Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Οι πωλητές "έπαιξαν" τράπεζες, ΔΕΗ,διυλιστήρια

Έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΓΔ και τραπεζικό δείκτη που δεν έχουν δει άσπρη μέρα το 2012. Ισχυρές πιέσεις για τις τράπεζες, τη ΔΕΗ (-6,6%) που υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, και τις μετοχές των διυλιστηρίων. 

Αν μη τι άλλο και παρά τον χαμηλό τζίρο, που όμως ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων, όσοι παρακολούθησαν την σημερινή συνεδρίαση δεν έπληξαν.

Και αυτό γιατί οι κινήσεις των πωλητών είχαν πλουραλισμό και απέδειξαν ότι ελέγχουν με χαρακτηριστική ευκολία, όλο το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλώ.

Και να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση, στην οποία Γενικός και Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσαν έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ο πρώτος υποχώρησε σε νέα χαμηλά 229 μηνών (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 9/12/1992 και στις 623,38 μονάδες), ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις (!)

Μάλιστα ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 641,43 μονάδες (+0,77%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 223,38 μονάδες (+2,55%) και ο τίτλος της Εθνικής μέχρι τα 1,39 ευρώ (+2,21%), ενώ στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης σημαντικές βοήθειες έδινε και η μετοχή της Coca-Cola, όμως στην συνέχεια υποχώρησε και αναλώθηκε σε αλλαγές προσήμων.

Πρώτη επιλογή των πωλητών για σήμερα ο τίτλος της ΔΕΗ που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ προκειμένου να μειωθεί το χρέος της εταιρείας άφησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Αρθούρος Ζερβός λόγω της αναχρηματοδότησης δανείων 1,12 δισ ευρώ τα οποία λήγουν το 2012.

Ειδικότερα, από τα 700 εκατ. που λήγουν στο α’ τρίμηνο η ΔΕΗ έχει καταλήξει σε συμφωνία για αναχρηματοδότηση περίπου 220 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά την κερδοφορία της χρήσης αυτή θα είναι οριακή και υπό το πρίσμα αυτό η εταιρία δεν θα δώσει μέρισμα για την χρήση του 2011.

Μάλιστα ο κ. Ζερβός, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις οφειλές του στενού και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα προς τη ΔΕΗ, ύψους 180 εκατ., τις οποίες το Δημόσιο δεν συμψηφίζει.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν είναι αρκετές, υποστηρίζει η UBS σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “sell” και την τιμή στόχο των 3,10 ευρώ. Ο διεθνής οίκος προχώρησε παράλληλα σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για τα κέρδη ανά μετοχή της Επιχείρησης την περίοδο 2012-2013 κατά 22% και κατά 25% αντίστοιχα.

Δεύτερη επιλογή των πωλητών οι μετοχές των Διυλιστηρίων, που πολλοί τις συσχετίζουν με τις εξελίξεις στο Ιράν.

Ο τίτλος της Motor Oil έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ αυτός των Ελ. Πετρελαίων συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και επιδείνωσε εντυπωσιακά την τεχνική εικόνα. Επόμενες τεχνικές στηρίξεις στα 5,67 ευρώ και στην ζώνη 5,11 – 5,00 ευρώ.

Η ίδια πικρή γεύση και από την Τραπεζικό κλάδο, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, με την μετοχή της Εθνικής να “ηγείται” της πτώσης. Ο τίτλος συμπλήρωσε πέντε πτωτικές και μία οριακά ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες έξι και αν δεν αντέξει το “οχυρό” στα 1,22 – 1,20 ευρώ δύσκολα θα βρει στήριξη στο ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ, με την αμέσως επόμενη στήριξη να οριοθετείται στην ζώνη 0,82 – 0,80 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στις 31/10/2011 η Merill Lynch είχε δώσει τιμή – στόχο τα 0,80 ευρώ, όταν την προηγούμενη ακριβώς ημέρα η μετοχή είχε κλείσει στα 1,91 ευρώ (!)

Απόλυτα απογοητευτική η τεχνική εικόνα και από τον τίτλο της Τρ. Ελλάδος, που συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έκλεισε σε νέα πολυετή χαμηλά. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, οριακά υψηλότερα των 232 εκατ. ευρώ (!)

Επιστρέφοντας στα συνεχώς επιδεινούμενα τεχνικά δεδομένα, επόμενη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη (αφού χάθηκε και η ζώνη 635 – 630) το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 600 μονάδων και για τον FTSE οι 225 μονάδες, πριν εισέλθει σε απόλυτα “αχαρτογράφητα νερά” (!)

Απογοητευμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι στην νέα χρονιά Γενικός και Τραπεζικός δείκτης δεν έχουν “δει” θετικό κλείσιμο, κάτι που αντανακλά τις ανησυχίες για τις πιθανές εξελίξεις του Δημόσιου χρέους, καθώς τα διαφορετικά σενάρια ως προς το βαθμό του “κουρέματος” έχουν αυξήσει το βαθμό αβεβαιότητας για μια ακόμα φορά στον Τραπεζικό κλάδο.

