Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε!

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο ΧΑ που... πρόλαβε να κλείσει πριν τις υποβαθμίσεις της S&P και το "πάγωμα" των διαπραγματεύσεων για PSI. Αθροιστικά κέρδη 13,3% για τραπεζικό δείκτη. Κόκκινη παραφωνία η ΔΕΗ.

Η είδηση του Reuters σύμφωνα με την οποία “η Standard & Poor΄s θα υποβαθμίσει σήμερα Χώρες της Ευρωζώνης" μετά το κλείσιμο της Wall, έδρασε μόνο εν μέρει κατασταλτικά στον ενθουσιασμό των βραχυπρόθεσμων αγοραστών και αποψίλωσε ελαφρώς δείκτες και μετοχές από τα υψηλά ημέρας.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου διευκρίνιζε ότι η Γερμανία δεν θα βρίσκεται μεταξύ των Χωρών που θα υποβαθμιστούν, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί η αξιολόγηση της Ολλανδίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γενικός Δείκτης είχε φθάσει μέχρι τις 649,52 μονάδες (+2,74%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 246,35 (+6,01%), η μετοχή της Εθνικής μέχρι τα 1,54 ευρώ (+7,69%), της Alpha Bank μέχρι τα 0,4840 ευρώ (+7,56%) και της Eurobank μέχρι τα 0,3350 ευρώ (+8,06%).

Κόκκινη” παραφωνία για μία ακόμα συνεδρίαση ο τίτλος της ΔΕΗ που έκλεισε σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό και μάλιστα στο χαμηλό ημέρας και πλέον “απειλεί” άμεσα ακόμα και την τιμή – στόχο (που για πολλούς θεωρήθηκε προκλητική) της UBS στα 3,10 ευρώ (!!!)

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές που οπισθοχώρησαν από τα υψηλά ημέρας και γύρισαν και σε αρνητικό πρόσημο, ενώ νέες πιέσεις δέχεται το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα που δείχνει να επιστρέφει δριμύτερο σε επίπεδα χαμηλότερα των 1,27 δολαρίων.

Πτωτικό ξεκίνημα στην Wall Street. Αφορμή της επιφυλακτικότητας η επικείμενη έκθεση της Standard & Poor΄ς και τα αποτελέσματα της JP Morgan.

Από εκεί και πέρα η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι γεγονός και αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης είχε να “δει” από την περίοδο 23/12 έως και 28/12/2011.

Επίσης στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αθροιστικά κέρδη 3,13% και ο Τραπεζικός 13,35%.

Σε εβδομαδιαία βάση η απόδοση του Γενικού Δείκτη στο -0,41% και του Τραπεζικού στο +4,38%. Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες στο 5,21% και 8,19% αντίστοιχα.

Τράπεζες, ΟΤΕ, Coca-Cola και προς το τέλος Ελ. Πετρέλαια, εξασφάλισαν θετικό κλίμα και διαθέσεις, ενώ για μία ακόμα συνεδρίαση υποαπέδωσαν οι περισσότερες από τις υπόλοιπες θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, ο “ενθουσιασμός” των τελευταίων ημερών, προέρχεται από προσδοκίες για μια συμφωνία στην εθελοντική αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, που θα επιτρέψει μία Ελληνική χρεοκοπία μέσα στην ζώνη του ευρώ.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, διεκόπησαν οι συνομιλίες με το IIF, με το τελευταίο να δηλώνει ότι περιμένει την Ελληνική Κυβέρνηση να επιστρέψει πιο “δημιουργικά” στις συνομιλίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Από την άλλη, η Ελληνική Κυβέρνηση ενδέχεται να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα δεσμεύει την καταστατική μειοψηφία των πιστωτών της Ελλάδας να αποδεχθεί τους όρους που θα συμφωνήσει η πλειοψηφία των πιστωτών, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παντελής Καψής και αυτό ίσως να έχει την σημασία του (!) Ωστόσο διευκρίνισε, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει σήμερα.

Συμφωνία για το PSI θα υπάρξει, αλλά δεν θα είναι αυτή που θέλετε. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουν οι Αγορές στους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Όπως εξηγεί η εφημερίδα, κοιτάζοντας τα Ελληνικά ομόλογα και τα credit default swaps, κανείς διαπιστώνει ότι οι επενδυτές ποντάρουν μεν στην επίτευξη συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, όμως, κρίνουν ότι κάποιοι ομολογιούχοι δεν θα εισέλθουν εθελοντικά σε αυτή τη συμφωνία.

