Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έβαλε παρακαταθήκες για... χαμηλότερα το ΧΑ

Κατακόκκινη η πρώτη εβδομάδα του 2012 για το ΧΑ, με τον ΓΔ να διολισθαίνει σε νέο χαμηλό 19 ετών. Σε τέσσερις συνεδριάσεις ο ΓΔ... πρόλαβε να χάσει 4,8% και ο τραπεζικός δείκτης 12%. Αντίδραση από Alpha, Eurobank.

Οι πωλητές έκαναν με χαρακτηριστική ευκολία το 4x4 στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ολοκληρώνοντας μία “κατακόκκινη” εβδομάδα, η οποία αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 4,83% και από τον Τραπεζικό 12,05%.

Μάλιστα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 229 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 10/12/1992 (635,53 μονάδες).

Τεχνικά η εικόνα είναι τουλάχιστον ανησυχητική, καθώς τα περισσότερα διαγράμματα “γέρνουν” επικίνδυνα και προϊδεάζουν για νέα χαμηλά.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε (σε κλείσιμο) το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 650 μονάδων, έχει μία θεωρητική στήριξη στην ζώνη 635 – 630, όμως οι 600 μονάδες δείχνουν να πλησιάζουν επικίνδυνα.

Στ κάτω όριο της ζώνης στήριξης 250 – 245 ο FTSE, η οποία να χαθεί δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις να δοκιμαστεί η απόλυτα θεωρητική ζώνη 210 – 200 μονάδες, καθώς ο εν λόγω δείκτης κινείται σε απόλυτα αχαρτογράφητες περιοχές.

Ακριβώς στο κάτω όριο της ζώνης στήριξης 1,47 – 1,44 ευρώ και ο τίτλος της Εθνικής, καθοδική διάσπαση της οποίας ανοίγει την “καταπακτή” προς την επόμενη ζώνη 1,22 – 1,21 ευρώ.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από έξι συνεδριάσεις ο τζίρος πέρασε έστω και σχεδόν οριακά τα 20 εκατ. ενώ οι πωλητές έδειξαν ότι έχουν και άλλες επιλογές.

Αυτό το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα να κινηθούν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Coca-Cola, Motor Oil, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Motor Oil, Folli Follie Group.

Μένοντας στις μετοχές του 20αρη, μία διάθεση αντίδρασης επέδειξε μετά τις 14.45 ο τίτλος της Alpha Bank, για να ακολουθήσει και αυτός της Eurobank, σχετική κινητικότητα στο Ταχ. Ταμιευτήριο, ενώ ΔΕΗ και Ελλάκτωρας διασώθηκαν με τελικό θετικό πρόσημο.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάποια ανοδική αντίδραση επέδειξαν θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, η Profile τις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις τις έκανε επτά, ενώ ακόμα μία καταστροφική συνεδρίαση κατάγραψε η μετοχή της Dionic που έκλεισε εκ νέου στο ανώτατο όριο πτώσης και με ανεκτέλεστο υπόλοιπο πτώσης 2485685 τεμ.

Άτσαλη διόρθωση για την Γενική Τράπεζα, που υποχώρησε σημαντικά μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, όμως η σημερινή υποχώρηση δίνει εκ νέου σημαντικά περιθώρια για τους traders που θα “ποντάρουν” στα σενάρια για πιθανή υποβολή δημόσιας πρότασης. Άλλωστε δεν έχει νόημα η παραμονή στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, μιας μετοχής με free float λίγο υψηλότερο του 1% (!)

Τη δεύτερη χειρότερη ύφεση στον κόσμο, θα περάσει μέσα στο 2012 η Ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Economist Intelligence Unit, χειρότερες επιδόσεις από τις Ελληνικές θα εμφανίσει μόνο η οικονομία του Σουδάν, μιας Χώρας που έχασε τα τρία τέταρτα των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της, με την απόσχιση του Νότιου Σουδάν, τον Ιούλιο.

“Παρακαλώ προσδεθείτε, έκδοση 2.0…”: αυτός είναι ο τίτλος της έκθεσης για την παγκόσμια τεχνική εικόνα των Αγορών το 2012 από τη UBS. Η έκθεση εκτιμά ότι το φετινό έτος θα είναι γεμάτο μεταβλητότητα, και ειδικά το πρώτο εξάμηνο αρνητικό, για τις μετοχές.

Το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για “bull market” στα “risky assets” έως και το 2013, εξηγούν ο Michael Riesner και ο Marc Muller, τεχνικοί αναλυτές της UBS.

