Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΧΑ στην... κατάψυξη

Άσπρη…μέρα για την Αθήνα με το ΧΑ στην κατάψυξη μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Συνέχιση πιέσεων στην αδύναμη ΕΤΕ, άδειασμα και νέα ιστορικά χαμηλά για τη ΔΕΗ

Επιτέλους, άσπρη... μέρα μετά το πρώτο χιονάκι που είδαμε τα ξημερώματα στον Υμηττό.

Γιατί στο Χ.Α. το πτωτικό σερί απαξίωσης συνεχίστηκε για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με άγριο άδειασμα κυρίως των τραπεζικών θέσεων, και όχι μόνο.

Με τους βασικούς δείκτες να βυθίζονται, στις 237,65 μονάδες ο FTSE 20, στις 625,35 ο Γενικός, με νέα ελάχιστα το 1,30 ευρώ για την Εθνική και νέα ιστορικά χαμηλά για τη ΔΕΗ μετά τη χθεσινή χρηματιστηριακή κατάρρευση. Εν μέσω σεναρίων, υποθέσεων, διαρροών και εντεινόμενων ανησυχιών και εν όψει της επίσκεψης του επικεφαλής του IIF στην Αθήνα.

Παράγοντες της αγοράς απέδωσαν την έκταση των χθεσινών πιέσεων στην αλλαγή στάσης των ιδιωτών κατόχων ελληνικών τίτλων, που φαίνεται πως κάνουν πίσω από την κόκκινη γραμμή πιθανού «κουρέματος» της τάξης του 50%, ενισχύοντας έτσι σενάρια για μεγαλύτερα ποσοστά-βάρη. Συνάμα, από μέρα σε μέρα η BlackRock αναμένεται να παραδώσει στη διοίκηση της ΤτΕ τα αποτελέσματα των ελέγχων, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο.

Το ενδιαφέρον είναι πως η χθεσινή νέα βύθιση του Χ.Α. έγινε σε μία μέρα όπου ο μεν DAX αντιδρούσε κατά 2,4% στις 6.163 μονάδες και το ευρώ ανάσαινε έως το 1,2818 δολάριο.

Όμως, για το Χ.Α., κυρίως για τις τράπεζες, το πρόβλημα έγκειται στο PSI και η Αγγ. Παπαμιλτιάδου και ο Χρ. Κίτσιος αναφέρονται εκτενώς και εμπεριστατωμένα σε όλες τις πτυχές ενός αδιαμφισβήτητα σύνθετου και πρωτόγνωρου για τα δεδομένα μας θέματος.

Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου, επίσης, προσεγγίζεται και η κρίσιμη πτυχή των επισφαλειών των τραπεζών, συμπληρώνοντας την εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τον κλάδο.

Από τεχνική πλευρά, το άδεισμα των τραπεζικών θέσεων κι η αδυναμία της Εθνικής να αντιδράσει από το 1,40 ευρώ -και η μετέπειτα βύθισή της στο 1,30 ευρώ- ενισχύουν την εκτίμηση πως το πρόγραμμα ανταλλαγής - κουρέματος θα βαρύνει κι άλλο τους υφιστάμενους μετόχους.

Τόσο ο κλαδικός δείκτης όσο και επιμέρους οι μετοχές κλίνουν χαμηλότερα, με την τεχνική εικόνα της ΕΤΕ βεβαρημένη σε σημείο που ορισμένοι κάνουν λόγο για επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και του 1 ευρώ.

Με βάση τα σχετικά διαγράμματα της eZMarket (έχουν ανέβει στον Εκηβόλο της 9ης/1), θεωρητικά η τιμή της ΕΤΕ πράγματι μπορεί να υποχωρήσει σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε διόρθωση του 20άρη προς τις 200-220 μονάδες. Περιοχή στην οποία αναφέρονται αρκετοί αναλυτές και παίκτες εδώ και καιρό, θεωρώντας την ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ενός μακροχρόνιου κύκλου διόρθωσης του ελληνικού χρηματιστηρίου, απόρροια της προεξόφλησης και αφομοίωσης όσων δραματικών συμβαίνουν στην οικονομία και στην κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια. Και κυρίως μετά την… παράδοσή μας στο ΔΝΤ, το υφεσιακό σπιράλ των δανειστών και την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Από αυτήν την άποψη, ΔΕΝ μας ξένισε χθες ούτε το άδειασμα σε μη τραπεζικές μετοχές -πέραν και της ΔΕΗ-, όπως για παράδειγμα σημειώθηκε στα Ελληνικά Πετρέλαια, στη Motor Oil αλλά και σε Μυτιληναίο και Jumbo.

Το Χ.Α., με τον FTSE 20 στις 237 μονάδες, έχει εισέλθει στην τελευταία και τελική φάση ξεκαθαρίσματος, εν όψει της αναπόφευκτης αναδιάταξης δυνάμεων, αναδιανομής πλούτου και ανάδειξης νέων πόλων. Με την κυρίαρχη από τούδε και στο εξής παρουσία των ξένων-δανειστών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v