Συνέπεια αυτών θα είναι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με πιθανή Κρατικοποίηση ενός μεγάλου ποσοστού τού Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, παράγων που διατηρεί σε ισχύ την καθοδική τάση.

Η εικόνα της Αγοράς δεν διαφέρει πάντως από την απαισιόδοξη εικόνα που κυριαρχεί σε επίπεδο γενικής οικονομίας. Από τις πρώτες ημέρες του 2012 έχουν αρχίσει να διατυπώνονται οι αλλαγές που επιχειρούνται να ψηφιστούν μέσω του πολυνομοσχεδίου σε εργασιακά θέματα, ανοικτά επαγγέλματα και εφεδρεία προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της πλέον καθοριστικής έβδομης δόσης, σε ένα μάλλον ετοιμόρροπο πολιτικό σκηνικό.

Το υψηλό ρίσκο αυτής της σύνθετης δομής είναι και ο βασικός λόγος που η Αγορά έδειξε περισσότερο διατεθειμένη να τιμολογήσει και τα πλέον δυσμενή σενάρια.

Από εκεί και πέρα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα παραμείνει στην “Εθνική του μοναξιά”, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία του Χ.Α. για το 2011, όπου και σημειώθηκε ρεκόρ κλεισίματος και απενεργοποίησης κωδικών αφού απενεργοποιήθηκαν 357795 κωδικοί.

Ο αυξημένος αριθμός Απενεργοποιήσεων από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο 2006 καθώς και κατά τον Απρίλιο & Μάιο 2011 οφείλεται στη σταδιακή εφαρμογή του άρθρου 18.1.αα του Κανονισμού Λειτουργίας του Σ.Α.Τ. και της απόφασης 243/15-09-2004 του Δ.Σ. του Κεντρικού Αποθετηρίου, σύμφωνα με τα οποία απενεργοποιούνται αυτόματα όλες οι Μερίδες που δεν περιέχουν υπόλοιπα και δεν έχουν εμφανίσει καμιά κίνηση τα τρία (3) τελευταία έτη.

Επίσης, μόλις 24.680 ήταν το Δεκέμβριο του 2011 οι ενεργοί κωδικοί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έναντι 36.500 το Νοέμβριο.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και εκτός 20αρη, πολύ κοντά στο ανώτατο όριο πτώσης με σχετικά αυξημένες συναλλαγές η Μοτοδυναμική, άτσαλη διόρθωση στον Fourli μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, συνεχίστηκε το “ασανσέρ του τρόμου” στην Dionic, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Profile και αν έχει αδειάσει ο εν δυνάμει πωλητής ο τίτλος βάζει όλες τις προϋποθέσεις να κινηθεί ακόμα ψηλότερα, ενώ σε θετικό πρόσημο και μετά την διήμερη διόρθωση γύρισε και η Γενική Τράπεζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε 98,96% από 88,44% ανήλθε το ποσοστό της μετόχου της Geniki Bank, Societe Generale, στις 10/1/2012. H αύξηση του ποσοστού της επήλθε ύστερα από συμμετοχή της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Geniki Bank, τον Δεκέμβριο του 2011.

Είναι πλέον θέμα χρόνου η διαγραφή των μετοχών της Τράπεζας από το Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτιμούν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, αφού προηγηθεί δημόσια πρόταση.

Να σημειωθεί επίσης, ότι σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,90%.

Οι συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους ιδιώτες επενδυτές για την αναδιάρθρωση του χρέους βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και μπορεί να ολοκληρωθούν σύντομα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Olli Rehn. Ο κ. Rehn πρόσθεσε ότι το "κούρεμα" θα είναι κοντά στο 50% που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο.

Οι συζητήσεις για την ανταλλαγή Ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει πρόοδο, όμως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι το εθελοντικό PSI δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της δυσκολίας να επιτευχθεί η επαρκής συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Οι ίδιοι τονίζουν πως η αναδρομική καθιέρωση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) στα Ελληνικά ομόλογα θα οδηγήσει νομοτελειακά σε μια αναγκαστική αναδιάρθρωση στα τέλη Μαρτίου, γύρω από την περίοδο λήξης εκείνης της σειράς των 10ετών ομολόγων.

Η εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης με τον αυτόν τον τρόπο, πιθανότατα, δεν θα προκαλέσει ένα πιστωτικό γεγονός στα CDS, αφού θεωρητικά οι ταμειακές ροές των ομολόγων δεν επηρεάζονται. Αντ 'αυτού, το έναυσμα για τα CDS θα μπορούσε πιθανότατα να είναι η χρήση τους των CACs σε οποιαδήποτε μεταγενέστερη αναδιάρθρωση.

Θετική εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ελέω Fitch που δείχνει να αφήνει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Γαλλίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος δεν βλέπει υποβάθμιση της Γαλλικής οικονομίας σε επίπεδα χαμηλότερα του “AAA”, για φέτος, ενώ Χώρες των οποίων η αξιολόγηση είναι υπό αναθεώρηση, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, είναι πιθανόν να υποβαθμιστούν κατά μία ή δύο βαθμίδες.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο David Riley, επικεφαλής του τομέα Κρατικών βαθμολογήσεων της Fitch, σημείωσε πως η Χώρα θα παραμείνει στο επίκεντρο της κρίσης τους επόμενους μήνες καθώς προχωρά στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI.

