Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτυπήματα στο ΧΑ, νέα χαμηλά στην Εθνική Τράπεζα

Νέο πολυετές χαμηλό για την ΕΤΕ, στο 1,43 ευρώ, επιτείνει τον εκνευρισμό και την αβεβαιότητα στο ΧΑ. Συνεχείς οι πωλήσεις αλλά και το σορτάρισμα σε τραπεζικές μετοχές. Χαμηλότερα των 250 μονάδων ο FTSE-20.

Νέο εικοσαετές χαμηλό για τη μετοχή της Εθνικής και τα… λουριά αρχίζουν να σφίγγουν. Έστω και ενδοσυνεδριακά, το 1,43 ευρώ που σημειώθηκε για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι το νέο ελάχιστο μετά το 1,44 που είχε καταγραφεί την 1η/11/2011.

Οι συναλλαγές ξεπερνούσαν λίγο μετά τις 11:05 τις 570.000 τεμάχια, με τη διαγραμματική απεικόνιση να βαραίνει περισσότερο.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και βάρος στην Εθνική, γιατί με όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο και δημοσιοποιούνται στο προσκήνιο φαίνεται πως η αγορά κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη και με εξωχρηματιστηριακά κι επιχειρηματικά παιχνίδια.

Από τεχνική πλευρά, έχει σημειωθεί κατ’ επανάληψη πως ενδεχόμενη πειστική διάσπαση του 1,44 ευρώ, δηλαδή σε κλείσιμο και με επίμονους πωλητές στο τέλος της συνεδρίασης, θα κινδύνευε να ενεργοποιήσει μαζικές εντολές ρευστοποίησης, που θα παρέσερναν και τις υπόλοιπες του κλάδου. Είχαμε σημειώσει πως σε ενδεχόμενη πειστική διάσπαση για τη μετοχή της ΕΤΕ θα αναμένονταν αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες δεν έχουν αποτιμηθεί στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ούτε της ΕΤΕ ούτε των υπόλοιπων του κλάδου.

Βέβαια, μέχρι τώρα, έχουμε μια απλή ένδειξη, το 1,43 ευρώ, ωστόσο απαιτούνται αυξημένη προσοχή και εγρήγορση για τη συνέχεια. Η πίεση στη μετοχή της ΕΤΕ δεν είναι η μόνη καθώς οι Alpha Bank - Eurobank υποχωρούν έως το 0,441 και το 0,303 ευρώ αντίστοιχα. Στις 23 Ιανουαρίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα αποφασίσει για τη συμφωνία συγχώνευσης των δύο ομίλων.

Χαμηλότερες τιμές για Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι η μόνη μετοχή του κλάδου που δεν διορθώνει μέχρι τώρα. Χαμηλότερες τιμές για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Καλύτερη συμπεριφορά έχουν η μετοχή της Τιτάν (σχετική αναφορά μας στον σημερινό Εκηβόλο) και δευτερευόντως οι τίτλοι των εταιρειών Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίος και Folli Follie.

Σχετικά με τους βασικούς δείκτες, δεν έγινε αναφορά νωρίτερα γιατί το αρχικό σερί 3x3 φαίνεται πως θα έχει συνέχεια και σήμερα. Στις 657 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, στις 251 ο FTSE20, με ακόμα λιγότερες συναλλαγές, που περίπου στις 11:15 μετά βίας ξεπερνούσαν τα 2,7 εκατ. ευρώ.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, μία από τα ίδια, με την Dionic να μετρά τέταρτο συνεχόμενο καθοδικό 30άρι και την Εποπτική Αρχή να δηλώνει πως ψάχνει το θέμα.

Χαμηλότερες τιμές για Ελληνικά Καλώδια, Σιδενόρ (-5,79%), Σωληνουργεία Κορίνθου αλλά και ΓΕΚ Τέρνα (στο 0,562 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή, Ιατρικό Αθηνών.

Περίπου την ίδια ώρα, το ευρώ πιεζόταν έως το 1,2849 δολάριο, ενώ βασικοί δείκτες και μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που αρχικά ξεκίνησαν με οριακές μεταβολές, δέχθηκαν πιέσεις.  Στην Ιταλία και στην Ισπανία οι βασικοί δείκτες υποχωρούν πάνω από 1%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v