Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιχειρείται ανάκαμψη με τραπεζική βοήθεια

Συνέχεια στη βραχυπρόθεσμη αντανακλαστική αντίδραση με τον FTSE-20 έως 1,7% προς τις 245 μονάδες. Εθνική, Alpha-Eurobank και Marfin Popular, ΤΤ οδηγούν υψηλότερα την αγορά. Προσδοκίες από τις επαφές με Dallara.

Συνεχίζεται η αντίδραση, με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται υψηλότερα των 635 μονάδων και τον FTSE-20 προς τις 245 μονάδες. Με περισσότερες συναλλαγές από τον μέσο όρο των τελευταίων συνεδριάσεων και τουλάχιστον διπλάσιες σε σχέση με αυτές που είχαν πραγματοποιηθεί χθες και προχθές στα πρώτα 45-50 λεπτά της συνεδρίασης.

Υπάρχουν προσδοκίες ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τον Dallara θα σηματοδοτήσουν την προόδο στην συμφωνία για το PSI.

Εμφανώς περισσότερες για Alpha-Eurobank αλλά και για Εθνική, Marfin Popular, Πειραιώς ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Σημειώναμε στην προηγούμενη αναφορά μας πως κλειδί παραμένει η αντίσταση των 270 μονάδων για τον FTSE-20, περιοχή όπου εκτείνεται μια καθαρά τεχνικής και αντανακλαστικής μορφής κίνηση και τίποτα περισσότερο.

Ωστόσο, η σπουδή των βραχυπρόθεσμων παικτών, που φάνηκε από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα για την Εθνική και τις Alpha-Eurobank, και ο σχεδόν διπλάσιος τζίρος της αρχής καθιστούν ενδιαφέρουσα την όλη προσπάθεια. Καθώς αυτή επιχειρείται σε μια φάση όπου βασικοί δείκτες και μετοχές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινούνται είτε με μικρή άνοδο είτε με ήπια διόρθωση και το ευρώ παραμένει χαμηλότερα του 1,28 δολαρίου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας άνοιξε μετά από καιρό με ανοδικό χάσμα (από το 1,38 ευρώ), υπερέβη χωρίς σημαντικούς πωλητές το 1,40 και έπιασε τοπική κορυφή στο 1,44 ευρώ. Πάντως τα 2,20 - 2,30 ευρώ παραμένουν η πρώτη ουσιαστική αντίσταση για τη μετοχή. Το αν η αντίδραση μπορεί να έχει συνέχεια προς αυτήν τη ζώνη τιμών σήμερα - αύριο δείχνει αρκετά πιθανό, με βάση τις αυξημένες συναλλαγές.

Στις 11:15 είχε αλλάξει χέρια 1,645 εκατ. τεμάχια, αξίας 2,330 εκατ. ευρώ. Αυξημένος τζίρος και για τη μετοχή του ΟΠΑΠ και δευτερευόντως για ΟΤΕ, ΔΕΗ. Μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης σημειώνεται μέχρι τώρα για τη Marfin Popular κι ακολουθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Τράπεζα Πειραιώς.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ανάλογη κίνηση επιχειρείται στη ΓΕΚ Τέρνα, σε θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο (Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελληνικά Καλώδια) αλλά και στη Βιομηχανία Ζάχαρης, στην Επίλεκτος, στη Βωβός και στην Αττικής, που φαίνεται να έχει συνέχεια.

Λίγο μετά τις 11:15 ο FTSΕ-20 κυμαινόταν οριακά χαμηλότερα των 245 μονάδων (1,71%), ο δε Γενικός Δείκτης λίγο πάνω από τις 635 μονάδες (1,17%), με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v