Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στην τελική ευθεία για το PSI

Στην τελική ευθεία για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και οι FT κάνουν λόγο για ποσοστό 55-60%. Σε οριακό σημείο οι τράπεζες, σε τιμή καμπής η ΕΤΕ. Εντείνονται οι διεργασίες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Για διαπραγμάτευση με νέο τελεσίγραφο των δανειστών κάνει λόγο ο Χρ. Κίτσιος, δίνοντας το στίγμα των καθοριστικών διεργασιών και όσων θα καθορίσουν άμεσα τις εξελίξεις.

Σε μία φάση όπου σύμφωνα με τους Financial Times οι ιδιώτες αποδέχονται βαθύτερο «ψαλίδι» για το PSI με ανεκτό ύψος κουρέματος της τάξης του 55%-60%. Κι αυτά τη στιγμή όπου νέος γύρος συναντήσεων Μέρκελ- Σαρκοζί εκτιμάται πως θα φέρει (ειδικά) την πρώτη πλευρά ακόμη πιο κοντά στην επιδιωκόμενη «τελική λύση».

Στις 6.057 μονάδες ο DAX, στις 3.137 ο CAC 40 (σ.σ.: όσο παραμένει χαμηλότερα των 3.400 - 3.450 μονάδων κινδυνεύει πάντα με υποχώρηση προς τη ζώνη των 2.500 μονάδων) και το ευρώ μεγάλος ασθενής στα όρια του 1,27 δολαρίου. Μια χαρά για το αμερικανικό νόμισμα εξελίσσεται η κρίση χρέους χωρών-μελών της ευρωζώνης κι εξίσου ικανοποιητικά για τη Γερμανία, με το εμπορικό πλεόνασμα στα 15,1 δισ. ευρώ, με παράλληλη αύξηση των εξαγωγών τον Νοέμβριο.

Για τις αγορές της ευρωπεριφέρειας όλα πηγαίνουν επίσης ρολόι (με βάση τον σχεδιασμό των δανειστών, ΔΝΤ-Βερολίνου), ενώ η κρίση μολύνει πλέον και την Ανατολική Ευρώπη. Η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι κυρίως οι νέοι στόχοι. Από αυτές η πρώτη φοβίζει την Αυστρία λόγω της σημαντικής έκθεσης και ανοίγματος στην αγορά της πρώην χώρας του ανατολικού μπλοκ.

Ανάλογα προχωρά η υλοποίηση του σχεδιασμού και στο Χ.Α., με τις τράπεζες (και τα ΜΜΕ) σε διπλή μέγκενη και τον Γενικό Δείκτη στις 647,58 μονάδες. Στις 247,16 ο FTSE 20, με τον τραπεζικό δείκτη βαρύτερο και την Εθνική έως τα νέα ελάχιστα του 1,40 ευρώ. Για την τεχνικότητα της μετοχής της ΕΤΕ έχουμε ανεβάσει σχετικά διαγράμματα στον σημερινό Εκηβόλο, ενδεικτικά -κατά την εκτίμησή μας- της οριακής και κομβικής θέσης όχι μόνο της ΕΤΕ αλλά και του κλάδου.

Προχωρά η συμφωνία με την Αττική Οδό αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας, με σημαντικό το ότι «η κοινοπραξία θα αναλάβει τις επεκτάσεις με δικά της κεφάλαια, με ταυτόχρονη χρονική επέκταση της περιόδου εκμετάλλευσης του οδικού άξονα. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο θέτει άμεση προτεραιότητα και την ολοκλήρωση μιας ακόμα επέκτασης της Αττικής Οδού, του κλάδου Σταυρός - Ραφήνα». Για να δούμε, καθώς οι κατασκευές είναι ο ένας από τους 2-3 κλάδους που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση ορισμένων δραστηριοτήτων και τομέων της οικονομίας.

Εάν μάλιστα ενεργοποιηθούν (με την… αρωγή του Χ. Ράιχενμπαχ) πόροι για την επανέναρξη των εργασιών στο τμήμα Κορίνθου - Πατρών μέχρι τον Μάρτιο - Απρίλιο, τότε κάτι μπορεί να κινηθεί. Αυτά, με τα επίπεδα αποτίμησης των ομίλων σε χαμηλότατα σημεία, κι ενδεικτική η κεφαλαιοποίηση των 208 εκατ. ευρώ για την Ελλάκτωρ, των 46,5 εκατ. για την J&P Άβαξ και των 49,1 εκατ. ευρώ για τη ΓΕΚ Τέρνα.

Προφανώς και ο FTSE 20 παραμένει εγκλωβισμένος λόγω των τραπεζών, ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες δεν βοήθησαν ούτε οι μη τραπεζικές δυνάμεις. Στα 2,69 ευρώ ο ΟΤΕ με ιστορική ελάχιστη τιμή τα 2,54 στις 20/12 και στα 3,69 ευρώ η ΔΕΗ με ιστορική ελάχιστη στα 3,53 ευρώ στις 23/12. Ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v