“Εισερχόμαστε στο 2012, ο Ιανουάριος θα είναι αδύναμος και μετά το υψηλό του πρώτου τριμήνου στις μετοχές θα δούμε διόρθωση 20%-25% έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου ή στις αρχές του τρίτου”. “Στο Q3 θα έρθει η ώρα να αγοράσουμε Τράπεζες και να πωλήσουμε τα αμυντικά χαρτιά”, εξηγούν οι δύο αναλυτές της UBS, “Με αφορμή το ισχυρό δολάριο, ο S&P 500 και ο Dow Jones Industrial θα χάσουν το καθεστώς safe haven το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ σε ορίζοντα 12 μηνών ο Stoxx 600 θα υπεραποδώσει έναντι των Αμερικάνικων δεικτών”.

Αναφορικά με τον S&P 500, οι αναλυτές εξηγούν ότι είναι πιθανόν να δούμε ανοδική κίνηση έως τις 1300 μονάδες και “re-test” στα υψηλά του Οκτωβρίου. Μόλις σπάσει καθοδικά τις 1249 μονάδες, η Αγορά θα είναι για “short”.

Η Ευρωζώνη διολισθαίνει σε ύφεση και ο πυρήνας της δεν θα μείνει απρόσβλητος από αυτήν, δηλώνει ο κ. Nouriel Roubini σε αναφορές του στο διαδίκτυο. Κατά τον ίδιο, το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωζώνης θα δείξει ακόμα μεγαλύτερη υφεσιακή εμπροσθοβαρή δημοσιονομική λιτότητα τόσο για τις Χώρες Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία όσο και για τον πυρήνα της. “Η Ευρωζώνη δεν έχει καμία στρατηγική ανάπτυξης”, τονίζει.

Οι επόμενες δόσεις του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα εκταμιευτούν με καθυστέρηση τριών μηνών, καθώς οι αναβολές στην εκταμίευση της προηγούμενης δόσης φέρνουν το χρονοδιάγραμμα τρεις μήνες πίσω, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επόμενη δόση των 5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία είχε προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2011 θα εκταμιευτεί τελικά το Μάρτιο του 2012, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Olivier Bailly.

H δόση των 10 δισ. ευρώ την οποία θα λάμβανε η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2011, θα εκταμιευτεί τον Ιούνιο. "Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει" σημείωσε ο κ. Bailly αναφερόμενος στον διάστημα των τριών μηνών για την εκταμίευση της κάθε δόσης.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αν η Ελλάδα δεν επιτύχει τους στόχους, θα ακολουθήσουν και άλλες καθυστερήσεις. "Αν η αποστολή του Ιανουαρίου διαπιστώσει ότι υπάρχει καθυστέρηση στην πρόοδο, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη δόση του Μαρτίου" τόνισε.

Κινητικότητα και στην Αγορά ομολόγων, όπου το Ιταλικό 10ετές πέρασε τις 520 μονάδες βάσης και το Ελληνικό τις 3300 μ.β.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων με στόχο άντλησης 1,25 δισ. ευρώ.

Βαριά νέφη ανησυχιών δείχνουν να πλήττουν και το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα που δείχνει να αφήνει πίσω του και το ψυχολογικό όριο των 1,2800 δολαρίων σημειώνοντας νέο χαμηλό 16 μηνών. Τεχνικά η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 1,2700 δολάρια.

Με σημαντική υποχώρηση ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street, αν και τα μηνύματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν μικτά.

Το ιδιωτικό ινστιτούτο ερευνών ADP ανακοίνωσε ότι οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν με τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2001 που διεξάγεται η έρευνα. Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 325.000. Οι αναλυτές περίμεναν 178.000 νέες θέσεις.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε λίγο αργότερα, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 15.000 την περασμένη εβδομάδα στο σύνολο της Αμερικανικής Αγοράς εργασίας.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για τον αριθμό των αιτήσεων έδειξαν 372.000 νέους ανέργους. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 375.000 νέες αιτήσεις.

Από την άλλη, ο δείκτης ISM υπηρεσιών ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ και ανήλθε στο 52,6% έναντι 52% του Νοεμβρίου. Παρά την βελτίωση, η ανάγνωση δεν είχε καλή υποδοχή στις Αγορές, καθώς ο δείκτης διαμορφώθηκε κάτω από το 53,3% που περίμεναν οι αναλυτές.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, πέντε οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+0,27%), Ελλάκτωρ (+2,61%), Ταχ. Ταμιευτήριο (+2,24%), Alpha Bank (+3,56%) και Eurobank (+5,21%).

