Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα χαμηλά 19 και πλέον ετών για το ΧΑ

Το 5x5 έκαναν οι πωλητές πιέζοντας το ΓΔ και κυρίως τις τράπεζες. Σε χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΔΕΗ (-3,2%), ΕΤΕ (-5,6%), ΕΕΕΚ (-0,8%) και Alpha Bank (-7,5%). Κέρδη για ΟΤΕ (1,49%). Ιστορικό χαμηλό στο κλείσιμο για ΜΟΗ (€5,22).

Οι πωλητές έκαναν με χαρακτηριστική ευκολία και το 5x5, τόσο για τον Γενικό όσο και για τον Τραπεζικό δείκτη, στέλνοντας τον πρώτο σε νέα χαμηλά 229 μηνών (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 10/12/1992 και στις 635,53 μονάδες) και τον δεύτερο σε νέα χαμηλά 269 μηνών (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 9/8/1989 και στις 210,58 μονάδες).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τόσο ο Γενικός, όσο και ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισαν εξαιρετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Εθνική, Coca-Cola, Alpha Bank, Folli Follie Group.

Τεχνικά η εικόνα επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα, για τις περισσότερες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE, ενώ από εκεί και χαμηλότερα η απόλυτη εγκατάλειψη και η διάλυση των αποτιμήσεων είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 650 μονάδων, έχει μία θεωρητική στήριξη στην ζώνη 635 – 630, όμως οι 600 μονάδες δείχνουν να πλησιάζουν επικίνδυνα.

Χαμηλότερα από το κάτω όριο της ζώνης στήριξης 250 – 245 ο FTSE, δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις να δοκιμαστεί η απόλυτα θεωρητική ζώνη 210 – 200 μονάδες, καθώς ο εν λόγω δείκτης κινείται σε απόλυτα αχαρτογράφητες περιοχές.

Πρώτη επιλογή των πωλητών για μία ακόμα συνεδρίαση η μετοχή της Εθνικής που χάνει πλέον με χαρακτηριστική ευκολία, την μία μετά την άλλη, όλες τις θεωρητικές ζώνες στήριξης. Ο εν λόγω τίτλος άφησε πίσω την ζώνη στήριξης 1,47 – 1,44 ευρώ και άνοιξε την “καταπακτή” προς την επόμενη ζώνη 1,22 – 1,21 ευρώ.

Χαμηλότερα του 20αρη, ίσως αξίζει επισήμανσης η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Fourlis, που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ στην μετοχή της Dionic είχε “γκολ και θέαμα”. Ο τίτλος άνοιξε στα 0,1790 ευρώ (-29,8%), όμως στην συνέχεια απορροφήθηκε η υπάρχουσα προσφορά και γύρισε και σε θετικό πρόσημο, για να επιστρέψει εκ νέου στο “κόκκινο” στην συνέχεια και τελικά να κλείσει με κέρδη 5,88% διακινώντας 3531228 τεμ. Εννοείται ότι από εδώ και πέρα η μετοχή συνίσταται μόνο για τους “λάτρεις της αδρεναλίνης”.

Πράξη διόρθωσης νούμερο δύο για την Γενική Τράπεζα, όμως η σημερινή υποχώρηση δίνει πιο σημαντικά περιθώρια για τους traders που θα “ποντάρουν” στα σενάρια για πιθανή υποβολή δημόσιας πρότασης. Άλλωστε δεν έχει νόημα η παραμονή στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, μιας μετοχής με free float λίγο υψηλότερο του 1%, ενώ αύριο εισέρχονται προς διαπραγμάτευση τα νέα κομμάτια από την πρόσφατη Α.Μ.Κ.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον εν λόγω τίτλο και μετά από τις τελευταίες δημοπρασίες μαζεύτηκε ότι προσφορά υπήρχε στην τιμή κλεισίματος.

Στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, Coca-Cola και ΟΤΕ κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι απέτρεψαν τα χειρότερα από Γενικό Δείκτη και FTSE. Όμως η πρώτη υπέκυψε στις τελικές δημοπρασίες, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης.

Συμπερασματικά, αν και μέσα στις γιορτές δεν υπήρξε καμιά σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το PSI+, η έντονη φημολογία για αύξηση του “haircut” στην ονομαστική αξία των ομολόγων φαίνεται να επιδρά αρνητικά στη βραχυπρόθεσμη κίνηση των Τραπεζών.

