Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Δίπολο” ΟΤΕ - τραπεζών

Η μεταβλητότητα που παρατηρείται σε δεικτοβαρείς μετοχές επιτείνει τη νευρικότητα και στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Στο επίκεντρο του στοιχήματος η μετοχή του ΟΤΕ, που σε λιγότερο από τρεις συνεδριάσεις παρουσιάζει εύρος διακύμανσης 116 λεπτών. ”Αντίβαρα” από τον FTSE-20 κυρίως οι μετοχές των Eurobank, Alpha και δευτερευόντως Εθνική και ΔΕΗ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε ΟΤΕ και τράπεζες ”παίζεται” το βραχυπρόθεσμο στοίχημα.

Με τη μετοχή του Οργανισμού να υποχωρεί μέχρι τα 11,88 ευρώ με συναλλαγές περίπου αρχικά 200.000 τεμαχίων και να αντιδρά μετά τις 11:50 προς τα 12,10 ευρώ με αγορές περίπου 100.000 τεμαχίων και ισχυρή στήριξη στα 12,05-12,10 ευρώ, αποτυπώνεται εύγλωττα στη μεταβλητότητα της μετοχής η ρευστότητα των εξελίξεων.

Η προσέγγιση της Morgan Stanley, που παρακολουθεί στενά και μεθοδικά τον Οργανισμό, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χρήζει δεύτερης ανάγνωσης, καθώς αναδεικνύονται πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση.

Παρατηρείται, όμως, πως μετά τις 11:50 εμφανίζονται επιθετικότεροι οι αγοραστές σε μετοχές-”αντίβαρα”, με αιχμή τις Eurobank, Alpha, αλλά και Εθνική, Coca Cola, Cosmote, Intracom.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τις 11:50 για τις μετοχές των Εθνικής και ΔΕΗ καταγραφόταν ποσοστό μεταβολής +1,4% και 0,9% αντίστοιχα, για να μειωθεί στη συνέχεια, όταν ενισχύθηκε η τάση σε Eurobank και Alpha.

Φαίνεται, τουλάχιστον σε επίπεδο του FTSE-20, πως η αγορά ”παίζεται” με σύστημα και μέθοδο.

Το ενδιαφέρον, όμως, της όλης υπόθεσης αφορά και σήμερα στη μετοχή του Οργανισμού, όπου με βίαιη υποχώρηση από τα 13,04 στα 11,88 ευρώ φέρεται να έχει προεξοφληθεί το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών ειδήσεων ενδεχομένως για τον Οργανισμό.

Με ιδιαίτερα αυξημένη μεταβλητότητα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, δικαιολογείται απόλυτα η εικόνα που εμφανίζουν στην πλειονότητά τους οι μετοχές μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται και πάλι στο περίπου 1,5 προς 1, πλην, όμως, μεταξύ των 20 πρώτων σε μεταβολή τίτλων η απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή τουλάχιστον 12 είναι χαμηλότερη του ενός ευρώ.

Αυτό πρακτικά καθιστά ασθενή και αμφίβολη την αντίδραση στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, εκτός εάν σταδιακά ο Γ.Δ. κινηθεί υψηλότερα των 2.580 μονάδων και αμβλυνθούν οι πιέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v