Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική αντίδραση με αυξημένο τζίρο

Κέρδη στη Σοφοκλέους μετά και τη συγκρατημένη αισιοδοξία για το PSI Plus. Υπεραπόδοση στις 245 μονάδες για τον FT 20 με αιχμή τις τράπεζες και την ΕΤΕ κατά 5% υψηλότερα. Πτώση για ΔΕΗ.

Με ηπιότερο ρυθμό διατηρείται η προσπάθεια αντίδρασης βασικών δεικτών και μετοχών. Με τον FTSE 20 κατά 1,80% υψηλότερα στην περιοχή των 245 μονάδων και τον Γενικό Δείκτη κατά 1,29%, προς τις 638 μονάδες.

Με αιχμή τις τράπεζες και την Εθνική Τράπεζα να υπεραποδίδει κατά 5,11% στο 1,44 ευρώ, έχοντας για υψηλό ημέρας το 1,46 ευρώ. Με αυξημένες συναλλαγές, που λίγο μετά τις 14:20 ξεπερνούσαν τα 5 εκατ. ευρώ.

Ο συγκριτικά αυξημένος τζίρος στην Εθνική αλλά και στην Alpha και στην Coca Cola ανεβάζει τον μέσο όρο για σήμερα. Είναι ενδεικτικό πως η αξία των συναλλαγών προσέγγιζε τα 20,2 εκατ. ευρώ περίπου, όσα πραγματοποιούνταν συνολικά στη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων.

Θα είχε ενδιαφέρον αν ο σημερινός τζίρος διαμορφωνόταν πάνω από τα 25-27 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα με τον FTSE20 να κλείνει πέριξ των 245 μονάδων. Αυτό από τεχνική πλευρά θα λειτουργούσε υπέρ της βραχυπρόθεσμης τεχνικής μορφής αντίδρασης. Μερίδα παικτών αποδίδει την τραπεζική ανάσα στις προσδοκίες που καλλιεργούνται από τις επαφές της ελληνικής πλευράς με τον επικεφαλής του IIF.

Στις προηγούμενες συνεδριάσεις η αγορά διόρθωνε καθώς προεξοφλούνταν «κούρεμα» μεγαλύτερο του 50%, όπου ακραία ποσοστά ακούγονταν στην αγορά. Εάν υποθέσουμε πως στα χθεσινά χαμηλά (για την ΕΤΕ το 1,29 ευρώ) είχαν αποτυπωθεί τα πιθανολογούμενα βάρη από κούρεμα της τάξης για παράδειγμα του 60%, τότε υπάρχει περιθώριο 4%-6% για περαιτέρω αντίδραση του τραπεζικού δείκτη και περίπου άλλο τόσο για τον 20άρη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόκειται για μία τεχνική κι αντανακλαστική κίνηση και για τίποτα περισσότερο.

Από το μέτωπο της οικονομίας, σε σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη διαβάζουμε πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 21,64 δισ. ευρώ. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν εφικτό τον στόχο του 9,8% του ΑΕΠ για το σύνολο της χρήσης του 2012.

Από το ίδιο μέτωπο, ο Φ. Σαχινίδης εκτιμά πως ίσως χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια διάσωσης από τους Ευρωπαίους αν η συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» δεν πιάσει τον στόχο του 100%, κάτι που τις τελευταίες ημέρες αφήνουν να εννοηθεί κύκλοι τόσο του ΔΝΤ όσο και της Ε.Ε.

Στον 20άρη, εκτός από τις τράπεζες, σχετική κινητικότητα παρατηρείται στη MIG, στη Βιοχάλκο, στη Motor Oil, στην Τιτάν αλλά και στον ΟΤΕ, που ενισχύεται κατά 2,20% στα 2,80 ευρώ.

Να σημειωθεί επίσης πως και τις τελευταίες ημέρες γίνονται αρκετές πράξεις αγοράς ιδίων μετοχών από επιχειρηματίες και βασικούς μετόχους εισηγμένων.

Συγκεκριμένα, ανάλογες κινήσεις γίνονται από τη Γρ. Σαράντης κι από τη Eurobank Properties, ενώ είχαν προηγηθεί στην Τιτάν και στην J&P Άβαξ.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούσαν πιθανό το ενδεχόμενο διατήρησης της συγκρατημένης αισιοδοξίας βραχυπρόθεσμα, καθώς, όπως σημείωναν, οι διαβουλεύσεις με τους ομολογιούχους για το PSI Plus θα συνεχιστούν και αύριο.

Κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονταν συγκρατημένα αισιόδοξοι μετά τη συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου και του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον γενικό διευθυντή του IIF, Τσαρλς Νταλάρα και τον Γάλλο τραπεζίτη Ζ. Λουμιέρ. Ούτως ή άλλως, η βραχυπρόθεσμη τάση έχει περιθώρια περαιτέρω μικρής βελτίωσης, με σημείο καμπής, όπως είναι γνωστό, τις 270 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v