Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Όλο και πιο πίσω στη δεκαετία του ΄80

Τα ρέστα τους παίζουν οι αγορές το επόμενο 10-15νθήμερο, με τον 20άρη στα ιστορικά χαμηλά των 241,80 μονάδων. Παραμένουν αδύναμες οι τράπεζες, "βυθίζεται" η Εθνική, σε χαμηλότατες τιμές Alpha-Eurobank.

Crash test 10ημέρου για τη χώρα με την επιφυλακτικότητα και τη ρευστότητα στο ζενίθ και την ψυχολογία και τους δείκτες στο ναδίρ.

Η συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street μπορεί να διατηρεί προσώρας τη βραχυπρόθεσμη φορά των χρηματιστηρίων, αναβάλλοντας για λίγο την προδιαγεγραμμένη διόρθωσή τους, ωστόσο στην Αθήνα και στο Χ.Α. οι εγγενείς αδυναμίες, τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την αγορά και τις μετοχές.

Σε νέα ελάχιστα (των 241,80 μονάδων) ο FTSE 20, με τη μετοχή της Εθνικής να μετρά αντίθετα στον χρόνο την ώρα όπου η τιμή βυθίζεται περισσότερο στη 10ετία του '80, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον όμιλο και τον κλάδο ευρύτερα. Σε χαμηλότατες τιμές και οι Alpha-Eurobank, ενώ οι νομικές διεργασίες της συγχώνευσης προχωρούν κανονικά, αν και ορισμένοι επιφυλάσσονται για την ισχύ (ή όχι) των όρων και των προϋποθέσεων που είχαν αποφασιστεί προ μηνών.

Στα 166 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank, αποτυπώνει και αφομοιώνει το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών εξελίξεων και συνεπειών, αν και κάποιοι παίκτες περιμένουν χαμηλότερες τιμές.

Και στην περίπτωση της Eurobank ή άλλων ομίλων του κλάδου, αλλά και επιχειρήσεων (ενδεικτικότερη αυτήν την περίοδο η κατάσταση στη ΔΕΗ), συντελείται η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει γίνει στη Νεότερη Ιστορία της Ελλάδας.

Ειδικά για την Επιχείρηση, η αποτίμηση της οποίας έχει συρρικνωθεί στα 842 εκατ. ευρώ, εξηγείται πώς βρέθηκε στη γωνία και η διοίκηση πετά το μπαλάκι του κόστους και των ζημιών στο καταναλωτικό κοινό.

Όμως, την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι ενδείξεις και τα περιστατικά που ενισχύουν την εκτίμηση όσων κάνουν λόγο για τελική λύση προσαρμοσμένη στα μέτρα της Γερμανίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου. Όταν δηλαδή θα έχει δεθεί το ελληνικό χρέος με το λεγόμενο βρετανικό δίκαιο κι όταν οι δανειστές θα έχουν πλέον και με τον νόμο εμπράγματα δικαιώματα μέχρι και στον ορυκτό πλούτο της χώρας. Περίπου την ίδια περίοδο όπου το Βερολίνο θα έχει επιβάλει το πλαίσιο (και συνταγματικά κατοχυρωμένο) της Νέας Ευρώπης.

Επαναλαμβανόμαστε συχνά, αλλά οι συνεχείς αναφορές μας στοχεύουν στην ενίσχυση της εκτίμησης πως όλα (ακόμη και όσα διαδραματίζονται με τους εκάστοτε… εκβιασμούς κατά της ελληνικής πλευράς) υλοποιούνται μεθοδικά, βάσει κεντρικού σχεδιασμού και πως- εκτός συγκλονιστικών κι ιστορικών ανατροπών- διαφαίνεται η καταληκτική πορεία αυτής της επώδυνης διαδικασίας (για εμάς τους αδύναμους).

Εδώ που φτάσαμε, δεν μένουν και πολλά να περιμένουμε, παρά η τελευταία φάση του σχεδιασμού, η οποία μεθοδικά συντελεί στην αλλαγή και στη μετάλλαξη της Ευρώπης που μέχρι πρόσφατα ξέραμε.

Κι όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένων των παραμέτρων που μας αφορούν (και του Χ.Α. βεβαίως), αποτυπώνονται στα ελάχιστα επίπεδα των βασικών δεικτών, στην απουσία ισχυρών αγοραστών (ακόμη) στις τράπεζες, παρά τις ευτελείς αποτιμήσεις, και στο μεθοδικό μάζεμα που συνεχίζεται από «ισχυρά χέρια» σε κομβικές επιχειρήσεις και φορείς.

Με τον 20άρη στα ιστορικά ελάχιστα, είναι λογικό να πληθαίνουν τα πονταρίσματα παικτών κι αναλυτών που βλέπουν συνέχεια στη διόρθωση- ταλαιπωρία προς τα επίπεδα των 220-225 μονάδων. Ζώνη τιμών στην οποία αναφέρονται αρκετοί εδώ και καιρό. Περιοχή που αντιστοιχεί για την ΕΤΕ, για παράδειγμα, σε τιμές κοντά στο 1 ευρώ.

Ειδικότερα για την ΕΤΕ, έχουμε ανεβάσει στον Εκηβόλο (από χθες) δύο κατατοπιστικά διαγράμματα με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v