Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετέωρη και η Σοφοκλέους

Οι ραγδαίες εξελίξεις με το "πάγωμα" του PSI και τις υποβαθμίσεις χωρών της ευρωζώνης από την S&P απειλούν την εν εξελίξει βραχυπρόθεσμη αντίδραση στο ΧΑ. Ο "μπαλαντέρ" της Blackrock. 

Καλοδεχούμενο από κάθε άποψη το τελευταίο… παιχνίδι προεξόφλησης.

Μετά μάλιστα από ένα 6ήμερο εξαντλητικής διόρθωσης η αντίδραση από τα χαμηλά της Τετάρτης (από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης) έως τα τοπικά υψηλά της Παρασκευής ανέδειξε σημάδια… λειτουργίας του ΧΑ.

Έστω και εδώ, που έχουμε φτάσει αρκετοί (κυρίως) βραχυπρόθεσμοι παίκτες είχαν την ευκαιρία να ελέγξουν τα αντανακλαστικά τους σε συνθήκες… χρηματιστηριακού ψύχους.

Η αγορά δεν πρόλαβε την είδηση του "παγώματος" στις διαπραγματεύσεις για το PSI αλλά και τις υποβαθμίσεις της S&P που προανήγγειλαν τα μέσα ενημέρωσης αργά την Παρασκευή.

Ωστόσο, νωρίτερα, λόγω των διεργασιών και εξελίξεων από το μέτωπο του PSI Plus και της αντιπαράθεσης των εμπλεκόμενων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δόθηκε μία πρώτης τάξεως αφορμή για μία κίνηση, που έφερε τον μεν Γενικό Δείκτη έως τις 649,5, τον Ftse20 έως τις 251,5 μονάδες. Με μοχλό τις τράπεζες και αιχμή την Εθνική και τις Alpha-Eurobank.

Το euro2day κάλυψε και τις τελευταίες ημέρες εμπεριστατωμένα και νηφάλια το θέμα του PSI Plus, εν μέσω αντικρουόμενων διαρροών, ένθεν και ένθεν σεναρίων, φοβικών ή θετικών εκτιμήσεων με πλειάδα θεμάτων. Άλλωστε ήταν τοις πάσι γνωστό, πως τα συμφέροντα που διακυβεύονται αποτιμώνται σε δεκάδες δισ. ευρώ.

Εν πάση περιπτώσει σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters οι διαπραγματεύσεις για το «πρόγραμμα» θα συνεχιστούν πιθανότατα την Τετάρτη. Οπότε μία πρώτη αποτίμηση των συμπερασμάτων και της βραχυπρόθεσμης τακτικής, που θα ακολουθηθεί μπορεί να γίνει με σχετική ψυχραιμία.

Από αυτή την άποψη αρκετοί παίκτες θεώρησαν εύλογη την προσπάθεια κατοχύρωσης θέσεων μετά τα τοπικά υψηλά (15.40-15.45΄) που πίεσε τους βασικούς δείκτες χαμηλότερα.

Παράλληλα από εχθές αρχίζει και «τρέχει» και το θέμα της Black Rock που παραδίδει στην ΤτΕ την έκθεση της για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτές οι δύο παράμετροι, πιθανότατα, θα διαμορφώσουν την ειδησεογραφία του διημέρου και ανάλογα θα περιμένουμε την αγορά από Δευτέρα.

Ωστόσο η τελευταία βραχύβια αντίδραση οδήγησε τον Ftse20 από τα νέα ιστορικά ελάχιστα των 236,32 έως τις 251, 50 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να επανέρχεται στην πρώτη-πρώτη περιοχή ασθενούς αντίστασης. Κίνηση, που συντελέστηκε με την αντίδραση της μετοχής της Εθνικής από τα ελάχιστα των 1,29 ευρώ έως τα 1,54 ευρώ (σχεδόν 20% σε δυόμιση συνεδριάσεις….) και τις λοιπές του κλάδου να ακολουθούν.

Η μόνη μετοχή (του Ftse20) που συνεχίζει να διαφοροποιείται είναι της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς ιστορικά ελάχιστη τιμή σημειώθηκε στα 0,16 ευρώ την 1/11. Έκτοτε επιχειρείται απεγκλωβισμός της με συγκριτικά- μέχρι τώρα- αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση είναι η μόνη τραπεζική μετοχή του 20άρη, που από τον Νοέμβριο του 2011 δεν ακολουθεί τον κλαδικό δείκτη και στην τελευταία διόρθωση δεν υποχώρησε σε νέα ελάχιστα.

Για την Εθνική λίγο ως πολύ είναι γνωστή η εκτίμηση μερίδας αναλυτών, που θεωρούν πως όσο η μετοχή δεν καλύπτει το «χάσμα» των αρχών Οκτωβρίου του 2011 η τάση παραμένει πιεστικά πτωτική. Ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση, σύμφωνα με την eZMarket θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή τάσης.

