Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Οι τράπεζες νίκησαν στο νήμα την Coca-Cola

Tραπεζική αντίδραση (+5,45%) στο XA, καθαρά τεχνικού χαρακτήρα και με τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 16 συνεδριάσεων. Κέρδη 11,8% για την ΜΡΒ, 4,6% για Εθνική και 4,3% για Alpha Bank. Πτώση 2,16% για την 3Ε.

Προσπάθεια Τραπεζικής ανοδικής αντίδρασης (+5,45%), καθαρά τεχνικού χαρακτήρα και η οποία ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε στις διαλυμένες αποτιμήσεις, “βρήκε τοίχο” μπροστά στην Coca-Cola, ο τίτλος της οποίας κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο και χρειάστηκαν τα τελευταία 10 λεπτά, προκειμένου το θετικό πρόσημο να μεταφερθεί και στον Γενικό Δείκτη και να διακοπεί το σερί των έξι συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων.

Καμία διάθεση από τους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη (πλην ίσως των Ελληνικών Πετρελαίων και του ΟΤΕ ο οποίος ευνοημένος από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε στο υψηλό ημέρας, όπως και τα Πετρέλαια) να ακολουθήσουν τον αμφιλεγόμενο ανοδικό βηματισμό των Τραπεζικών μετοχών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αναλωθεί σε αλλαγές πρροσήμων.

Η πρόσκαιρη αλλαγή κλίματος στον Τραπεζικό κλάδο, ουδόλως άλλαξε τις απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, που εκτιμούν ότι η σημερινή αντίδραση απλά πήγε λίγο πιο πίσω το επόμενο κύμα των “margin calls”.

Από την άλλη ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων, ένδειξη ότι κάποιοι μπορεί να εξέλαβαν την σημερινή ανοδική αντίδραση σαν πρώτης τάξεως ευκαιρία ρευστοποιήσεων.

Χαμηλότερα του 20αρη, ακόμα μία θετική συνεδρίαση για την Profile, συνεχίστηκε το ασανσέρ στην Dionic, εν μέσω φημών για πιθανή εμφάνιση και νέου μετόχου, αξιοθαύμαστη σταθερότητα από τον Καρέλια πέριξ των 80 ευρώ, ενώ η περίπτωση της Γενικής Τράπεζας χρήζει “δεύτερης ματιάς” και ίσως άμεσης παρέμβασης από τις εποπτικές αρχές.

Δεν μπορεί ο βασικός μέτοχος να ελέγχει επίσημα το 98,96%, ανεπίσημα κανείς δεν ξέρει πόσο και η μετοχή να μην θεωρείται απόλυτα χειραγωγίσιμη. Πρέπει άμεσα οι Γάλλοι να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση και delisting του τίτλου.

Εκτός και αν η μέση τιμή εξαμήνου που σήμερα ήταν στα 0,999 ευρώ, θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή (!) και περιμένουν να κερδίσουν χρόνο και να υποχωρήσει η τιμή κονιορτοποιώντας και τους τελευταίους μικρομετόχους (!)

Παραμένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, Ιντρακόμ, Ελ. Καλώδια, ΕΛΒΑΛ και Ιντρακάτ συνδύασαν αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών.
Εξαιρετικά συγκρατημένοι και οι περισσότεροι τεχνικοί αναλυτές, δεν βλέπουν κάτι που να αλλάζει ουσιαστικά την μακροχρόνια πτωτική τάση.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι το 2012 θα είναι σαφώς κρισιμότερη χρονιά από το 2011, καθώς θα δοκιμαστούν τόσο οι κοινωνικές αντοχές, όσο και το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή συγκυρία μόνο ευοίωνη δεν δείχνει, όταν αναμένεται μπαράζ υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης και όχι μόνο (!)

Η πλειονότητα των εγχώριων επενδυτών θα συνεχίσει να προτιμά να παρακολουθεί από σχετική απόσταση, παρά να πάρει το οποιοδήποτε “στοίχημα” προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Και αν τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης δείχνουν σχετικά περιορισμένα, ακόμα και αν επαληθευτεί το σενάριο των 550 μονάδων, κανείς απολύτως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το Χ.Α., για πολύ καιρό, δεν θα μείνει σε παρατεταμένη περίοδο ταλαιπωρίας, χωρίς δυνάμεις και διαθέσεις ουσιαστικής αντίδρασης.

Άλλωστε οι επικείμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών, προς το σενάριο της εξάμηνης περαιτέρω ταλαιπωρίας συνηγορούν. Συνεπώς η πορεία των Τραπεζικών μετοχών θα αποτελέσει τον “άγνωστο χ” για πολλούς μήνες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία Τραπεζοκεντρική Αγορά όπως η Σοφοκλέους.

Στους παράγοντες που προδιαθέτουν αρνητικά και η εικόνα παραλυσίας που βγάζει προς τα έξω και η παρούσα Κυβέρνηση, με τα περισσότερα στελέχη της να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις εντυπώσεις που θα δημιουργήσουν εν όψει των επικείμενων εκλογών.

