Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προβληματισμός μετά την αναλαμπή

Σε οριακό σημείο (και) η Σοφοκλέους, παρά τη χθεσινή… αναλαμπή. Κλειδί παραμένει η αντίσταση των 270 μονάδων για τον Ftse 20 και τα… μακρινά 2,20-2,30 ευρώ για την Εθνική. Πιέσεις και σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Επιχειρήσεις - τράπεζες με "το χέρι στη σκανδάλη" σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, καθώς οδεύουμε προς τη λεγόμενη... τελική λύση.

Προς τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου τη μεθοδεύουν οι δανειστές, κυρίως οι Γερμανοί, στην τελική ευθεία έχει εισέλθει εδώ και εβδομάδες το Χ.Α. και κλάδοι, που λιγότερο ή περισσότερο επηρεάζονται από τις εξελίξεις.

Το ότι η αγορά λειτούργησε χθες τεχνικά και αντανακλαστικά δεν μας λέει κάτι, καθώς έμοιαζε περισσότερο κίνηση ενστικτώδης κι αυτοσυντήρησης, ώστε να μετατεθούν για λίγο τα χειρότερα.

Το καθοδικό σερί των έξι συνεδριάσεων μπορεί να ανακόπηκε για τον μεν Γενικό Δείκτη στις 621,71 μονάδες και για τον Ftse20 στις 236,32, ωστόσο η πλειονότητα των ενεργών παικτών περιμένει λ.χ. τον 20άρη προς τις 220-225 μονάδες και την Εθνική Τράπεζα κοντά στο 1 ευρώ.

Θα πείτε, λίγη σημασία έχει το συν, πλην 5%-10%, όταν ο Ftse20 μετρά απώλειες 9,09% από την αρχή του έτους και 64,26% από τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Ομοίως, όταν η Εθνική διορθώνει 15,43%(!) και 78,25% αντίστοιχα, σαν οι υφιστάμενοι ισχυρότεροι μέτοχοι να γνωρίζουν κάτι περισσότερο και χειρότερο από τους υπόλοιπους.

Το τελευταίο ξεπούλημα στις τράπεζες αποδόθηκε (και σωστά σε μεγάλο βαθμό) στην εικοτολογία για κούρεμα, που τελικά θα ξεπεράσει κατά πολύ το 50%, κι ενώ ακραία ποσοστά έχουν κάνει τον γύρο της αγοράς τις προηγούμενες μέρες. Αποδόθηκε στην προεξόφληση χειρότερων αποτελεσμάτων μετά τους ελέγχους της BlackRock αλλά και στην αδυναμία των ομίλων να διασφαλίσουν κύριους εγγυητές σε πιθανές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Συν το κούρμεα που έχουν ξεκινήσει ήδη μεμονωμένα 2-3 εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι.

Όμως, το μεγαλύτερο ξεπούλημα συντελείται σε μη τραπεζικούς ομίλους, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της ΔΕΗ και την αποτίμησή της στα 798 εκατ. ευρώ. Όπως και τον ευτελισμό του ΟΤΕ ή τις νέες πιέσεις στον ΟΠΑΠ.

Το αν η χθεσινή προσπάθεια θα έχει συνέχεια λίγη σημασία έχει, κατά την άποψή μας (τουλάχιστον όσο ο 20άρης δεν υπερβαίνει τις 270 μονάδες), καθώς στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις το Χ.Α. θα επιχειρήσει να προεξοφλήσει ομοβροντία καθοριστικών εξελίξεων και γεγονότων που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν την πορεία όχι μόνο του χρηματιστηρίου αλλά και κλάδων της οικονομίας ευρύτερα, ακόμη δε και της κοινωνίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v