Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το κούρεμα κρίνει τη βραχυπρόθεσμη τάση

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διελκυστίνδα των εμπλεκομένων για το PSI+. Εμφανής η προσπάθεια προεξόφλησης αποτελέσματος, όπου αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες παίρνουν τα… ρίσκα τους (κυρίως) στις τράπεζες.

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία για το PSI Plus και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών βλέπουν συμφωνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Σε σχετικό δημοσίευμα της WSJ μεταφέρεται η ανησυχία του επικεφαλής του IIF, Charles Dallara (ο συγκεκριμένος, βεβαίως, εκφράζει τα συμφέροντα της μιας πλευράς), τη στιγμή όπου η ελληνική κυβέρνηση κινείται απόλυτα συγχρονισμένα με το μπλοκ Γερμανοί - τρόικα - δανειστές.

Αντιπαράθεση και διελκυστίνδα μέχρι τέλους, ωστόσο στο Χ.Α. παρατηρούνται κινήσεις και προσπάθειες προεξόφλησης για θετικότερη έκβαση, με βάση τα δεδομένα των αγορών πάντα. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι συμμετέχοντες στο κυβερνητικό σχήμα κάνουν λόγο για ανάγκη παράτασης του βίου της κυβέρνησης (ενδεικτικά, ο Άδ. Γεωργιάδης μιλά για… κάναν χρόνο, και βλέπουμε), σε μία εμφανή προσπάθεια του συστήματος (ξένου και εγχώριου) να ελέγξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της πληροφόρησης, των υποδομών και λοιπών… στυλοβατών.

Αρκετοί παίκτες κάνουν λόγο για την τελική ευθεία και προσβλέπουν σε ολοκλήρωση των διεργασιών μέχρι τα τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου, οπότε η Γερμανία θα έχει πετύχει  (και) τον συνταγματικό έλεγχο αγορών-χωρών όπως η ελληνική.

Ενδεικτικά αυτής της διαδικασίας θεωρούμε την περίπτωση της ΔΕΗ και όσα διαδραματίζονται στην Επιχείρηση. Η στήλη επιμένει πως εκεί στήνεται μία από τις μεγάλες αναδιανομές πλούτου και ισχύος προς όφελος των ξένων- δανειστών και των εγχώριων συνεργατών τους.

Περιμένουμε δε πως πριν από τις εκλογές (όποτε αυτές διεξαχθούν) θα έχει κλείσει μία πολύ μεγάλη συμφωνία με επίκεντρο τη ΔΕΗ, όπου η αποτίμηση της εταιρίας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το τελικό τίμημα.

Βραχυπρόθεσμα, η τακτική της προεξόφλησης -κυρίως λόγω του PSI Plus- απέφερε μία πρώτη αντίδραση -έπειτα από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις-, με τον FTSE 20 να φτάνει έως τις 248,05 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την Εθνική. Από τα ελάχιστα του 1,29 ευρώ (στις 11/1) αντέδρασε η μετοχή της ΕΤΕ έως τα τοπικά υψηλά του 1,46 ευρώ, δίνοντας το έναυσμα για ανάλογη κίνηση των Alpha-Eurobank αλλά και της Marfin Popular Bank, της Πειραιώς και του ΤΤ.

Από τεχνική πλευρά, δεν αλλάζει κάτι, επί της ουσίας, τουλάχιστον όσο ο 20άρης δεν διασπά ανοδικά τις 270 μονάδες και η ΕΤΕ δεν… βγάζει ισχυρότερη κίνηση προς τα 2,20-2,30 ευρώ. Παρ' όλα αυτά, κάθε ανοδική αφορμή καλοδεχούμενη είναι και ως τέτοια την προσεγγίζουμε και την αξιολογούμε από τα μέσα της προχθεσινής συνεδρίασης.

Παρακολουθούμε παράλληλα τις συνεχιζόμενες αγορές μετοχών από επιχειρηματίες, βασικούς μετόχους (αρκετές τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις) και σε χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Και αυτό είναι ενθαρρυντικό μετά τη διόρθωση του FTMid40 έως τα ελάχιστα των 583,65 μονάδων. Σε επιμέρους τίτλους της κατηγορίας επιχειρείται, αν μη τι άλλο, να ανασχεθεί η μεσομακροπρόθεσμη πτωτική κι απαξιωτική φορά, με ορατά κάποια πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Το αν θα έχει συνέχεια αυτή η προσπάθεια θα εξαρτηθεί σε ικανό βαθμό από την τύχη του PSI Plus, προφανώς από την ανοδική ή πτωτική αντίδραση των τραπεζών και τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά του FTSE 20, που προσώρας έχει ως ελάχιστο σημείο τις 236,32 μονάδες και αρκετοί αναλυτές και παίκτες θεωρούν καταληκτική περιοχή της διόρθωσης τις 220-225 μονάδες. Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v