Η ανακεφαλαιοποίηση του συγκεκριμένου κλάδου συνεχίζεται και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Α΄ εξαμήνου του 2012. Στα νέα που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά της Χώρας η Κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειες της στο να μην ξεπεράσει το έλλειμμα το ψυχολογικό όριο του 10% και στο πολυνομοσχέδιο, με το βλέμμα στην επάνοδο της τρόικας στην Ελλάδα στις 16 Ιανουαρίου.

Από εκεί και πέρα, η μαυρίλα επικρατεί απ΄ άκρου εις άκρον. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της ΕΣΕΕ, 60.000 Επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε λουκέτο από το 2009 έως σήμερα, ενώ άλλες τόσες αναμένεται να κλείσουν το 2012, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Στην έκθεση της Συνομοσπονδίας αναφέρεται ότι μία στις δύο Επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να πληρώσει εισφορές και οφειλές σε φορείς, όπως το ΙΚΑ, η Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ μία στις τρεις αναμένεται να απολύσει προσωπικό εντός του 2012.

Επίσης, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Νοεμβρίου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2010, παρουσίασε μείωση κατά 7,8%, έναντι
μείωσης 8,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2010, παρουσίασε μείωση κατά 8,2%, έναντι μείωσης 6,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Και όλα αυτά ενώ επανέρχονται δριμύτερα τα σενάρια για έξοδο της Χώρας από την Ευρωζώνη, σενάρια που ενδυναμώνονται και από τις “ατυχείς” δηλώσεις πολιτικών, στον βωμό για ευρύτερη συναίνεση, προκειμένου να περάσουν νέα απεχθέστερα μέτρα.

Όμως και αρκετοί διεθνείς αναλυτές τονίζουν πως σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες για την Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ μόνο επιδείνωση μπορούν να αποφέρουν. Η κεντρική ιδέα εδώ, είναι ότι όσο πιο γρήγορα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ τόσο λιγότερες συνέπειες θα υποστεί.

Είναι σαφές ότι εάν η Ελλάδα τεθεί εκτός Ευρωζώνης (κάτι που όλο και περισσότεροι το θεωρούν παραπάνω από σίγουρο), αυτό πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα για το καλό της ίδιας της Χώρας. Η Ελληνική έξοδος σημαίνει υπερπληθωρισμό, ενώ η παραμονή σημαίνει βαθιά ύφεση της Χώρας σε ορίζοντα δεκαετίας.

Τουλάχιστον στην πρώτη περίπτωση, η οικονομία της Χώρας μπορεί να συνέλθει μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα 2 έως 3 ετών.

Είναι λοιπόν χειρότερη αυτή η προοπτική σε σχέση με εκείνη που υπαγορεύει μία μόνιμη ύφεση μέσω επιβολής δυσβάστακτων μέτρων λιτότητας τα οποία οι Έλληνες, λόγω του ότι τα βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο, μπορούν να καταδικάσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή; Επιπλέον, ακόμη και εάν θεωρητικά τα πακέτα διάσωσης βοηθούσανε την Ελλάδα, η ίδια θα ήταν σε θέση να συμμορφωθεί με τα επαχθή μέτρα λιτότητας και να προχωρήσει ως αυθύπαρκτη Κρατική οντότητα με αυτή την μόνιμη κατάθλιψη για μια δεκαετία;

Η καλύτερη επιλογή τόσο για την Ελλάδα (όσο και για την ίδια την ΟΝΕ) είναι να χρεοκοπήσει και να πει αντίο στην Ευρωζώνη, αυτή τη στιγμή, εκτιμούν αναλυτές.

Δυστυχώς, οι πολιτικοί οι οποίοι στερούνται οραμάτων, οι αμετανόητοι θιασώτες του ευρώ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, και οι διάφοροι υψηλά ιστάμενοι, εμμένουν στην επιλογή τους να διασώσουν με κάθε τίμημα το κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα, με τρομερές συνέπειες για την Ελλάδα, για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες αλλά και για το σύνολο της ίδιας της Ευρωζώνης, επισημαίνει η απαισιόδοξη σχολή σκέψης (!)

Αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, δεν μπορεί να δοθεί η νέα δόση, δήλωσε Angela Merkel σε κοινή συνέντευξη τύπου, μετά την συνάντησή της με τον Γάλλο Πρόεδρο Nicolas Sarkozy. Η Καγκελάριος τόνισε ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία για την εθελοντική αναδιοργάνωση του χρέους της Ελλάδας.