Σημείωσε πως, είναι πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα είναι μέλος της Ευρωζώνης σε έναν χρόνο από σήμερα. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η έξοδός της από το ευρώ είναι μια πιθανή επιλογή.

Κατά τα λεγόμενα των αναλυτών του οίκου, οι Χώρες της Ευρωζώνης θα χρειαστεί να δανειστούν περίπου 2 τρισ. ευρώ εντός του 2012. Από αυτό το ποσό περισσότερο από το μισό είναι Κρατικό χρέος, το οποίο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο υποβαθμίσεων, δήλωσε ο κ. David Ridley, γενικός διευθυντής και επικεφαλής του Fitch Sovereign Group.

Από την άλλη, την στασιμότητα της Γαλλικής οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 επιβεβαίωσε η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας. Σύμφωνα με σχετική έκθεση, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο.

Θετικό ξεκίνημα και στην Wall Street, στον απόηχο των χθεσινών αποτελεσμάτων της Alcoa.
Όμως και εδώ υπάρχουν οι συγκρατημένα απαισιόδοξοι που επισημαίνουν ότι το χρέος των ΗΠΑ είναι πλέον ίσο με το σύνολο του Αμερικανικού ΑΕΠ (!)
 
Ειδικότερα, τα όσα χρωστά η Αμερικανική Κυβέρνηση σε πιστωτές της αλλά και σε Κρατικά προγράμματα συνταξιοδότησης αγγίζουν τα 15,23 τρισ. δολάρια.

Η Αμερικανική οικονομία παράγει 15,17 τρισ. δολάρια το χρόνο. Σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις, το Αμερικανικό χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται γρηγορότερα από ό,τι αυξάνεται το μέγεθος της Αμερικανικής οικονομίας.
 
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εμφανίσουν ετήσια ανάπτυξη 6%, προκειμένου να “προλάβουν” την αύξηση του χρέους τους (!)

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, τρεις οι διασωθέντες και από το σημερινό ναυάγιο του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+0,54%), ΟΠΑΠ (+0,16%) και Πειραιώς (+0,91%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Ελλάκτωρα.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-6,61%), Ελ. Πετρέλαια (-6,09%) και Motor Oil (-5,36%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Μυτιληναίο, Jumbo και του 3% για Eurobank, Εθνική, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 641,43 μονάδες (10.31) για να ακολουθήσουν διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων. Όμως μετά τις 12.46 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 623,91 μονάδες (16.37) και έκλεισε τελικά στις 625,35 με απώλειες 1,75%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 29,4 εκατ.

Κακή η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές έναντι 96 πτωτικών και 35 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 29,43%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά για να γυρίσει σε θετικό βηματισμό, θα πρέπει πρώτα να δει τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών, κάτι που θα συμβεί όταν ανακοινωθούν οι όροι του PSI plus, ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο σε σχέση με το Ελληνικό χρέος και βέβαια βγει ο τελικός “λογαριασμός” από τον έλεγχο της BlackRock, εκτιμά ο Δημήτρης Παπαριστείδης.

Αυτά χρονικά θα συμβούν στους επόμενους τρεις με έξι μήνες.

Ότα ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες, ο εγχώριος Τραπεζικός κλάδος θα αποκτήσει μεγαλύτερη στάθμιση στους Ευρωπαϊκούς δείκτες, αλλά και ρευστότητα και θα είναι η περίοδος που οι “short” θα σπεύσουν να κλείσουν θέσεις, καθώς το επόμενο κύμα θα είναι ανοδικό.

Μέχρι τότε η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί και παρά το γεγονός ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις προεξοφλούν χρεοκοπία, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό που εμπεριέχει και νέες χαμηλότερες τιμές για μετοχές και δείκτες, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου διοίκησης της Fortius Finance.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νέας υποχώρησης, ενώ οι συναλλαγές παρουσίασαν μικρές αυξητικές τάσεις.
Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά υποδεέστερη συμπεριφορά, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,25%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4211, τιμή εκκαθάρισης 237,5) κινήθηκαν μεταξύ 236 και 243,5 μονάδων. Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 51% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 934 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (152 δικαιώματα αγοράς και 782 δικαιώματα πώλησης).

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (37100 Κύπρου, 6600 Coca-Cola, 58900 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (14293), Alpha Bank (4546), Κύπρου (1771), ΟΤΕ (228), Ταχ. Ταμιευτήριο (150), ΟΠΑΠ (393), Πειραιώς (788), ΔΕΗ (1523), MPB (459), Motor Oil (155), Ελ. Πετρέλαια (215), Μυτιληναίο (145).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 10/1 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (18634916 τεμ.), ΟΤΕ (4511122 τεμ.), MIG (4322733 τεμ.), Eurobank (10675849 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v