Σε αντίθεση με την Πειραιώς αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά καταγράφηκαν για τη μετοχή της ΔΕΗ, που υποχώρησε έως τα 3,23 ευρώ ακόμη και στη χθεσινή συνεδρίαση που επικρατούσε καλύτερο κλίμα, διάθεση. Εμφανής αδυναμία που σχετίζεται με τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και με το πλούσιο παρασκήνιο (δες σχετικό θέμα του Χαμαιλέοντα αλλά και διορισμός Θέου) που κάνει τον γύρο της αγοράς και επιχειρηματικών στεκιών σχετικά με την τύχη της Επιχείρησης. Πάντως η αποτίμηση του ομίλου συρρικνώθηκε περαιτέρω στα μόλις 750 εκατ. ευρώ (!).

Εκτός όμως από τη ΔΕΗ (που θεωρείται σηματωρός από αρκετούς παίκτες) ενδιαφέρον παρουσίασαν τόσο η συμπεριφορά της μετοχής του Τιτάνα όσο οι αγορές μετοχών από επιχειρηματίες και βασικούς μετόχους. Κατά γενική εκτίμηση η μετοχή της Τιτάν αποτελεί σταθερή σηματωρό προηγούμενη της εκάστοτε τάσης (είτε ανοδικής είτε πτωτικής). Δεδομένου ότι ελάχιστη τιμή σημειώθηκε στα 9,32 ευρώ (στις 4/10) και έκτοτε επιχειρείται απεγκλωβισμός ορισμένοι θεωρούν, πως ο Ftse20 «ξύνει» έναν ιστορικό πυθμένα.

Αρκετοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς θεωρούν, πως στις 220-225 μονάδες διαμορφώνεται η καταληκτική περιοχή της μακροπρόθεσμης υποχώρησης, που ξεκίνησε από τα ιστορικά υψηλά του δείκτη. Η περίπτωση του Τιτάνα είναι- και κατά την γνώμη μας- ενδεικτική ωστόσο είναι μία από τις ελαχιστότατες που μένουν ενεργές. Το σενάριο μίας πιθανής αναστροφής τάσης θα κέρδιζε πόντους εάν τον Τιτάνα ακολουθούσαν ακόμη 2-4 μη τραπεζικές μετοχές ισχυρών ομίλων κυρίως όμως εάν η ΕΤΕ διασπούσε ανοδικά τα 2,00- 2,30 ευρώ (με παράλληλο κλείσιμο πωλητικών θέσεων στα παράγωγα).

Εχθές η ΕΤΕ μπορεί να έδωσε μία τεχνικά επιβεβλημένη κίνηση και τα ανάλογα κέρδη (από τα ελάχιστα της 11/1) θέλει όμως ακόμη δρόμο. Πολύ δρόμο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν, πως θα εξαρτηθεί από το PSI Plus αλλά και τα πρώτα στοιχεία της Black Rock που θα δημοσιοποιηθούν. Αν και οι σοβαροί insiders προφανώς θα έχουν μία γενική έστω εκτίμηση για τα «βάρη» της Εθνικής. Το πιθανότερο είναι οι κινήσεις αυτών των δυνατών παικτών (από Δευτέρα ίσως?) να φανερώσουν και στους υπόλοιπους προς τα πού θα πρέπει να περιμένουμε την Εθνική, τις τράπεζες και τον Ftse20.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 644,94 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 0,41%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 0,52%, ο Mid 30 με πτώση 1,72% και ο Small Cap 80 με απώλειες 1,7%.

Από τους επιμέρους κλάδους, εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων οι Υπηρεσίες Κοινής (- 9,95%), το Εμπόριο (- 6,32%) και οι Πρώτες Ύλες (- 5,55%)

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία κέρδη 10,95% για την Τεχνολογία, 7,06% για την Υγεία, 4,46% για τις Τηλεπικοινωνίες και 4,38% για τράπεζες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Spider (61,97%), Compucon (47,%), Βιοτέρ (45,90%), Παίρης Πλαστικών (45,48%), Τεγόπουλος (37,7%), Profile (37,68%), Ανδρομέδα (37,61%), Newsphone (30,10%), Altec (30%), Φιντεξπορτ (29,39%)

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΝΕΛ (-42,30%), ΠΕΡΣΕΥΣ (-34,15%), Μοτοδυναμική (-30,86%), Audiovisual (29,55%) Αττι-κατ (-29,41%), MIG Real Estate (-22,69%), κρετα φαρμ (-20%), Elbisco (-19,87%), Sprider (-19,08%) και Κλως/για Ναυπάκτου (-18,18%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v