Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kινήσεις προεξόφλησης για PSI, BlackRock

Πληθαίνουν τα αγοραστικά πονταρίσματα καθώς προεξοφλούνται εξελίξεις για το PSI Plus αλλά και τα αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock. Υπεραπόδοση για τράπεζες με αιχμή τις ΕΤΕ και Alpha-Eurobank.

Ενεργό παραμένει το παιχνίδι προεξόφλησης καθώς οι εξελίξεις για το PSI Plus τρέχουν.

Έως τις 643,73 μονάδες διαμορφώθηκε στο διάστημα 13:30 - 13:55 ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE20 πολύ κοντά στις 249 μονάδες. Βλέποντας τα διαγράμματα των δύο δεικτών, παρατηρούμε πως αρχικά, μέχρι τις 11:30, είχαμε σχηματισμό διπλής κορυφής για τον μεν Γ.Δ. λίγο πιο πάνω από τις 641, για τον δε 20άρη στην περιοχή των 245 μονάδων.

Η διόρθωση που ακολούθησε (περίπου έως τις 11:40), οπότε και σημειώθηκαν τα χαμηλά ημέρας, λειτούργησε κατευναστικά, καθώς όσοι κινούνται βραχυπρόθεσμα επανήλθαν με νέες αγορές. Αυτό έχει ως συνέπεια έναν δεύτερο σχηματισμό διπλής κορυφής υψηλότερα του αρχικού. Από τεχνικής πλευράς, και μόνο, η ένδειξη λογίζεται ως ενθαρρυντική.

Σημειωτέον όμως πως και η σημερινή κίνηση όπως κι όλες οι τελευταίες επιχειρούνται με μετριότατους τζίρους. Ωστόσο, από τα μέσα της προχθεσινής συνεδρίασης αφενός είναι στοχευμένες σε τραπεζικές μετοχές, που είχαν υπερπιεστεί μέχρι και την Τετάρτη, αφετέρου σχετίζονται με τις εξελίξεις για το PSI Plus.

Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας πως παραδίδεται στην Τράπεζα της Ελλάδος η σχετική μελέτη της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται αυτήν την περίοδο.

Ας περιμένουμε λίγο να δούμε κατά πόσον θα υπάρξουν διαρροές, σενάρια ή εκτιμήσεις γύρω από τα αποτελέσματα των ελέγχων της, σε μία ιδιαίτερη συγκυρία όπου το Βερολίνο, οι δανειστές και η Αθήνα επιδιώκουν διακαώς την ευόδωση του PSI Plus.

Όλα αυτά επιχειρείται να προεξοφληθούν και να αποτυπωθούν στον ταμπλό, με τον 20άρη προς τις 250 μονάδες, με μοχλό τις τράπεζες και αιχμή τις Εθνική και Alpha Bank - Eurobank. Υψηλότερα Τράπεζα Πειραιώς, Marfin Popular, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Κύπρου.

Υπεραποδίδει, όμως, οριακά πάνω από τα 13 ευρώ η μετοχή της Coca Cola Τρία Έψιλον, που με 4,08% στηρίζει τη βραχυπρόθεσμη φορά του FTSΕ20.

Υψηλότερες τιμές για Motor Oil, Τιτάν, Μυτιληναίο, κατά 3,26% αντιδρά ο ΟΤΕ στα 2,85 ευρώ, στα 2,91 ευρώ η Βιοχάλκο. Υπ' όψιν πως σε αυτό το γύρισμα του 20άρη οι εταιρίες ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Τιτάν υποχωρούν, με την πρώτη να έχει καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό στα 3,23 ευρώ λίγο μετά τις 12:00.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη να επανέρχεται υψηλότερα των 600 μονάδων, κατά 5,66% ενισχύεται η Άβαξ, κατά 1,20% η ΓΕΚ Τέρνα, κατά 1,85% η Ιντραλότ, κατά 1,71% τα Ελληνικά Καλώδια, κατά 1,39% τα Σωληνουργεία Κορίνθου και 2,29% η Σιδενόρ.

Ύστερα από καιρό, μετοχές εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης αποδίδουν με ποσοστά που ξεπερνούν το 10%. Ενδεικτικά αναφέρονται η ΑΕΓΕΚ, η Σέλμαν, η ΝΕΛ και η Βιοσώλ (αλλά στο 0,04 και στο 0,03 ευρώ αντίστοιχα οι δύο τελευταίες).

Περίπου την ίδια ώρα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο DAX διατηρείται πάνω από τις 6.200 μονάδες (0,48%) και ο CAC40 ενισχύεται προς τις 3.236 μονάδες, με πρώτη σοβαρή αντίσταση στην κατεύθυνση προς τις 3.400, τις 3.280 μονάδες. Μικρές πιέσεις στο ευρώ, που αν και νωρίτερα υποχώρησε έως το 1,2774, παραμένει εγγύς του 1,28 δολ. Κατά 0,27% διορθώνει η τιμή του χρυσού στα 1.642,50 δολάρια ανά ουγκιά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v