“Οι ιδιώτες κάτοχοι Ελληνικών Κρατικών ομολόγων θα υποχρεωθούν να δεχθούν ένα “haircut” 60% καθώς το 50% που είχε συμφωνηθεί δεν φαίνεται πλέον αρκετό, εξαιτίας της επιδείνωσης της Ελληνικής οικονομίας”, αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση. “Υπάρχουν αντιδράσεις από κατόχους ομολόγων αλλά ουσιαστικά δεν έχουμε και πολλές επιλογές”, ανέφερε τραπεζίτης που συμμετέχει στη διαδικασία.

Σύμφωνα εξάλλου με αξιωματούχους, “η Αθήνα σκέφτεται σοβαρά να κάνει χρήση τις ρήτρες συλλογικής δράσης που δεν επιτρέπουν στους κατόχους να μπλοκάρουν τη συμφωνία, εάν το ποσοστό συμμετοχής αγγίξει το 75%”.

Σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκαν την Παρασκευή οι overnight καταθέσεις των Τραπεζών της Ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντανακλώντας την συνεχιζόμενη ένταση στις Αγορές διατραπεζικού δανεισμού, αλλά και την υπερπροσφορά ρευστότητας στο Χρηματοοικονομικό Σύστημα. Συγκεκριμένα, οι Τράπεζες της Ευρωζώνης προχώρησαν σε καταθέσεις 463,565 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ με τη μορφή overnight καταθέσεων, έναντι των 455,299 δισ. ευρώ που είχαν “παρκάρει” την Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Το μόνο προβλέψιμο πράγμα για το 2012 είναι ότι θα είναι ένα απρόβλεπτο έτος, αναφέρει σε άρθρο του στη Wall Street Journal ο Μ. Εl Erian, επικεφαλής της Pimco.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε νέο έτος ενέχει στοιχεία απρόβλεπτα, αλλά ειδικά το 2012 ξεπερνά κατά πολύ τα συνήθη επίπεδα.

Μάλιστα, συνεχίζει, αυτή η ασυνήθιστη ένταση του απρόβλεπτου στοιχείου ενισχύει τις πιθανότητες για την εμφάνιση ή το ξέσπασμα ακραίων γεγονότων και καταστάσεων.
Κατά τον Εl Erian, η επιβίωση της Ευρωζώνης είναι αβέβαιη, καθώς οι προσπάθειες των Ηγετών να την κρατήσουν ενωμένη συνεχίζουν να αποτυγχάνουν.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Pimco, επισημαίνει ότι για ένα μεγάλο μέρος του 2012 οι Αγορές θα εστιάσουν στην πορεία, την κατάσταση και κυρίως τη βιωσιμότητα των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Επιφυλακτική και μάλλον αρνητική η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, όπου στις κυριότερες ειδήσεις ήταν η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Unicredit και η οποία στην επιστροφή της στις συναλλαγές βρέθηκε να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες του 40%.

Προσπάθεια ισχνής αντίδρασης και από το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα. Οι προβλέψεις που συγκέντρωσε το Bloomberg τοποθετούν τις μέσες εκτιμήσεις για το ευρώ στα 1,30 δολ. στα τέλη του 2012. Οι πιο απαισιόδοξοι “βλέπουν” το ευρώ στα 1,17 δολ., ενώ στο άλλο άκρο, οι πιο αισιόδοξοι αναμένουν ράλι στα 1,45 δολ. μέχρι τα μέσα του έτους.

Όσοι πάντως αναλυτές φημίζονται για τις ακριβείς προβλέψεις τους, εκτιμούν πως το ευρώ θα υποχωρήσει για τρίτη διαδοχική χρονιά έναντι του δολαρίου. Ο πιο επιτυχημένος εξ αυτών, ο Nick Bennenbroek της Wells Fargo, εκτιμά πως το ευρώ θα υποχωρήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο στα 1,24 δολ., από 1,2961 δολ. στα τέλη του 2011.

Οι προβλέψεις της Westpac κάνουν λόγο για πτώση του ευρώ στα 1,20 δολάρια. Η National Australia Bank εκτιμά πως το ευρώ θα ολοκληρώσει το πρώτο τρίμηνο στα 1,25 δολάρια.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης που εκτιμά ότι η δύναμη του δολαρίου που έχει προκληθεί από τους φόβους του ευρώ είναι απλά μια ευκαιρία να αγοράσουν φθηνά αξίες εναντίον του δολαρίου.