Έτσι, το ενδεχόμενο μιας τεχνικής χρεοκοπίας, σύμφωνα με τους όρους των Αγορών ομολόγων, είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα, έστω και εάν οι Ευρωπαίοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να το αποτρέψουν.

Συμφωνία με ιδιώτες πιστωτές για την εθελοντική παραγραφή τουλάχιστον της μισής αξίας των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων έχει πιθανότητες να επιτευχθεί μέσα στις ερχόμενες ημέρες, δήλωσε προς την εφημερίδα “Les Echos” ο επικεφαλής της Societe Generale.

Επίσης, δήλωσε στη Les Echos ότι υποβάθμιση της Γαλλίας από την κατηγορία “ΑΑΑ” έχει ήδη προεξοφληθεί από την Αγορά και πρόσθεσε πως "πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε σε κατώτερες βαθμολογίες καθώς ο τρόπος σκέψης των οίκων αξιολόγησης έχει αλλάξει".

Εν τω μεταξύ, σήμερα φέρεται να καταθέτει η BlackRock Solutions στην Τράπεζα της Ελλάδος την έκθεσή της για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων των Ελληνικών Τραπεζών. Η ΤτΕ αναμένεται να επεξεργαστεί τα συμπεράσματα της έκθεσης και να ανακοινώσει στις Τράπεζες τις ελλείψεις κεφαλαίων πιθανόν στα τέλη Φεβρουαρίου. Κάθε Τράπεζα, στη συνέχεια, θα καταθέσει το κεφαλαιακό της πλάνο έως τα τέλη του Απριλίου, ενώ τα σχέδια θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αφού εγκριθούν από την ΤτΕ, μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Η BlackRock στη μελέτη της θα παρουσιάζει για κάθε Τράπεζα τις προβλέψεις της για την πορεία των προβληματικών δανείων σε βάθος τριετίας. Σύμφωνα με ορισμένες διαρροές που υπήρξαν τις τελευταίες ώρες, οι απομειώσεις από την όλη διαδικασία θα κυμανθούν μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ, ενώ το πιο αισιόδοξο σενάριο αναφέρεται σε απομειώσεις 7 έως 9 δισ ευρώ.

Ωστόσο, Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, συμπληρώνοντας ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν οι ζημιές διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Αλλεπάλληλα ρεκόρ καταγράφουν οι overnight καταθέσεις των Τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη ένταση στις Αγορές διατραπεζικού δανεισμού. Συγκεκριμένα, οι Τράπεζες της Ευρωζώνης προχώρησαν σε καταθέσεις 489,906 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ με τη μορφή overnight καταθέσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά οι Τράπεζες της Ευρωζώνης πήραν τα φθηνά τριετή δάνεια και τα διοχετεύουν πίσω στην ΕΚΤ με τη μορφή των overnight καταθέσεων. Επισημαίνουν, παράλληλα, ότι οι overnight καταθέσεις έχουν φτάσει πλέον στο ύψος των φθηνών δανείων που έδωσε η ΕΚΤ στις Τράπεζες στις 21 Δεκεμβρίου (489 δισ. ευρώ).

Πάντως, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διαφώνησε
με αυτές τις εκτιμήσεις, επισημαίνοντας πως οι Τράπεζες που πήραν δάνεια από την ΕΚΤ είναι “εν γένει” διαφορετικές από εκείνες που καταθέτουν τα κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ.

Η Ιταλία πέτυχε τον στόχο άντλησης 4,75 δισ. ευρώ από την σημερινή δημοπρασία ομολόγων. Επιπλέον, το επιτόκιο για την πώληση των 3τών τίτλων μειώθηκε σημαντικά. Συγκεκριμένα, η μέση απόδοση μειώθηκε στο 4,83% από 5,62% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στα τέλη Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το χαμηλότερο 3ετές κόστος δανεισμού για την Ιταλία από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Παρά ταύτα ανοδικές διαθέσεις επιδεικνύουν τα 10ετή Ιταλικά και Ισπανικά spreads, ενώ αντίθετα διαθέσεις σχετικής αποκλιμάκωσης επιδεικνύουν τα Ελληνικά και Ιρλανδικά 10ετίας.

Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 20 Απριλίου 2012.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου και σημειώθηκαν αρκετές κινήσεις χαμηλού κόστους, η Profile προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι “παντός καιρού”, η είδηση για αναβολή της ΑΜΚ έτυχε θετικής υποδοχής για την Forthet, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ελαστρον, συνέχισε ανοδικά ο Αστέρας αλλά με σαφώς μικρότερη του αναμενομένου ένταση, ενώ ξαφνική “αφύπνιση” παρουσίασε η μετοχή της Fintexport.

