Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: January Effect δεν ήρθε ποτέ...

Ποιο… φαινόμενο του Ιανουαρίου; Εδώ είναι ΧΑ και το παιχνίδι διεξάγεται με ελληνικούς κανόνες. Ποδαρικό στο 2012 με 4 στις 4 πτωτικές συνεδριάσεις με την αγορά έρμαιο φημών και επιφυλακτικότητας.

Τέσσερις στις τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η πρώτη- χρηματιστηριακά- εβδομάδα για το ΧΑ εν μέσω γενικότερης επιφυλακτικότητας για τοPSI, αμφισβήτησης διαρκείας για τις τράπεζες και έντονης πολιτικής ρευστότητας.

Απόλυτα δικαιολογημένο κατά συνέπεια το αρνητικό σερί για βασικούς δείκτες και μετοχές που πίεσε τον μεν Ftse20 έως τα ελάχιστα των 245,66 και τη μετοχή της Εθνικής στο ενδοσυνεδριακά νέο χαμηλό των 1,40 ευρώ.

Το ΧΑ ενώ αρχικά έχασε την ανοδική αφορμή των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της Wall, στη συνέχεια είχε να αντιπαλέψει με την αναστροφή της τάσης, το νέο γύρο πιέσεων στο ευρώ και τις ογκώδεις εκδόσεις κρατικών τίτλων σε διάφορες χώρες της ΕΕ, ειδικότερα σε Γερμανία, Γαλλία.

Ωστόσο, σε αυτή την φάση, το πρόβλημα του ΧΑ είναι περισσότερο ενδογενές καθώς το πολιτικό σκηνικό παραπέμπει και πάλι σε…κινούμενη άμμο. Ο ίδιος πρωθυπουργός εμφανίζεται περισσότερο ανήσυχος από πριν, ενώ δραματικά διλήμματα του ύφους «ή θα επιτύχουμε ή θα χρεοκοπήσουμε» επιβαρύνουν το κλίμα στην οικονομία, κοινωνία.

Ηταν ο Λ. Παπαδήμος, ο οποίος εμφανίστηκε ανήσυχος για το PSI -εν μέσω πληροφοριών, δημοσιευμάτων για την ανάγκη μεγαλύτερου κουρέματος- λέγοντας πως εάν δεν περάσει μέσα στο επόμενο15-20ήμερο η χώρα απειλείται με χρεοκοπία τον Μάρτιο.

Από κοντά και πολλά ξένα ΜΜΕ, τα σύννεφα που συμποσούνται και πάλι πάνω από τον γαλλικό ουρανό αλλά και την Ρώμη. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και η Goldman Sachs (όλως τυχαίως και αυτή…) να προβλέψει πως η ύφεση στην ευρωζώνη θα βαθύνει και άλλο το 2012.

Ο γνωστός (και μη εξαιρετέος ) αμερικανικός οίκος δείχνει να περιμένει κάτι ακόμη αφού σημειώνει ρητά, πως είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Ωστόσο εκτιμά πως η μετάσταση της κρίσης στην ευρωζώνη ήταν μέχρι τώρα μικρότερη από ότι αναμενόταν. Δηλαδή; Ο έτερος της περίφημης «τριμερούς» Μάριο Μόντι διατηρεί τα ιταλικά ομόλογα σε υψηλότατα επίπεδα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να ξεπερνά το 7,02% συντηρώντας τη ρευστότητα σε ευρωπαικό επίπεδο.

Σε αυτό το περιβάλλον η χώρα -η κοινωνία, οικονομία- μέσα σε όλα τα προβλήματα της έχει να αντιμετωπίσει και την εμφύλια διαμάχη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ την αντιπαράθεση Παπανδρέου- Ψυχάρη (και τα απόνερα της…) τους νέους εκβιασμούς των δανειστών και την λίγο ως πολύ γνωστή κατάσταση στις τράπεζες.

Πως θα βγουν όλα μαζί, πως θα συγχρονιστούν σημαντικά και επί μέρους στο κρισιμότερο τρίμηνο των τελευταίων 10ετιών είναι ζητούμενο. Με τις τράπεζες να έχουν ξεκινήσει ήδη την διαδικασία συμφωνίας- κουρέματος με δανειστές και τρίτους (την αρχή έκανε η Eurobank ακολουθεί η Εθνική) και τους πωλητές να ποντάρουν σταθερά σε συνέχιση της διόρθωσης.

Στη συνεδρίαση της 5/1 ο 20άρης υποχώρησε οριακά κοντά στο ιστορικά ελάχιστο των 245,08 μονάδων, οι πωλητές συνέχισαν σε Alpha-Eurobank ενώ για την Εθνική σημειώθηκε νέα ελάχιστη τιμή στα 1,40 ευρώ. Η καθοδική διάσπαση των 1,44 ευρώ (προηγούμενο χαμηλό από την 1.11) σε συνδυασμό με την ασθενή εικόνα των υπόλοιπων τραπεζών, την αβεβαιότητα για την ανακεφαλαιοποίηση ομίλων του κλάδου, τη στάση των βασικών μετόχων επέτειναν τις πιέσεις στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Η διόρθωση παρέσυρε το σύνολο των μετοχών του Ftse20 και την πλειονότητα των τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης πιέζοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά και πολυετή ελάχιστα πλειάδα μετοχών. Η προσπάθεια αντίδρασης (κυρίως σε Alpha-Eurobank) από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης μπορεί να άμβλυνε κάπως τις ανησυχίες ωστόσο δεν στάθηκε ικανή να διορθώσει το κλίμα, την τάση.

Το γεγονός, πως στην Εθνική οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 3,5 εκατ. τεμάχια και μάλιστα σε διόρθωση (προς τα πολυετή χαμηλά) είναι ενδεικτικό των επιφυλάξεων που κυριαρχούν (και) στο ΧΑ. Εάν σε αυτό προστεθούν οι συντονισμένες πωλήσεις στον ΟΠΑΠ (ελάχιστο ημέρα στα 6,20 ευρώ), οι απώλειες για Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ κ.α. (μη τραπεζικούς τίτλους) έχουμε καλύτερη εικόνα της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 647,58 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,96%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 4,64%, ο Mid 30 με πτώση 5,51% και ο Small Cap 80 με απώλειες 2,62%.

Από τους επιμέρους κλάδους, εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων οι Τράπεζες (- 11,10%), τα Βιομηχανικά Προϊόντα (- 9,81%) και τα Ταξίδια-Αναψυχή (- 7,21%)

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία κέρδη 5,37% για τα Χημικά, 2,12% για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και 1,13% για τις Τηλεπικοινωνίες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τεγόπουλος (103,33%), Σάνυο (57,14%), Elbisco (52,72%), Compucon (43,18%), ΝΕΛ (35,29%), Ευρωσυμμετοχές (34,55%), Audiovisual (30%) Eurobrokers (29.94%), Γενική Τράπεζα (29,36%), Alsinco (26,97%)

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Dionic (-80,35%), PC Systems (-58,33%), ATTI-KAT (-46,88%), Eλινόιλ (-37,08%), Νάκας (-36,02%), Καθημερινή (-29,33%), Δρομέας (-27,64%), Paperpack (-25,19%), Αltec (-23,08%) και Ανδρομέδα (-23,03%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v