Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη 17,5% οι τράπεζες σε 5 συνεδριάσεις

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν ΓΔ και Τραπεζικός δείκτης, με αθροιστικά κέρδη 4,99% και 17,54%. Σε απελπιστικά επίπεδα ο τζίρος. Υπεραπόδοση για ΜΡΒ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ. Στο +19,5% ο Αστέρας.

Γενικός και Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσαν πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 4,99% και 17,54%, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος παρέμεινε σε απελπιστικά επίπεδα και παρά το ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί πληκτική.

Και αυτό το τελευταίο, καθώς το ανοδικό ξεκίνημα και η προσέγγιση των 660 μονάδων δεν είχαν την ανάλογη συνέχεια, σταδιακά οι αγοραστές έχαναν δυναμική, το Τραπεζικό ταμπλώ μάλιστα η κόπωση ήταν εμφανέστερη και έτσι στις 16.18 ο Δείκτης βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 648,12 μονάδων και μάλιστα με αρνητικό πρόσημο.

Εδώ ακριβώς κινητοποιήθηκε το γνωστό “μπαλαντέρ” της Αγοράς, που δεν είναι άλλο από τον τίτλο της Coca-Cola στην οποία επέστρεψαν οι αγοραστές, για να “πάρουν θάρρος” και αρκετοί από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, την “τελευταία πινελιά
” την έβαλαν οι δημοπρασίες που παρέλαβαν τον Δείκτη στις 654,94 μονάδες (17.00 και κέρδη 0,83%) και τον έκλεισαν τελικά στις 656,52 με κέρδη 1,07%.

Παρά τον “καλλωπισμό” που διενεργήθηκε ακόμα και στα “χασομέρια” ο Δείκτης έκλεισε χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 659,29 μονάδων (+1,5%), ο Τραπεζικός από το υψηλό των 253,88 μονάδων (+3,76%), η Εθνική από το υψηλό των 1,62 ευρώ (+4,52%), η Alpha Bank των 0,4990 ευρώ (+3,96%), το Ταχ. Ταμιευτήριο των 0,4030 ευρώ (+4,95%) κ.ο.κ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι ΔΕΗ και Αγροτική.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις πέντε συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις, τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει στην τεχνική εικόνα, καθώς ο Γενικός Δείκτης παίρνει τις πρώτες ανάσες υψηλότερα της ζώνης 670 – 675 και αλλάζει την βραχυχρόνια τάση με κλεισίματα υψηλότερα των 750 μονάδων.

Ο FTSE παραμένει “εν ζωή” με κλεισίματα υψηλότερα των 264 μονάδων και δημιουργεί ενδείξεις ότι κάτι αλλάζει με συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 300 μονάδων.

Αφήνοντας τους τεχνικούς αναλυτές στους δικαιολογημένους προβληματισμούς τους, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, που μοιάζουν περισσότερο με ανακωχή πωλήσεων και λιγότερο με ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον, η Σοφοκλέους έχει αποκτήσει κάπως μεγαλύτερη συσχέτιση με τις διεθνείς Αγορές, ενώ αντίθετα δείχνει σχετική “ανοσία” στις αρνητικές εκθέσεις – εκτιμήσεις που παραμένουν πυκνές και μάλιστα με αυξητική τάση.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, Αξιωματούχοι του οίκου αξιολογήσεων S&P δήλωσαν ότι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα κηρύξει σύντομα χρεοστάσιο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg.

Η S&P υποβάθμισε τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF σε "ΑΑ+" από "AAA". Υπό εξέταση το outlook (developing). Πιθανή είναι, σύμφωνα με τον οίκο, νέα μείωση της βαθμολογίας αν υπάρξουν και νέες υποβαθμίσεις των Χωρών που συνεισφέρουν στο ταμείο.

Αν το EFSF ενισχυθεί με τρόπο που θα κριθεί ότι αντισταθμίζει τη μειωμένη φερεγγυότητά του, συγκεκριμένα αν οι εγγυήσεις καλυφθούν εκ νέου από Κράτη-Μέλη με αξιολόγηση "ΑΑΑ" ή με άλλες εγγυήσεις κορυφαίας βαθμολογίας, θα επιστρέψει και η αξιολόγηση "ΑΑΑ". Αντίθετα, αν δεν ενισχυθεί το EFSF, η S&P θα αλλάξει το outlook σε αρνητικό για να αντανακλά το outlook της Γαλλίας και της Αυστρίας. Στην περίπτωση αυτήν, η αξιολόγηση του EFSF θα υποβαθμιστεί, αν υποβαθμιστούν Μέλη που τώρα αξιολογούνται με "AAA" και "ΑΑ+".