Μόλις τρεις οι “κόκκινοι” στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (-0,35%), ΔΕΗ (-4,17%) και Τιτάν (-2,33%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι MPB, MIG.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Εθνική (+5,59%, διακίνησε 5484141 τεμ. που είναι ο μεγαλύτερος όγκος των τελευταίων 18 συνεδριάσεων και αυτό ίσως χρήζει προσοχής). Για να αφήσει ελπίδες ότι μπορεί κάτι καλύτερο, πρέπει, σε πρώτη φάση, να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1,62 ευρώ.

Κέρδη ίσα ή μεγαλύτερα του 4% για Coca-Cola, Eurobank, Ελ. Πετρέλαια και Πειραιώς, του 3% για Alpha Bank και του 2% για Κύπρου και Jumbo. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, τετραπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 650 μονάδων, σχεδόν κάθετη υποχώρηση μέχρι τις 641,49 μονάδες και νέα αντίδραση με κλείσιμο στις 644,94 μονάδες και κέρδη 2,02%, ενώ ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 4 συνεδριάσεων) έφθασε τα 28 εκατ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 91 ανοδικές μετοχές έναντι 49 πτωτικών και 22 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 6 έως 29,89%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι πετυχημένες δημοπρασίες Κρατικών ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία και η εικόνα σχετικής σταθεροποίησης στις ξένες Αγορές, βοήθησαν στην αναχαίτιση της προσφοράς τίτλων στην εγχώρια Αγορά η οποία κινείται ακόμα, περισσότερο στην λογική της αναμονής παρά στην δυναμική προεξόφληση μιας θετικής έκβασης για το PSI, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

O εν λόγω παράγοντας βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Αγοράς καθώς δεν έχει προσδιοριστεί με κάποια επίσημη ανακοίνωση ο τρόπος, το κόστος και η συμμετοχή της διαδικασίας αφήνοντας αρκετό χώρο σε φημολογία και εκτιμήσεις.

Η ρευστή αυτή κατάσταση θα συνεχίζει να φορτίζει με μεταβλητότητα την Αγορά και παρά την μικρή βελτίωση που παρατηρείται στην συναλλακτική δραστηριότητα οι κινήσεις δεν έχουν την απαραίτητη δύναμη για να συγκρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος από την άνοδο που καταγράφουν εντός της ημέρας.

Επισημαίνεται η διστακτική, σε γενικές γραμμές, δραστηριοποίηση των κεφαλαίων που έχουν μεγαλύτερους ορίζοντες διακράτησης γεγονός το οποίο εξακολουθεί να προσδίδει εφήμερο χαρακτήρα σε αυτές τις κινήσεις.

Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων προς τα τέλη του μήνα, όπου θα κριθούν πολλά στο θέμα της αναχρηματοδότησης όλων των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, ενώ σε εγχώριο επίπεδο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις σχετικά με το Πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., οι τελευταίες προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν φυσιολογική εξέλιξη στην πίεση που προηγήθηκε.

Όμως για να αλλάξει κάτι και να δοθούν σχετικές ενδείξεις αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να δώσει συνεχή κλεισίματα υψηλότερα από την χρονοσειρά των 30 ημερών (απλός ΚΜΟ 30 ημερών στις 660 μονάδες).

----ΧΠΑ

Ανοδικών αντιδράσεων συνέχεια, ενώ σημειώθηκε και νέα αύξηση στις συναλλαγές.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με διαθέσεις υποααπόδοσης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να γυρίσει σε discount 0,75%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8039, τιμή εκκαθάρισης 247) κινήθηκαν μεταξύ 242,25 και 250,75 μονάδων. Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20, υποχώρησε στο 46%, με τον όγκο συναλλαγών στα 1060 δικαιώματα (836 δικαιώματα αγοράς και 224 δικαιώματα πώλησης).

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (39800 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (20120), Alpha Bank (2371), ΟΤΕ (331), Ταχ. Ταμιευτήριο (109), ΟΠΑΠ (313), Πειραιώς (531), ΔΕΗ (1696), Μυτιληναίο (195), MIG (283), Ελ. Πετρέλαια (172), MPB (264), Τιτάνα (116).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 13/1 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (18695216 τεμ.), ΟΤΕ (4538156 τεμ.), MIG (4322733 τεμ.), Eurobank (9705749 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v