Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με "βαρίδι" το πτωτικό 3 στα 3

Μετά από 3 σερί αρνητικές συνεδριάσεις, το ΧΑ μοιάζει παραδομένο (και) στην πολιτική ρευστότητα. Προχωρά το PSI plus, συνεχίζονται οι πιέσεις σε τράπεζες, παραμένει κλειδί η στήριξη του 1,44 ευρώ για την ΕΤΕ.

Πώς «κλειδώνει» η συμφωνία για το PSI plus από τη μία, σύγκρουση Παπανδρέου-Ψυχάρη με φόντο ένα δάνειο από την άλλη. Ψηφίδες της ίδιας εικόνας, που ανασυντίθεται, όπου οι κάθε λογής εμπλεκόμενες δυνάμεις διαγκωνίζονται για την επόμενη μέρα. Μέρος της ελληνικής πραγματικότητάς μας, με ενδιαφέρουσα -και από χρηματιστηριακή πλευρά- την είτε άμεση είτε έμμεση εμπλοκή της Εθνικής, καθώς ο τραπεζικός όμιλος παίρνει θέση για το παρασκήνιο της υπόθεσης.

Κι αυτά τη στιγμή όπου η UBS προειδοποιεί για πρόσδεση εν όψει μεταβλητότητας και οι αγορές είναι σε κρίσιμο στάδιο. Ας μη μας ξεγελά η βραχύβια ανοδική αντίδραση των δεικτών DAX, CAC, FTSE 100 κ.ά. στις πρώτες 2-3 συνεδριάσεις του 2012. Για τον δείκτη του γαλλικού χρηματιστηρίου είναι κοινή εκτίμηση πως η παρατεινόμενη αδυναμία υπέρβασης των 3.400-3.450 μονάδων επιβαρύνει την πτωτική φορά και τη δημιουργία λύσης καθοδικού σχηματισμού, με πρώτη ουσιαστική στήριξη προς την περιοχή των 2.500 μονάδων.

Για το Χ.Α. δεν υπάρχει κανένα… πρόβλημα, αφού συνεχίζεται η ταλαιπωρία κι απαξία, με τους βασικούς δείκτες στο ναδίρ και τον τραπεζικό κλάδο υπό σταθερή αμφισβήτηση.

Στις 662,3 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 253,9 ο FTSE 20, με νέο άδειασμα των Alpha - Eurobank, ενώ η Εθνική Τράπεζα «σώζει» στο… παρά ένα το 1,44 ευρώ αντιδρώντας χθες από το 1,45 (ούτε με μοιρογνωμόνιο να έπαιζαν τη μετοχή). Με τις θέσεις πώλησης να ενισχύονται, καθώς όλο και περισσότεροι ποντάρουν σε νέο γύρο διόρθωσης, είτε γιατί το θεωρούν τεχνικά αναπόφευκτο είτε γιατί έτσι πετυχαίνουν αντασφάλιση θέσεών τους στην υποκείμενη αγορά.

Πάντως, για να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους, αρκετά πονταρίσματα πωλητών αφορούν καθαρές κινήσεις αποκόμισης υπεραξιών και μόνο.

Για τον τραπεζικό κλάδο, η κατάσταση είναι λίγο ως πολύ γνωστή και όσα σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος στο σημερινό θέμα του για το PSI plus είναι εξαιρετικά επίκαιρα. Πρακτικά, ο κλάδος κι οι μετοχές του έχουν και άλλη ταλαιπωρία (όχι όμως τόσο σημαντική από τα τρέχοντα επίπεδα πλέον) και οι όλο και χαμηλότερες αποτιμήσεις λειτουργούν υπέρ των αναπόφευκτων εξελίξεων στον κλάδο, και όχι μόνο.

Βέβαια, οι εναπομείναντες ψυχραιμότεροι παίκτες συνεχίζουν παράλληλα την προσπάθεια εντοπισμού των «χαρτιών-ευκαιριών του 2012».

Τόσο ο Στέφανος Κοτζαμάνης στο χθεσινό θέμα του για τις μερισματοφόρες εισηγμένες όσο και το σημερινό του euro2day για 12 μετοχές ικανές να κάνουν την έκπληξη κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτήν που θέλει εμείς να είμαστε ενεργητικοί -στο μέτρο του δυνατού και ανάλογα με τη ρευστότητά μας-, εάν υποθέσουμε πως θα υπάρξει επόμενη μέρα σε αυτόν τον τόπο.

Προφανώς όχι για όλους μας, κατά πάσα βεβαιότητα όχι για τους περισσότερους παίκτες του προηγούμενου κύκλου, διάττοντες επιχειρηματίες και συμφέροντα, ευκαιριακά λαμόγια και άσχετους κερδοσκόπους, αποτυχημένους μετόχους τραπεζών και λοιπούς. Αλλά για όσους καταφέρουν να διαβούν τον… Ρουβίκωνα.

Εάν πιστεύουμε πως μπορεί να υπάρξει επόμενη μέρα, αξίζει να παραμείνουμε εντός παιδιάς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v