Σύμφωνα με αυτή, κάτω από τα $ 30 το ασήμι και κάτω από $ 1600 ο χρυσός είναι ακόμα φθηνά για αυτό που έρχεται. Και με προβλέψεις για το 2012 για τιμές $2200 δολαρίων από την Morgan Stanley, $2050 δολάρια από την UBS, και $2000 δολαρίων από την Barclays, ίσως αξίζουν τον “κόπο” κάποιες τοποθετήσεις στο κίτρινο μέταλλο.

Επιφυλακτική εικόνα και αλλαγές προσήμων στο ξεκίνημα της Wall Street. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης στην Wall, η Alcoa θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου “ανοίγοντας τον χορό” των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου από τις μεγάλες εισηγμένες στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, από το ταμπλώ του 20αρη, με θετικό πρόσημο διεσώθη μόνο ο τίτλος του ΟΤΕ (+1,49%), ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Jumbo.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank (-7,53%). Απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Κύπρου, Eurobank, του 5% για Εθνική, MPB, Motor Oil (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό), του 4% για την Πειραιώς και του 3% για ΔΕΗ και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Coca-Cola, Folli Follie Group, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάνας και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 656,11 μονάδες (10.39). Όμως μετά τις 11.59 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 636,05 (17.09) και έκλεισε τελικά στις 636,52 μονάδες με απώλειες 1,71%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων 7 συνεδριάσεων) έφθασε τα 24,5 εκατ.

Από το κακό στο χειρότερο η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές έναντι 99 πτωτικών και 28 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 29,79%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε στάση πτωτικής αναμονής παραμένει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει το πιο δυσμενές σενάριο τόσο για τη Χώρα όσο και για τον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος να σημειωθεί καλείται να επωμισθεί ένα μέρος του δημοσίου χρέους μέσα απο την ανταλλαγή ομολόγων και του PSI.

Οι συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν αναμένεται να έχουν πολλές εναλλαγές και η πορεία τους θα εξαρτάται από τα επερχόμενα γεγονότα που έχουν να κάνουν με την εσωτερική πολιτική σκηνή και την πορεία του Κυβερνητικού έργου.

Ακόμη η άφιξη της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου θα ανοίξει την καυτή ατζέντα των μεταρρυθμίσεων ενώ την ίδια στιγμή θα μένει ανοικτό το θέμα της χρηματοδότησης της Χώρας και κυρίως η εκταμίευση της 7ης δόσης που κρίνει κατά πολλούς και την τύχη της Ελλάδας.

Η Αγορά δεν θα “τολμήσει” να δώσει πειστική ανοδική αντίδραση όταν όλα σχεδόν τα μέτωπα είναι “ανοικτά”. Οι επενδυτές δεν θα δείξουν τόλμη και κυρίως δεν θα επιδιώξουν την προεξόφληση κάποιου θετικού γεγονότος.

Η καλύτερη “λύση” για τους επενδυτές είναι να παραμείνουν “θεατές” σε μία υπόθεση που δεν μπορούν να την ελέγχουν, τονίζει ιδιαίτερα ανήσυχος ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας υποχώρησης, ενώ οι συναλλαγές μειώθηκαν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,30%, όμως μετά τις 17.00 οι πωλήσεις πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα και οι τελευταίες πράξεις έγιναν στα χαμηλά ημέρας.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3439, τιμή εκκαθάρισης 243) κινήθηκαν μεταξύ 239,25 και 247,5 μονάδων. Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, αμετάβλητη, στο 52%, με τον όγκο συναλλαγών στα 750 δικαιώματα (550 δικαιώματα αγοράς και 200 δικαιώματα πώλησης).

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (229900 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11376), Alpha Bank (2667), Κύπρου (493), ΟΤΕ (270), Ταχ. Ταμιευτήριο (260), ΟΠΑΠ (352), Πειραιώς (158), ΔΕΗ (389), MPB (105), Αγροτική (150), Motor Oil (112).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 9/1 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (18605116 τεμ.), ΟΤΕ (4508922 τεμ.), MIG (4322733 τεμ.), Eurobank (10675849 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v