες τιμές ανοιχτές θέσεις (στην υποκείμενη αγορά). Όμως, ακόμη και τώρα, και παρά το ανοδικό ξεκίνημα στην Ευρώπη, το ισπανικό πρόβλημα μένει δυσεπίλυτο και πολύ δύσκολα στη σημερινή σύνοδο θα δοθούν αξιόπιστες λύσεις.

Άλλωστε, ο μεθοδικός σχεδιασμός (κυρίως του Βερολίνου) επιφυλάσσει διαφορετική τύχη και για την Ισπανία και την Πορτογαλία και για όποια άλλη χώρα-μέλος προστεθεί στον κατάλογο αυτών που θα χρειαστούν βοήθεια.

Γι' αυτό δεν τρέφουμε υπερβολικές προσδοκίες για το αποψινό Eurogroup και αυτό λογικά θα αποτυπωθεί και στη διακύμανση των βασικών δεικτών και μετοχών του Χ.Α.

Μέτριος ο τζίρος (περί τα 5,5 εκατ. ευρώ στα πρώτα 35΄), με 1,1 στην Εθνική και άλλο 1,3 εκατ. ευρώ στην Alpha. Ισχνή αντίδραση και για τις μετοχές των Eurobank, Πειραιώς, Τ.Τ. αλλά και Κύπρου, Marfin Popular Bank.

Με βάση τη μέχρι τώρα ροή εντολών πώλησης-αγοράς, δεν φαίνεται να υπάρχει δυναμική (τουλάχιστον σύντομα) για κάτι ουσιαστικότερο. Πρακτικά, για τη μετοχή της ΕΤΕ τα 2,05 ευρώ παραμένουν ενδιαφέρουσα περιοχή, ενώ για την Alpha δίνεται μάχη να επανακερδηθεί το 1 ευρώ!

Νεότερα από το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν υπάρχουν και απ' όσο γνωρίζουμε δεν προγραμματίζεται να ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο σε αυτήν τη φάση της αγοράς. Πάντως, αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον και ίσως αποτυπωθεί με κάποιον τρόπο αφορά την εμπλοκή στην απόσυρση της ευνοϊκής ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σε σχετικό θέμα αναφέρεται πως η ΕΚΤ μπλόκαρε την απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Σύμφωνα με τον Γ. Κουτρουμάνη, το επίμαχο άρθρο 49 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας αποσύρεται και θα το επαναφέρει με τροπολογία όταν λάβει την έκθεση της ΕΚΤ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι αναγκάζεται να αποσύρει την εν λόγω ρύθμιση διότι είναι σε εξέλιξη διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα με την ΕΚΤ.

Έξοχα, θα λέγαμε εμείς…

Χαμηλότερες τιμές για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ και η τραπεζική 3άδα παρουσιάζει σημάδια… κόπωσης (απόλυτα φυσιολογική η μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων), ενώ οι μόνες μη τραπεζικές μετοχές που ενισχύονταν (στις 11:15) ήταν της ΜΟΗ και της Βιοχάλκο.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι εξελίξεις με αφορμή την εμπλοκή της Intralot σε σκάνδαλο με τον ρουμανικό… ΟΠΑΠ δεν φαίνεται να επηρεάζουν την τιμή της μετοχής (ο ελληνικός ΟΠΑΠ παραμένει η ιερή αγελάδα για την εισηγμένη), ενώ προς το 0,20 ευρώ κυμαίνεται ο τίτλος της Ιντρακάτ.

Λιγοστές συναλλαγές σε Σαράντη, Βωβό, περισσότερες στη σθεναρή Μέτκα (και σήμερα με συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές), Στις 721, 57 μ. ο δείκτης FtMid και στις 173,57 ο Small Cap, με συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά, τελευταία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v