Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες βυθίζουν χαμηλότερα τη Σοφοκλέους

Προς τα ιστορικά ελάχιστα των 245,08 μονάδων βυθίζεται ο FTSE-20. Βαρίδι οι τράπεζες και αφορμή οι κρίσιμες λεπτομέρειες του PSI. Συνεχή ενδοσυνεδριακά χαμηλά για την ΕΤΕ. Πιέσεις στις ευρωαγορές αλλά και στο ευρώ.

Εντείνεται η διόρθωση για την Εθνική Τράπεζα, επιβαρύνεται το κλίμα στις τράπεζες κι επιδεινώνεται η κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Νέος γύρος πιέσεων και πωλήσεων, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12:55 ώθησε τον μεν Γενικό Δείκτη έως 2,72% χαμηλότερα προς τις 644 μονάδες, τον δε FTSE-20 κατά 3,25%, προς τις 245 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την ένταση των πωλήσεων και την επιδείνωση της τάσης στα… ψιλά γράμματα που φαίνεται να κρύβει το τελικό σχέδιο ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Στο σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου αναφέρονται λεπτομέρειες τόσο για το ποσοστό κάλυψης και τα επιτόκια όσο και για το νομικό καθεστώς που θα διέπει και τα δάνεια που θα λάβει η χώρα από το EFSF.

Εύλογα οι πωλητές από τη μία εντείνουν τη ρευστοποίηση θέσεών τους σε τραπεζικούς τίτλους, από την άλλη ενισχύουν θέσεις πώλησής τους στους ίδιους τίτλους. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως τουλάχιστον δύο από τις τράπεζες του 20άρη φέρεται να προχωρούν σε αγορά χρέους τους με «έκπτωση».

Κι όλα αυτά, όσο πλησιάζουμε προς τη διαμόρφωση του τελικού πλαισίου που θα έχει το «κούρεμα», είναι λογικό να αποτιμώνται αρνητικά για τον κλάδο. Εάν σε αυτά προσθέσουμε και την εμφανή αδυναμία και της Εθνικής, τότε οι πωλητές αποκτούν ακόμα ένα πλεονέκτημα. Νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διόρθωσε έως το 1,40, με σημαντικές μάλιστα εντολές πώλησης και το διάγραμμά της σχεδόν σε… κάθετη μορφή.

Σημαντικές απώλειες για Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς αλλά και Marfin Popular Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ περίπου στις 13:35 και οι 20 μετοχές του δείκτη ήταν στο κόκκινο. Σημαντικό άδειασμα θέσεων παρατηρείται και στη μετοχή του ΟΠΑΠ, με περισσότερα από 435.000 κομμάτια και την τιμή έως 5,13% χαμηλότερα στα 6,20 ευρώ. Σημαντικές πιέσεις και για τη μετοχή του Τιτάν, που διορθώνει 3,36% στα 11,50 ευρώ, αλλά και για τις μετοχές των Jumbo, MIG, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ενώ σχεδόν 3% διορθώνει προς τα 12,67 ευρώ η Coca Cola Τρία Έψιλον.

Αυτή η διόρθωση συντελείται με τζίρο χαμηλότερο των 10 εκατ. ευρώ, από τα οποία όμως τα 2,5 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στην Εθνική και τα 2,8 εκατ. στον ΟΠΑΠ. Περίπου το 50% των συναλλαγών που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 13:40 αφορούσε δύο δεικτοβαρείς μετοχές που διόρθωναν, η πρώτη σχεδόν 4,25%, η δεύτερη έως 5,25% χαμηλότερα.

Διευρύνονται, όμως, οι απώλειες και στο γαλλικό χρηματιστήριο, με τον CAC40 να υποχωρεί προς τις 3.150 μονάδες, με αφορμή και τη σημερινή δημοπρασία ομολόγων, ύψους 8 δισ. ευρώ. Σημειωτέον πως το επιτόκιο «τσίμπησε» στο 3,29% από 3,18%, η δε προσφορά καλύφθηκε κατά 1,643 φορά έναντι 3,1 φορών της προηγούμενης.

Η διόρθωση του CAC40 επηρεάζει σε κάποιον βαθμό και τον DAX, που υποχωρεί προς τις 6.050 μονάδες, ενώ η αναζωπύρωση ανησυχιών και η επιφυλακτικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτυπώνονται και στις βασικότερες ισοτιμίες. Συγκεκριμένα, πριν από λίγο το ευρώ συνέχιζε τη διόρθωσή του με χαμηλό το 1,2829 δολάριο.

Και όπως όλα δείχνουν, είμαστε στην αρχή ενός κύκλου διόρθωσης, που ξεκινά από τις ευρωπαϊκές αγορές, παρασύρει το ούτως ή άλλως πτωτικό Χ.Α. και επισπεύδει τις εξελίξεις σε κεντρικό κι ανώτατο επίπεδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v