Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα με τράπεζες στο ΧΑ

Σε θετικό έδαφος περνά σταδιακά η αγορά, με κέρδη πέριξ του 1% εν μέσω ανοδικής κίνησης για τις τράπεζες. Άνοδος σχεδόν 4,5% για ΕΤΕ, στο 1,37 ευρώ, υπεραπόδοση για Marfin, Eurobank, Alpha, ΤΤ.

Για περίπου μια ώρα βασικοί δείκτες, μετοχές, κινούνται σε θετικό έδαφος. Με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά έως τις 633,88 μονάδες, τον FTSE 20 έως τις 243,06 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες και την Εθνική έως τα 1,39 ευρώ.

Λίγο μετά τις 12:15 κατοχυρώθηκαν εκ νέου θέσεις, περιορίζοντας κατά το ήμισυ το συνολικό εύρος της προηγηθείας αντίδρασης.

Με μοιρασμένες συναλλαγές, καθώς από τα 10,4 εκατ. ευρώ που είχαν αλλάξει χέρια έως τις 12:40, σχεδόν τα 5 είχαν γίνει στην διάρκεια της διόρθωσης της αγοράς και τα υπόλοιπα μισά στην προσπάθεια αντίδρασής της.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν την μικρή μεταστροφή της τάσης κυρίως σε αντανακλαστικούς λόγους και δευτερευόντως σε άλλες παραμέτρους. Ωστόσο, το… παραθυράκι στη δέσμευση για επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, όπως αποκαλύπτει το Reuters, αποτελεί μετά από πολύ καιρό ένα πρώτο δείγμα διάθεσης χαλάρωσης μιας άτεγκτης, ασφυκτικής τακτικής.

Στο σχετικό θέμα σημειώνεται πως προσωρινή απόκλιση από τον μεσοπρόθεσμο στόχο θα επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση ασυνήθιστων γεγονότων ή οικονομικής ύφεσης.

Την ίδια ώρα στις ευρωπαϊκές αγορές σημειώνεται μικρή υποχώρηση στην απόδοση των ευρωπαϊκών τίτλων, αν και για το ιταλικό 10ετές παραμένει σταθερά πάνω από το 7,00%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ παραμένει σταθερά χαμηλότερα των 1,28 δολαρίων και μέχρι πρότινος στο εύρος των 1,2744 έως 1,2790 δολαρίων.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση αντιδρά η πλειονότητα των μετοχών (πλην Coca Cola, Μυτιληναίου με σταθερό την Ελλάκτωρ), την Alpha-Eurobank έως 4,15 και 4,25% αντίστοιχα, την Marfin Popular κατά 6,11%, το ΤΤ κατά 2,05%.

Στα 3,46 ευρώ αντιδρά μετά από μέρες η ΔΕΗ, ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ διαμορφώνονται στα 6,26 και 2,71 ευρώ αντίστοιχα.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση συντηρείται η βραχυπρόθεσμη φορά αντίδρασης για την Τράπεζα Αττικής, η Dionic εξακολουθεί να κινείται σαν… ρώσικο τρενάκι, ενώ αγοραστές έχουν ελαφρύ προβάδισμα σε ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Intralot.

Συνολικότερη προσπάθεια αντίδρασης θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, με υψηλότερες τιμές για Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v