Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοκτέιλ πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο

Ρευστότητα για το PSI, αβεβαιότητα για τις εξελίξεις και προβλέψεις για μεγάλη ύφεση το 2012 επιβαρύνουν την ούτως ή άλλως καθοδική τάση στο ΧΑ. Νέα ελάχιστη τιμή στο 1,37 ευρώ για την ΕΤΕ.

Η ρευστότητα για το PSI και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις βυθίζουν χαμηλότερα τις τράπεζες και παρασύρουν τον FTSE20 σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Οι πωλητές παραμένουν κυρίως στις τράπεζες και κάθε λογής σενάρια και φήμες κάνουν τον γύρο χρηματιστηριακών γραφείων και της αγοράς και διατηρούν αμείωτες τις ρευστοποιήσεις στο σύνολο των μετοχών του κλάδου.

Ο 20άρης υποχώρησε δύο φορές στα νέα ιστορικά ελάχιστα (την πρώτη στις 13:18, τη δεύτερη στις 14:05), αφήνοντας πίσω του το προηγούμενο των 245,08 μονάδων. Νέα ενδοσυνεδριακή ελάχιστη τιμή για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο 1,37, μετά το τελευταίο του 1,40 την 5η/1.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί για τις Alpha Bank-Eurobank, με την ελάχιστη τιμή για την πρώτη στο 0,439 και στο 0,300 για τη δεύτερη. Θυμίζουμε πως οι ελάχιστες τιμές έχουν σημειωθεί στο 0,418 (20/12) και στο 0,290 την ίδια μέρα, αντίστοιχα.

Κατά 6,30% βουλιάζει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 6,06% η Τράπεζα Κύπρου, κατά 4,37% η Τράπεζα Πειραιώς και 4,47% η Marfin Popular Bank τη στιγμή όπου η νευρικότητα κι η επιφυλακτικότητα είναι διάχυτες σε αγορές ομολόγων και ασφαλίστρων κινδύνου.

Τα CDSs έχουν επιβαρυνθεί στις αγορές της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ενώ πάνω από το 7% έχει ανέβει η απόδοση του ιταλικού ομολόγου.

Εύλογη η ανησυχία και για το ευρώ. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, σε σταθερά καθοδικό κανάλι, βρίσκεται και πάλι κάτω από το όριο του 1,28 δολ. Πριν από λίγο, διαμορφωνόταν στο 1,2771 δολάριο.

Η αξία των συναλλαγών μόλις που ξεπερνούσε τα 10,5 εκατ. ευρώ (στις 14:15), από τα οποία τα 3,3 εκατ. ευρώ στην Εθνική. Περί το 1,1 εκατ. είχε αλλάξει χέρια στον ΟΠΑΠ, που υποχωρεί κατά 1,28%, περίπου 1 εκατ. στην Coca Cola Τρία Έψιλον, που αντιδρά σταθερά στην περιοχή των 13,34 ευρώ, ενώ υψηλός τζίρος (συγκριτικά) έχει γίνει και στον ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, έχουν αλλάξει χέρια 300.000 μετοχές του οργανισμού στο εύρος των 2,69-2,80 ευρώ.

Ωστόσο, βαρίδι παραμένουν οι τράπεζες, με εμφανή την αδυναμία της σηματωρού Εθνικής. Στον σημερινό Εκηβόλο ανεβάσαμε από την προσυνεδρίαση δύο κατατοπιστικά διαγράμματα. Και τα δύο παραπέμπουν σε χαμηλότερες τιμές για την ΕΤΕ στην περίπτωση όπου δεν αντιδράσει αμέσως από τα τελευταία ελάχιστα του 1,40 ευρώ.

Η ουσία όμως έγκειται στη βαθύτατη ύφεση που βιώνει η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον Economist τη δεύτερη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως σε όρους ανάπτυξης θα εμφανίσει η Ελλάδα το 2012 καταγράφοντας βουτιά περί το 7% και βλέπουμε.

Ο δραματικός εκτροχιασμός, δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό γίνεται λόγος για ύφεση 2,8%, επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβλήματος. Τραγικότητα που όπως φαίνεται δεν έχει συνειδητοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού προσωπικού και της οικονομικής ελίτ της χώρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v