Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΔΕΗ ρίχνει... την τάση στο Χρηματιστήριο

Πάρτι σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και ευρωχρηματιστήρια, κλάμα σε Αθήνα και ΧΑ. Συνεχίζεται το «ξύλο» στη ΔΕΗ. Νέα ελάχιστη τιμή οι 239,46 μονάδες για τον FTSE-20. Τις άμυνες σήμερα στήνει ο τραπεζικός κλάδος.

Ανοδική εκτίναξη για τον DAX στη Φρανκφούρτη, σημαντική ενίσχυση για τον χρυσό και βελτίωση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ανοδικά κινούνται και τα περισσότερα χρηματιστήρια της ευρωπεριφέρειας όπως και η αγορά της Μαδρίτης, μετά τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της Santander. Αυτά εκτός Ελλάδος, γιατί εντός των συνόρων το πτωτικό σερί συνεχίζεται αδιάλειπτα κι η απαξίωση χωρίς σταματημό, ενώ ο προβληματισμός και οι ανησυχίες εντείνονται.

Κατά 0,75% υποχωρούσε νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, που για ελάχιστη τιμή ημέρας έχει μέχρι τώρα τις 637 μονάδες. Κατά 0,66% υποχωρεί ο FTSE20, που νωρίτερα διόρθωσε σε ακόμα μία ιστορική χαμηλή τιμή, στις 239,99 μονάδες. Εκτός από την εικόνα χρηματιστηριακής διάλυσης για τη μετοχή της ΔΕΗ, αρνητικά έχει γυρίσει και η μετοχή του ΟΤΕ, όπου οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο μετά τις 12:30 έως τα χαμηλά των 2,69 ευρώ.

Όμως, το «ξύλο» δεν έχει τελειωμό στη ΔΕΗ: η μετοχή φτάνει έως τα 3,36 ευρώ και οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν τις 620.000 τεμάχια. Πλέον, η μετοχή της Επιχείρησης έχει υποχωρήσει κατά 63,50% σε διάστημα έξι μηνών, η εταιρία, δε, αποτιμάται στα 795,76 εκατ. ευρώ.

Μάχη χαρακωμάτων και στην Εθνική Τράπεζα, με την τιμή στο εύρος του 1,34-1,39 ευρώ και την προσφορά αμείωτη, καθώς οι συναλλαγές ξεπερνούσαν πριν από λίγο τα 2,5 εκατ. τεμάχια. Σχεδόν το ένα πέμπτο του τζίρου των 15,2 εκατ. ευρώ έχει πραγματοποιηθεί στην Εθνική.

Όμως, εκτός από την Εθνική και τη ΔΕΗ, αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται στον ΟΤΕ και στον ΟΠΑΠ. Ειδικότερα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, οι πωλητές έχουν σημασία γιατί στις τελευταίες συνεδριάσεις επιχειρήθηκε να μπουν φράγματα στα 6,10-6,20 ευρώ. Εάν επανέλθει σε βραχυπρόθεσμα καθοδική φορά και η μετοχή του ΟΠΑΠ, τότε η κατηφόρα για τον FTSE20 ανοίγει περισσότερο. Σημειωτέον πως από τον 20άρη επιχειρείται να αντιδράσουν οι Alpha Bank - Eurobank, η Marfin Popular, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η δεικτοβαρής Coca Cola Τρία Έψιλον.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν το 10,74% της Dionic και το +5,98% της Κλουκίνας - Λάππας, με συναλλαγές μόλις 1… ρεταλιού και συνολικής αξίας 39 λεπτών. Σημείο των καιρών και αυτό.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση μόλις 1… ρετάλι, αξίας 78 λεπτών έχει αλλάξει χέρια στον Ικτίνο, ενώ συναλλαγές λιγότερες των 1.000 τεμαχίων έχουν γίνει στις εταιρίες Σαράντης, ΟΛΘ, Καράτζη, ΕΥΑΘ, Έλτον, Ευρωσύμβουλοι και ΕΛΓΕΚΑ. Και αναφερόμαστε σε μετοχές που συμπεριλαμβάνονται στον λεγόμενο δείκτη FT40 Mid. Σημείο των καιρών και αυτό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v