Σε νευρική κρίση ευρωαγορές-ΧΑ

Από τις εξελίξεις γύρω από το PSI Plus και τη στάση των ευρωαγορών μετά το «χτύπημα» της S&P εξαρτάται η βραχυπρόθεσμη τάση (και) του ΧΑ. Άμυνες στις 236 μονάδες για τον FT 20, η προσοχή εστιασμένη σε τράπεζες και ΕΤΕ.

«Οι συνομιλίες για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων είναι δύσκολες, αλλά με καλή τη πίστει θα καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα», υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γ. Βεστερβέλε μετά τις επαφές που είχε την Κυριακή με τον Λουκά Παπαδήμο, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Σταύρο Δήμα.

Εάν αρκεστούμε στις καθησυχαστικές δηλώσεις του Γερμανού πολιτικού, η συγκυρία και η φαινομενική ανατροπή του… σκηνικού δεν θα έπρεπε να μας επηρεάσουν.

Όμως, η Αγγελική Παπαμιλτιάδου αναφέρεται σε προμνημόνιο για να κλείσουν δάνειο και κούρεμα και η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών έχει κατοχυρώσει μεγάλο μέρος των θέσεών της στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Θυμίζουμε πως τοπικές κορυφές σημειώθηκαν για τον Γενικό Δείκτη στις 649,52 μονάδες και για τον FTSE 20 στις 251,50 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες και τη μετοχή της Εθνικής να αντιδρά έως το 1,54 ευρώ. Αυτό μας υποχρεώνει να κινηθούμε αμυντικά, καθώς το κλίμα έχει επιβαρυνθεί στις ευρωπαϊκές αγορές με αφορμή την υποβάθμιση της S&P και παρότι η απώλεια του τρίτου Άλφα των Γάλλων προεξοφλούνταν εδώ και καιρό.

Όσον αφορά την τεχνική συμπεριφορά του CAC 40, ελάχιστη τιμή 52 εβδομάδων έχει σημειωθεί στις 2.693,2 μονάδες με ενδοσυνεδριακή υψηλή στις 3.243 μονάδες (στις 13/1). Η αδυναμία του γαλλικού δείκτη να προλάβει να υπερβεί την πρώτη ισχυρή αντίσταση (στην περιοχή των 3.280 μον.) πριν γίνει γνωστή (και τυπικά) η θέση του οίκου αξιολόγησης είναι αρνητική ένδειξη.

Κατά συνέπεια, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην αγορά του ευρώ θα πρέπει να προσμετρηθούν τόσο η υποβάθμιση (κυρίως) της Γαλλίας όσο, βεβαίως, και η ρευστότητα κι η αντιπαράθεση των εμπλεκόμενων στο PSI Plus.

Λογικά, για βασικούς δείκτες και μετοχές θα δοκιμαστούν οι πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις από το Παρίσι μέχρι την Αθήνα, με το Χ.Α. να παραμένει εγκλωβισμένο στις εξελίξεις που τρέχουν σε πολλά μέτωπα.

Από το πολιτικό (ουσιαστικά όλοι μιλούν για… άτυπη προεκλογική περίοδο μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα κουρέματος), μέχρι το οικονομικό, όπου ορισμένοι επιχειρούν να προεξοφλήσουν και άλλα ενδεχόμενα λιγότερο φιλικά προς την τελική λύση και τις αγορές.

Θεωρητικά, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά (μέχρι το ακραίο της συντεταγμένης χρεοκοπίας εντός της ζώνης του ευρώ), όμως ο Λ. Παπαδήμος σημειώνει πως δεν αποτελεί επιλογή η έξοδος από το ευρώ.

Προφανώς, ο σχεδιασμός των δανειστών, των Γερμανών, δεν είναι αυτός -και ευτυχώς για τους σχεδιασμούς που γίνονται στην «πλάτη» της χώρας-, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μην συμπεριλάβει στη βραχυπρόθεσμη τακτική του και ενδεχόμενα ακραία αρνητικά σενάρια και λύσεις.

Το παιχνίδι για τον δείκτη παραμένει κυρίως στις τράπεζες, με την Εθνική απλώς να παίρνει μία ανάσα από τα ελάχιστα του 1,29 ευρώ και τον κλάδο να αντιδρά έως την πρώτη αντίσταση.

Κατά γενική εκτίμηση, η αγορά έδωσε και μία πρόγευση του τι θα μπορούσε να ακολουθήσει μία θεωρούμενη καλή λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Θα δείξει, με πρώτο μέλημά μας τη διασφάλιση των 236 μονάδων για τον 20άρη, ειδάλλως θα πρέπει να βλέπουμε προς τις χαμηλότερες τιμές των 220-225 μονάδων, που έχουν στοχοθετήσει αρκετοί αναλυτές και παίκτες.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά δείχνει να είναι προετοιμασμένη για μία εβδομάδα πλήρη έντονων συγκινήσεων και ανατροπών. Για να δούμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v