Ενδεικτική περίπτωση και αυτή του ενιαίου μισθολογίου, που θεωρητικά θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τις αρχές Νοεμβρίου 2011 (!)

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σαχινίδη, έχει δοθεί εντολή να εφαρμοστούν οι κατά περίπτωση μειώσεις από τον Μάρτιο, όμως οι “κακές γλώσσες” τις Αγοράς υποστηρίζουν ότι η “καυτή πατάτα” θα αφεθεί να την αναλάβει η επόμενη Κυβέρνηση και οι τροϊκανοί θα ακούσουν για πολλοστή φορά σωρεία δικαιολογιών.

«Εδώ και 20 μήνες ο “Έλληνας ασθενής” βρίσκεται στην εντατική. Κάθε τρεις μήνες υποβάλλεται από τους “θεράποντες ιατρούς” της τρόικας σε νέο “check up” για να εξακριβωθεί η κατάστασή της υγείας του», έτσι περιγράφει την κατάσταση της Eλληνικής οικονομίας σε σημερινό άρθρο της η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα όσα θα αντικρίσουν οι επικεφαλής της τριμερούς την ερχόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται να τους χαροποιήσουν καθώς, για άλλη μια φορά, οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν επιτυγχάνονται.

Όπως σημειώνει ο Ρολφ Λανγκχάμερ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία που εδρεύει στο Κίελο: “Η Xώρα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χωρίς ξένη βοήθεια. Δεν πρόκειται για ένα προσωρινό πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας, αλλά ξεκάθαρα για ένα πρόβλημα χρεοκοπίας”.

Σημαντικό θεωρεί η Merrill Lynch Wealth Management την επιτυχία του PSI για το Ελληνικό Δημόσιο χρέος, καθώς θα το βοηθήσει να μειωθεί κοντά σε επίπεδα που θα το καταστούν βιώσιμο.

Ειδικότερα, εκτιμά ότι εάν πετύχει το PSI, το 2020 το Ελληνικό Δημόσιο χρέος θα είναι κάτω από το 100%, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα της λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις θα εξελιχθούν κανονικά και θα πετύχουν το στόχο τους.
 
Σημαντική είναι επίσης η εκτίμηση ότι η ύφεση της Ελληνικής οικονομίας το 2012 θα περιοριστεί σημαντικά, στο -1,8% από το -5,3% που ήταν το 2011. Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι η άτακτη χρεοκοπία ή και η αποχώρηση κάποιας Χώρας από το κοινό νόμισμα παραμένει ο βασικότερος κίνδυνος των Αγορών, ενώ σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξουν απότομες και μαζικές αναλήψεις από τους καταθέτες (bank runs δηλαδή) και στη συνέχεια υπερβολικά μέτρα λιτότητας.

Ο χρυσός είναι η καλύτερη επένδυση για το 2012, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Nomura. Από τους 164 επενδυτές το 19,5% δηλώνει ότι θα επέλεγε να αγοράσει πολύτιμο μέταλλο και να το κρατήσει για όλη τη χρονιά.

Η είδηση όμως έρχεται από το μέτωπο της Ευρώπης. Το 60% από όσους ερωτήθηκαν εκτιμά ότι μία ή περισσότερες Χώρες θα εγκαταλείψουν το ευρώ το 2012. Η πλειονότητα εξ αυτών πιστεύει ότι μόνο η Ελλάδα τελικά θα οδηγηθεί στον δρόμο της εξόδου από το ενιαίο νόμισμα.

Το 40% δηλώνει πως θα παραμείνει “long” στο ευρώ, ενώ το 14% θα ακολουθήσει την ίδια τακτική στο Κινεζικό γουάν. "Το χάος στις αγορές ήρθε για να μείνει", προειδοποιεί τους επενδυτές η Pimco.

Σύμφωνα με την Pimco, το σενάριο μια Κυβέρνηση να μην κατορθώσει να αποπληρώσει τα χρέη προς τους πιστωτές της μοιάζει εξαιρετικά απίθανο για Χώρες που έχουν τα δικά τους νομίσματα. Ωστόσο, όταν ο οίκος εστιάζει στην Ευρώπη, χαρακτηρίζει πιθανή τη χρεοκοπία των πιο αδύναμων Χωρών, όπως η Ελλάδα... Πρόκειται για Χώρες που δανείστηκαν περισσότερα από όσα μπορούσαν να αποπληρώσουν.

Μια χρεοκοπία δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική εξέλιξη για την πορεία των Αγορών. Πόσο κακή - στον αντίποδα - εξέλιξη θα μπορούσε να θεωρηθεί για τα Χρηματιστήρια, θα κριθεί από το μέγεθος της Χώρας που οδηγείται στη χρεοκοπία.

Η EKT θα πρέπει να αυξήσει την αγορά Κρατικών ομολόγων από προβληματικές Χώρες της Ευρωζώνης, να στηρίξει την Ιταλία και να αποτρέψει μια "κατακλυσμική" κατάρρευση του ευρώ, δηλώνει ο επικεφαλής Κρατικών αξιολογήσεων του οίκου Fitch, David Riley.