To βασικό μας σενάριο αναφέρει ότι το PSI θα προχωρήσει με κάποια μορφή, εκτιμά η Barclays, σε ανάλυση με τίτλο “Greek PSI: Questions and answers”, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα οι συνομιλίες να καταρρεύσουν. Τονίζει ωστόσο ότι, ακόμα και αν η συμμετοχή των ιδιωτών ανέλθει στο 100%, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τα προσεχή έτη.

Στο κουπόνι “κόλλησαν” οι διαπραγματεύσεις για το PSI, εκτιμά η Societe Generale σε ανάλυσή της. Παρά τις δυσκολίες, η Societe Generale εξακολουθεί να έχει ως βασικό της σενάριο το ότι το PSI τελικά θα προχωρήσει. Εκτιμά ότι το “κούρεμα” θα είναι 50% σε όρους ονομαστικής αξίας και 65% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV). Παρ’ όλα αυτά, η Γαλλική Τράπεζα εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας δεν θα γίνει διαχειρίσιμο μετά το PSI γιατί θα παραμείνει περίπου στο 150% του ΑΕΠ το 2012.

Η Χώρα θα χρειαστεί στήριξη από τους επίσημους φορείς για πολλά χρόνια. Η επιστροφή στην ανάπτυξη και το κλείδωμα χαμηλών επιτοκίων δανεισμού είναι η λύση. Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει 100% συμμετοχή στο PSI. Aν δεν τα καταφέρει, τότε θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια, δεδομένου ότι φέτος έχει λήξεις 32 δισ. ευρώ. Εν τέλει, “τα 130 δισ. που προβλέπει το τελευταίο πακέτο διάσωσης δεν είναι αρκετά”, λέει η Τράπεζα.

Η Ελλάδα θα πτωχεύσει και αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη δήλωσε στο Reuters o Εdward Parker, υψηλόβαθμο στέλεχος της Fitch. O ίδιος ανέφερε ότι η Fitch θα αντιμετωπίσει το PSI ως μια χρεοκοπία. Τόνισε ότι η χειρότερη εξέλιξη θα ήταν μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ωστόσο εκτίμησε πως αυτή δεν θα συμβεί καθώς τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη.

Το πραγματικό ερώτημα πλέον δεν είναι εάν ή πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά πώς, τονίζουν οι Financial Times. Η πρωτοβουλία για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα αφορά τη διαχείριση μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντική η ελεγχόμενη χρεοκοπία. Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει χρέη 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου. Χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δεν θα έχει επαρκή ρευστότητα για να τα καταφέρει. Οι ομολογιούχοι θα πρέπει να δεχθούν την Eλληνική χρεοκοπία ακόμη και με απαίσιους όρους που προτείνονται. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να τους επιβληθούν ακόμη χειρότεροι, επισημαίνει το άρθρο.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και σήμερα “σηματωρός” για τους “πικραμένους” traders ήταν ο τίτλος της Εθνικής, όμως και εδώ η JP Morgan επεφύλασσε μία έκπληξη (!)

Oι κεφαλαιακές απαιτήσεις σε επίπεδο core tier 1 της Εθνικής θα διαμορφωθούν στο 1,2 δισ. ευρώ το 2012, ποσό το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από την πώληση ποσοστού μεγαλύτερου του 25% της Finansbank, εκτιμά ο οίκος. Σύμφωνα με την έκθεση, το stress-test της BlackRock θα μπορούσε να προσθέσει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο η προσαρμογή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε διάστημα τριών ετών.

Κατά την JP Morgan, τα βασικά ρίσκα εξακολουθούν να αφορούν την αστάθεια στην Ελλάδα, η οποία συνδέεται με τη βιωσιμότητα του Κρατικού χρέους, καθώς και την επίτευξη συμφωνίας για το PSI. Σύμφωνα με τον οίκο, η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής ανερχόταν στο 9,5% το γ΄ τρίμηνο του 2011 και αναμένεται να υποχωρήσει στο 8,1% στην τρέχουσα χρήση.

