Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχες χαρακωμάτων στο Χρηματιστήριο

Σε νέες ελάχιστες τιμές η ΕΤΕ (1,34€), σε νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό χαμηλό ο FTSE-20 (241 μονάδες). Black οut και χρηματιστηριακά για τη ΔΕΗ, που υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό (3,39€) και αποτίμηση λιγότερη των €800 εκατ.

Στον πίθο των Δαναΐδων παραπέμπει ο τραπεζικός κλάδος. Αμείωτες οι ρευστοποιήσεις και πιέσεις στη σηματωρό Εθνική, η αντίδραση της οποίας αρχικά έως το 1,39 ευρώ δεν κράτησε περισσότερο από 7 λεπτά. Στη συνέχεια, οι πωλητές ανέλαβαν δράση, πιέζοντας στη νέα ελάχιστη τιμή του 1,34 ευρώ, τραβώντας και τον FTSE-20 οριακά χαμηλότερα από τη χθεσινή ιστορική ελάχιστη τιμή.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται οριακά στις 636 μονάδες, έχοντας αρχικά αντιδράσει στις 641,43 μονάδες. Ομοίως, ο FTSE-20 κινείται έως τις 244 μονάδες. Με ελάχιστο τζίρο, αλλά αρκετό για να βάψει και πάλι κόκκινο το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Βέβαια, αρνητικός πρωταγωνιστής των πρώτων 40-50 λεπτών της συνεδρίασης δεν είναι μόνο η Εθνική, καθώς την… παράσταση κλέβει η καταρρέουσα ΔΕΗ. Εικόνα χρηματιστηριακής κατάρρευσης για τη μετοχή της Επιχείρησης, αφού υποχωρεί στα νέα ιστορικά χαμηλά των 3,39 ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως η αποτίμηση της ΔΕΗ συρρικνώνεται σε λιγότερα και από τα 800 εκατ. ευρώ. Έτσι, για την Ιστορία, αναφέρουμε πως η καθαρή θέση του ομίλου έφτανε στα 6,77 και οι πωλήσεις στα 5,81 δισ. ευρώ.

Προφανώς, όπως συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο, ουδείς είναι υπεύθυνος γι' αυτό που συντελείται και στη ΔΕΗ. Ουδείς. Από τον τελευταίο μικροεπενδυτή μέχρι τη διοίκηση της Επιχείρησης, τον εποπτεύοντα υπουργό (ποιος άλλος από τον Γ. Παπακωνσταντίνου;), τις Αρχές και την ηγεσία αυτής της κυβέρνησης.

Εμείς θα επιμένουμε να αναφερόμαστε σε μεθοδικό προμελετημένο έγκλημα. Δεν έχουμε αποδείξεις, θα πείτε. Ωστόσο, πληθαίνουν οι ενδείξεις και τα στοιχεία και βοά πλέον η πιάτσα καθημερινά.

Πέραν της Εθνικής και της ΔΕΗ, στις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη είτε οι πιέσεις είναι ελεγχόμενες είτε επιχειρείται αντίδραση. Στη δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται η δεικτοβαρής Coca Cola Τρία Έψιλον, που παραμένει μετοχή αντιστάθμισης για τον 20άρη, η Ελλάκτωρ κι η Τράπεζα Κύπρου, Ο Τιτάν αλλά και οι Alpha Bank - Eurobank.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν η σχετική κινητικότητα στην Αττικής, οι σημαντικές απώλειες κατά 4,90% των Ελληνικών Καλωδίων, οι πιέσεις στη μετοχή της Ιντρακάτ και η Dionic, που σήμερα δεν υποχωρεί με το γνώριμο, τις τελευταίες συνεδριάσεις, ποσοστό, αλλά μόλις κατά 3,70% στο 0,26 ευρώ.

Στις διεθνείς αγορές, ξεχωρίζει κυρίως η προσπάθεια ανάσχεσης της πτωτικής φοράς του ευρώ, που νωρίτερα έφτασε έως το 1,2774 δολάριο. Έως 1,17% υψηλότερα ο DAX στις 6.088 μονάδες, στις 5.659 ο FTSE 100 και κατά 0,79% αντιδρά ο CAC 40 στις 3.162 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v