Αντίθετα απώλειες ίσες ή μεγαλύτερες του 5% για Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ, του 4% για Τιτάνα, ΟΤΕ και Folli Follie Group και του 3% για Κύπρου και MIG. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά τα πρώτα λεπτά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 644,63 μονάδες (13.29) και έκλεισε τελικά στις 647,58 με απώλειες 2,22%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 21,2 εκατ.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 89 πτωτικών, ενώ 33 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 30%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στις πρώτες ημέρες του νέου έτους δεν είχε συνέχεια η μικρή ανοδική αντίδραση της τελευταίας εβδομάδας του χρόνου, τονίζει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Γενικά, η επιστροφή της εποχικότητας στο Χ.Α. με ένα ισχυρό “January Effect” στις επόμενες ημέρες δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες κάτω από αυτές τις συνθήκες. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί πέρυσι με τον Ιανουάριο του 2011 να είναι και ο μοναδικός σημαντικά κερδοφόρος μήνας του έτους.

Αν και μέσα στις γιορτές δεν υπήρξε καμιά σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το PSI+, η έντονη φημολογία για αύξηση του “haircut” στην ονομαστική αξία των ομολόγων φαίνεται να επιδρά αρνητικά στη βραχυπρόθεσμη κίνηση των Τραπεζών.

Η ανακεφαλαιοποίηση του συγκεκριμένου κλάδου συνεχίζεται και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Α΄ εξαμήνου του 2012.

Συγκεκριμένα, με επιτυχία στέφθηκαν οι ΑΜΚ της Αγροτικής και της Γενικής Τράπεζας οι οποίες καλύφθηκαν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τους μεγαλομετόχους τους.

Έτσι, μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών στο ταμπλώ στη μεν Αγροτική το Δημόσιο θα κατέχει περίπου το 92,5% του συνόλου των μετοχών, ενώ στη Γενική η Societe Generale to 98,9% του συνόλου των μετοχών.

Επίσης, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική ολοκλήρωσαν τις ΑΜΚ με έκδοση προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου πριν το κλείσιμο του νέου έτους. Για την ΕΤΕ οι κινήσεις ενίσχυσης δε σταματούν εδώ αφού ανακοινώθηκε επανάκτηση καλυμμένων ομολογιών και υβριδικών τίτλων από υφιστάμενα διαθέσιμα.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει το Core Tier I της εταιρείας κατά περίπου 0,5% επιπλέον από το 1,5% λόγω των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.
 
Στα νέα που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά της Χώρας η Κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειες της στο να μην ξεπεράσει το έλλειμμα το ψυχολογικό όριο του 10% και στο πολυνομοσχέδιο, με το βλέμμα στην επάνοδο της τρόικας στην Ελλάδα στις 16 Ιανουαρίου.

Μικρή κινητικότητα παρατηρείται επιπλέον στις αποκρατικοποιήσεις με την πώληση των Airbus έναντι μόλις €31 εκατ., ενώ τα ΕΛΠΕ συμφώνησαν να πουλήσουν το ποσοστό τους στη ΔΕΠΑ από κοινού με το Ελληνικό Δημόσιο, σε μια από τις πιο αναμενόμενες αποκρατικοποιήσεις του 2012.
 
Παράλληλα, η Κυβέρνηση προκήρυξε τους διαγωνισμούς για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε διαπιστωμένα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας. Λιγοστά ήταν τα υπόλοιπα εταιρικά νέα αυτήν την περίοδο.
 
Ξεχωρίζει η πώληση του 20% της Telecom Serbia από τον ΟΤΕ έναντι 397 εκατ. ευρώ, ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των δανειακών αναγκών του ομίλου.

Συμπερασματικά και ελλείψει σημαντικών ειδήσεων, το Χ.Α. θα συνεχίσει να διακρίνεται από πτωτική αδράνεια, ενώ δύσκολα οι τζίροι θα ξαναφθάσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, εκτιμά ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας υποχώρησης, ενώ οι συναλλαγές παραμένουν σε απελπιστικά επίπεδα.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά, μειώνοντας την υποτίμηση στο 0,47%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4764, τιμή εκκαθάρισης 246,5) κινήθηκαν μεταξύ 244,75 και 253 μονάδων. Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Στο 52% ανήλθε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20, με την ρευστότητα να παραμένει σε μέτρια πλαίσια αφού σημειώθηκαν μόνο 546 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (332 δικαιώματα αγοράς και 214 δικαιώματα πώλησης).

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5500 ΟΠΑΠ, 6000 ΔΕΗ, 7000 ΕΧΑΕ, 96200 Κύπρου, 7500 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5526), Alpha Bank (2228), Κύπρου (348), ΟΤΕ (357), MIG (116), Ταχ. Ταμιευτήριο (117), ΟΠΑΠ (1099), Πειραιώς (159), ΔΕΗ (322), MPB (340).

Ας σημειωθούν τα 775 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,50 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 5/1 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (10000 τεμ.)
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (18605116 τεμ.), ΟΤΕ (4508422 τεμ.), MIG (4315233 τεμ.), Eurobank (10675849 τεμ.), Alpha Bank (4069755 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v