Στην έκθεσή της η JP Morgan δίνει νέα μειωμένη τιμή-στόχο για την Εθνική στο 1,10 ευρώ, με σύσταση “underweight”.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1,250 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,64%, από 4,68% στην αμέσως προηγούμενη.

Αν έστω και την ύστατη στιγμή δεν υπάρξει συμφωνία για το διευρυμένο PSI, οι “αλκυονίδες ημέρες” για την Σοφοκλέους θα τερματιστούν βίαια, τονίζουν εμφατικά οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς.

Όπως φαίνεται, όμως, το πλήγμα για τους κατόχους ομολόγων θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι αναμέναμε και πλέον είναι να αναρωτιέται κανείς αν ουσιαστικά αποφεύγουμε την χρεοκοπία.

Και αυτό γιατί οι οίκοι αξιολόγησης καραδοκούν και σε περίπτωση που διαβλέψουν ότι η συμφωνία στο PSI έχει την μορφή του εκβιαστικού “κουρέματος” και δεν υπάρχουν τα εχέγγυα ότι το υπόλοιπο χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου, δεν θα διστάσουν να την αξιολογήσουν ως “πιστωτικό γεγονός”, κάτι που θα σημάνει απομόνωση της Ελλάδας από τις Αγορές για πολλά – πολλά χρόνια (!)

Θετική εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μετά την απροσδόκητη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία όπως αποτυπώθηκε από τον σχετικό δείκτη του οικονομικού ινστιτούτου ΖEW. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο -21,6 από -53,8 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν σαφώς μικρότερη βελτίωση στο -50.

Επίσης μπορεί το ΑΕΠ της Κίνας να συνέχισε την πορεία επιβράδυνσης, όμως ο ρυθμός αύξησης ήταν υψηλότερος από αυτόν που περίμεναν οι αναλυτές.

Πιο συγκεκριμένα, το τέταρτο τρίμηνο του 2011, το Κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 8,9% συνεχίζοντας στην πορεία επιβράδυνσης που ξεκίνησε από τις αρχές του 2011. Επισημαίνεται ότι το δεύτερο τρίμηνο, είχε αναπτυχθεί κατά 9,5% και το τρίτο κατά 9,1%. Ο ρυθμός ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου πάντως, ήταν υψηλότερος από το 8,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Προσπάθεια αντίδρασης από τα σχετικά πρόσφατα χαμηλά 16 μηνών και για το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα, όμως οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών δείχνουν μάλλον δυσοίωνες. Το ευρώ είναι πιο πιθανό να υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1,20 δολ, παρά να ενισχυθεί πάνω από το 1,40 δολ, εκτιμά ο επικεφαλής αναλυτής της Goldman Sachs, Jim O'Neill.

Στο μεταξύ, σε νέα, σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου προχώρησε και η UBS.

Oι αναλυτές του οίκου, επικαλούμενοι τη συνεχιζόμενη Ευρωπαϊκή κρίση χρέους, με αφορμή και το μπαράζ υποβαθμίσεων 9 Ευρωπαϊκών Κρατών από τον οίκο Standard & Poor's, αλλά και την υποβάθμιση του EFSF, εκτιμούν ότι σε ένα μήνα από τώρα το ευρώ θα έχει κατρακυλήσει στα 1,20 δολ.

Σε ορίζοντα τριμήνου και εάν ακόμη δεν έχει δοθεί η οριστική απάντηση στην κρίση χρέους, το ευρώ θα έχει υποχωρήσει περαιτέρω, ήτοι στα επίπεδα των 1,15 δολ. Μάλιστα η UBS προβλέπει ότι σε αυτά τα επίπεδα (1,15 δολ) θα κυμαίνεται το ευρώ έως τα τέλη του 2012.

Ανοδικό ξεκίνημα στην Wall Street, μετά την χθεσινή αργία, στον απόηχο των μικτών αποτελεσμάτων των εταιρειών και των θετικών μηνυμάτων από τον δείκτη μεταποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης Empire βελτιώθηκε αισθητά τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στο 13,5 -στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 11,3. Στην προηγούμενη μέτρηση ο δείκτης είχε κλείσει στο 8,2.

