Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη κόντρα σε υποβαθμίσεις και... κούρεμα

Θετικά πρόσημα για τους βασικούς δείκτες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Ανοδικά ξεκίνησε η Αθήνα αλλά τα κέρδη σταδιακά εξανεμίστηκαν. Το ενδιαφέρον στις τράπεζες με αιχμή την ΕΤΕ. Ο FTSE-20 στην περιοχή των 255 μονάδων.

Η εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι αυτήν την ώρα στις ευρωαγορές παραπέμπει σε προεξόφληση εύρεσης λύσης στο θέμα του PSI Plus. Από τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Λονδίνο μέχρι την Αθήνα, βασικοί δείκτες και μετοχές αντιδρούν έως και 1,85% υψηλότερα, ενώ καθησυχαστικά είναι τα μηνύματα που δίνονται και από τις αγορές ομολόγων, ασφαλίστρων κινδύνου, παραγώγων και συναλλάγματος.

Στη Φρανκφούρτη, μάλιστα, ο DAX ενισχυόταν έως 1,74% προς τις 6.330 μονάδες, προφανώς γιατί κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες ποντάρουν σε ευόδωση του ελληνικού εγχειρήματος.

Νωρίτερα, στην Αθήνα, το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ (μέσω εντόκων τρίμηνης διάρκειας) με επιτόκιο 4,64% έναντι 4,68% της προηγούμενης έκδοσης. Παράγοντες αποδίδουν την οριακή έστω υποχώρηση του επιτοκίου στις πληροφορίες, στις διαρροές και στις εκτιμήσεις πως τελικά οι εμπλεκόμενες πλευρές θα τα βρουν στο θέμα της απόδοσης του κουπονιού.

Φαίνεται πως το επιτόκιο του κουπονιού (του προγράμματος PSI) δεν θα ξεπερνά το 4,5%, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι οριακά χαμηλότερα του 4%, ικανοποιώντας, όπως όλα δείχνουν, όλους τους εμπλεκόμενους. Θα πρόκειται για έναν αναγκαίο συμβιβασμό, που θα ικανοποιεί άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο.

Η αγορά δείχνει να προεξοφλεί έναν κοινής αποδοχής έντιμο συμβιβασμό μεταξύ του IIF και των δανειστών, κυρίως του Βερολίνου, γεγονός που αποτυπώνεται στην πορεία των δεικτών και των μετοχών.

Νωρίτερα, ο FTSE-20 αντέδρασε έως τις 255,68 μονάδες κι ο Γενικός Δείκτης έως τις 660 μονάδες. Σταδιακά πάντως τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη εξανεμίστηκαν.

Από τις μετοχές του Δείκτη η Εθνική Τράπεζα πάτησε το 1,60 ευρώ και εν συνεχεία κινήθηκε προς το 1,55 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές, πάνω από 2,4 εκατ. τεμάχια, ακολουθούν η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και η Marfin Poplular και το Τ.Τ.

Υψηλότερες τιμές για τον Μυτιληναίο που κινείται στην περιοχή των 2,7 ευρώ, στην περιοχή του 1,20 ευρώ η Ελλάκτωρ, προς τα 2,90 ευρώ η Βιοχάλκο και προς τα 11,90 ευρώ η μετοχή της Τιτάν.

Η αξία των συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα, αν και το ζητούμενο για σήμερα και για τις συνεδριάσεις που ακολουθούν είναι η επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης φοράς του FTSE20, του τραπεζικού δείκτη και μη τραπεζικών μετοχών-σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Και οι μέχρι στιγμής ενδείξεις από τις ευρωαγορές, το Χ.Α., το συνάλλαγμα, τα ευρωπαϊκά ομόλογα, τα spreads και τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι μάλλον ενθαρρυντικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v