Να “σορτάρουν” στο ευρώ, συστήνουν στους επενδυτές οι αναλυτές της UBS, αφού τα προβλήματα της Ελλάδας και η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια θα ασκήσουν εκ νέου πιέσεις στο Ευρωπαϊκό νόμισμα, παρά το γεγονός ότι ήδη βρίσκεται σε χαμηλά 15-16 μηνών.

Την ώρα που οι αναλυτές της UBS προβλέπουν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα συμβεί περί τον Μάρτιο, την ίδια στιγμή με συμπληρωματική έκθεση συστήνουν “σορτάρισμα” στο ευρώ, με στόχο τα επίπεδα του 1,2250 δολ, και “stop-loss” στα 1,3050 δολ.

Σε νέο ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκαν την Τρίτη οι overnight καταθέσεις των Τραπεζών της Ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντανακλώντας την συνεχιζόμενη ένταση στις αγορές διατραπεζικού δανεισμού. Συγκεκριμένα, οι Τράπεζες της Ευρωζώνης προχώρησαν σε καταθέσεις 485,89 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ με τη μορφή overnight καταθέσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Εκτιμήσεις Fitch και UBS έστειλαν το ευρώ χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 1,27 δολαρίων, ενώ με αρνητικό πρόσημο κινούνται τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και απόλυτα διστακτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street όπου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η έκθεση Beige Book Federal Reserve για την Αμερικανική οικονομία.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, αξίζει να σημειωθεί η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Folli Follie Group.

Αλλαγή σκηνικού στο ταμπλώ του 20αρη, όπου μόλις τέσσερις τίτλοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-2,16%), Jumbo (-0,57%), Folli Follie Group (-0,58%) και Τιτάν (-1,76%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Κύπρου (+5,31%) και MPB (+11,79%). Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Εθνική και Alpha Bank, του 3% για Ταχ. Ταμιευτήριο, Πειραιώς και Eurobank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Motor Oil, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 12 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 621,71 (11.11) και υψηλό τις 633,88 (12.15) για να κλείσει τελικά στις 629,08 μονάδες με κέρδη 0,60%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 33,7 εκατ.

Ελαφρώς βελτιωμένη η τελική εικόνα με 82 ανοδικές μετοχές έναντι 68 πτωτικών, 28 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 28,82% και άλλοι 26 με απώλειες από 5 έως 29,88%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Γενικός και Τραπεζικός δείκτης χρειάστηκε να συμπληρώσουν έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για να δώσουν αντίδραση αγνώστου διαρκείας, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, έχει χάσει κάθε επαφή με τις διεθνείς Αγορές οι οποίες κινούνται στο σύνολο τους σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους.

Ο Τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να παραμένει στο επίκεντρο των πιέσεων λόγω της ασαφούς εικόνας που επικρατεί στα βασικά μέτωπα και τα οποία δεν έχουν δώσει έως τώρα ένα πιο αισιόδοξο στίγμα ως προς την έκβαση τους.

Παρά τις αναιμικές συναλλαγές η έλλειψη κάποιων νέων που θα εξουδετέρωναν το κλίμα αβεβαιότητας προσδίδει στην πτώση συστημικό χαρακτήρα διαχέοντας την πτωτική τάση σε μεγαλύτερο πλήθος μετοχών οδηγώντας με σχετική ευκολία τις τιμές σε νέα πολυετή χαμηλά.

Αναμένονται και άλλες συνεδριάσεις υψηλής μεταβλητότητας καθώς η πίεση παρά την καταγραφή των νέων χαμηλών δεν φαίνεται να εκτονώνεται και η Αγορά έχει αυτονομηθεί πλήρως από τις όποιες θετικές εξωτερικές επιρροές που θα μπορούσαν να αναστείλουν την πτωτική τάση ή να περιορίσουν την δυναμική της προσφοράς παρά τα συνεχή χαμηλά.

Ως εκ τούτου οι όποιες κινήσεις με βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις περικοπής ζημιών.

Από εκεί και πέρα, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της στάσης αναμονής, ενώ όταν ολοκληρωθεί ο καθοδικός κύκλος, θα είναι μία ευκαιρία η επανεκκίνηση της Αγοράς να συνδυαστεί με νέους σχεδιασμούς από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση σχετικής αντίδρασης, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά υποδεέστερη συμπεριφορά, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 0,51%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4340, τιμή εκκαθάρισης 240) κινήθηκαν μεταξύ 234,75 και 242,5 μονάδων. Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Στο 55% σκαρφάλωσε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20, με την ημερήσια δραστηριότητα να ανέρχεται στα 1.245 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (952 δικαιώματα αγοράς και 293 δικαιώματα πώλησης).

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (15000 Κύπρου, 7000 ΟΠΑΠ, 8000 Ελ. Πετρέλαια, 113900 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (12606), Alpha Bank (3346), Κύπρου (513), ΟΤΕ (192), Ταχ. Ταμιευτήριο (113), ΟΠΑΠ (150), Πειραιώς (331), ΔΕΗ (216), Motor Oil (102), Μυτιληναίο (300), MIG (197).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/1 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (18634916 τεμ.), ΟΤΕ (4525156 τεμ.), MIG (4322733 τεμ.), Eurobank (10675849 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v