Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Με 3Ε, ΟΤΕ η μάχη για το θετικό πρόσημο

Παραμένουν οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες με την Εθνική να διορθώνει έως το 1,41 ευρώ. Μάχες αγοραστών-πωλητών για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Αντιστάθμιση απωλειών κυρίως με 3Ε και δευτερευόντως με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Με την Coca Cola Τρία Έψιλον και δευτερευόντως με τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ επιχειρείται να κρατηθεί το Χ.Α. Σταθερές οι ρευστοποιήσεις και οι πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών μετά τα πρώτα 5 λεπτά της συνεδρίασης, ωθούν το σύνολο των τίτλων του κλάδου σε χαμηλότερα επίπεδα.

Έτσι, ο FTSE20 διόρθωνε πριν από λίγο έως τις 245,84 μονάδες κι ο Γενικός Δείκτης έως τις 647,91, με τη μετοχή της Εθνικής να έχει υποχωρήσει έως το 1,41 ευρώ. Να σημειωθεί πως στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αγοραστές βγήκαν σχεδόν αμέσως μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, ωθώντας την τιμή έως το 1,47 ευρώ και λίγο μετά τις 11:04, προφανώς για να μην υποχωρήσει στο 1,40, που από την 1η/1 είναι το νέο ελάχιστο για τον τίτλο.

Η αξία των συναλλαγών μόλις που ξεπερνούσε τα 3 εκατ. ευρώ (στις 11:15), με περίπου 800.000 ευρώ να έχουν αλλάξει χέρια στην Εθνική. Οι απώλειες για τον FTSE20 κυμαίνονται στο 0,33% και αυτό γιατί υπεραποδίδει η μετοχή της Coca Cola Τρία Έψιλον στα 13,39 ευρώ, ο ΟΤΕ ενισχύεται κατά 1,86% στα 2,74 και ο ΟΠΑΠ οριακά στα 6,26 ευρώ.

Από τις μη τραπεζικές του 20άρη, σημαντικές πιέσεις δέχεται η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρώντας νωρίτερα έως τα 3,71 ευρώ, με την ιστορική ελάχιστη τιμή στα 3,53 ευρώ στις 23/12.

Στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές επικρατούν μικτές τάσεις, ενώ το ευρώ πριν από λίγο έφτανε έως το 1,2794 δολάριο.

Από τις μετοχές του 20άρη συγκριτικά καλύτερα τα πηγαίνουν Motor Oil, Μυτιληναίος, Jumbo και Folli Follie και λίγο μετά τις 11:15 η Βιοχάλκο. Αρνητική εντύπωση προκαλεί η συνεχιζόμενη αδυναμία της μετοχής της Ελλάκτωρ, καθώς υποχωρεί κατά 5,08% στο 1,12 ευρώ, ενώ η αποτίμηση του ομίλου μειώνεται και πάλι χαμηλότερα των 200 εκατ. ευρώ.

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο η Ελλάκτωρ αλλά και οι λοιπές δυνάμεις του κλάδου, κυρίως όσον αφορά το δυσβάστακτο κόστος χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει το 4ο ή 5ο πτωτικό 30άρι για τη μετοχή της Dionic, όπου εδώ εμπλεκόμενοι και υπεύθυνοι - αρμόδιοι έχουν χάσει την μπάλα. Χαμηλότερες τιμές για Σωληνουργεία Κορίνθου, Ιντρακάτ, Βωβός και J&P Άβαξ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v