Επιστρέφοντας εκ νέου στα δικά μας και σαφώς χαμηλότερα του 20αρη, πέντε οι συνεχόμενες συνεδριάσεις για την Ελαστρον, τέσσερις για την Centric, επιμένει πλαγιοανοδικά ο Κέκροψ, συνεχίζει να “κοιτά βόρεια” η Profile, ενδοσυνεδριακά έφθασαν τα 4,00 ευρώ τα Πλ. Κρήτης που είναι υψηλά 14 μηνών, ενώ ο Αστέρας είναι “μια κατηγορία μόνος του” (!!!)

Πέντε τίτλοι αποτέλεσαν την “κόκκινη παραφωνία” στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-0,32%), Τιτάν (-2,55%), Κύπρου (-1,11%), Jumbo (-0,84%), MIG (-1,39%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Βιοχάλκο (+4,27%) και MPB (+4,53%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Μυτιληναίο, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank (με ανεκτέλεστο αγοράς 331075 τεμ.), Eurobank (με ανεκτέλεστο αγοράς 389751 τεμ.) και Πειραιώς (με ανεκτέλεστο αγοράς 104313 τεμ.).

Καλύτερη της χθεσινής η τελική εικόνα με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 62 πτωτικών και 24 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 5 έως 28,45%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Θετική ως προς την εξέλιξη και αισιόδοξη ως προς το κλείσιμο των τιμών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η σημερινή συνεδρίαση, η οποία ως τεχνικός σχηματισμός δίνει ανοδικές ενδείξεις για την βραχυπρόθεσμη συνέχεια, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το κλείσιμο έδειξε ότι παρά την σχετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα οι αγοραστές έχουν κάποιες δυνατότητες ελέγχου της τάσης έστω και προς την λήξη των συναλλαγών.

Ιδιαιτέρως θετική κρίνεται και η αντίδραση των Ευρωπαϊκών Αγορών που συνεχίζουν να δείχνουν μάλλον ψύχραιμες, μετά τις υποβαθμίσεις πολλών Ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ενδεχομένως μέρος των κακών νέων να ήταν ήδη προεξοφλημένο καθώς υπήρχε αρκετός χρόνος δημοσιευμάτων από την τελευταία προειδοποίηση της S&P και οι Αγορές έδειξαν να δίνουν περισσότερη βάση στην αλλαγή στάσης της Γερμανικής πλευράς η οποία φαίνεται πλέον να βάζει τον παράγοντα “ανάπτυξη” σε μεγαλύτερη προτεραιότητα σε σχέση με την περιοριστική πολιτική που αποτελούσε την βασική θέση στο πρόσφατο παρελθόν.

Από εκεί και πέρα, ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec, εφιστά την προσοχή τονίζοντας ότι η Αγορά πρέπει να εξετάζεται “day by day”, κάθε πρόβλεψη με ορίζοντα μακρύτερο της μίας μέρας μπορεί να θωρηθεί παρακινδυνευμένη, με τόσο χαμηλό τζίρο και τόσα μέτωπα ανοιχτά και όλα αυτά με κύριο επίπεδο αναφοράς ως προς την αντίσταση του Γενικού Δείκτη τις 660 μονάδες, που σήμερα δοκιμάστηκαν και έδειξαν να αντέχουν.

-----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με τους όγκους συναλλαγών να παρουσιάζουν διαθέσεις βελτίωσης, αλλά να παραμένουν ακόμα σε μάλλον χαμηλά επίπεδα. Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας τις υποτιμήσεις στο 0,8%.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5012, τιμή εκκαθάρισης 252) κινήθηκαν μεταξύ 249 και 255,5 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (15319), Alpha Bank (3569), Πειραιώς (3423), ΟΤΕ (135), Κύπρου (418), ΔΕΗ (622), Μυτιληναίος (200), MIG (227), ΟΠΑΠ (274), Ταχ. Ταμιευτήριο (167), ΓΕΚ (360), ΕΧΑΕ (105).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 17/1 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (9638728 τεμ.), Εθνική (18735016 τεμ.), MIG (4319233 τεμ.), ΟΤΕ (4545915 τεμ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v