Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελεγχόμενη μέχρι στιγμής η διόρθωση

Μάλλον ψύχραιμα αντιδρά το ΧΑ, με τον FTSE20 έως τα χαμηλά των 243,49 μονάδων, κρατώντας τα ιστορικά ελάχιστα. Επανήλθαν οι πιέσεις σε τράπεζες, νέο ιστορικό χαμηλό για ΔΕΗ, το «παλεύουν» Τιτάν, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ.

Σχετικά ψύχραιμα αντιδρά στα πρώτα 40-45 λεπτά το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αναμενόμενη η διόρθωση για βασικούς δείκτες και μετοχές, ωστόσο η υποχώρηση του FTSE20 έως τις 243,49 μονάδες ήταν ενθαρρυντική ένδειξη. Τουλάχιστον μέχρι τώρα και για όσο η ιστορική ελάχιστη των 236,32 μονάδων δεν διασπάται καθοδικά.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε για τους βασικούς δείκτες με καθοδικό χάσμα, ωστόσο τα μέχρι τώρα χαμηλά ημέρας παραμένουν πάνω από τα ελάχιστα. Ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες της τάξης του 0,75% λίγο πριν από τις 11:10, διόρθωνε προς τις 639 μονάδες. Με τις συναλλαγές μέτριες στα 3,5 εκατ. ευρώ περίπου, που δεδομένης της συγκυρίας θα πρέπει να θεωρούνται ικανοποιητικές.

Η επίδειξη σχετικής ψυχραιμίας στα πρώτα κρίσιμα λεπτά θεωρείται από ορισμένους καλός οιωνός. Από τη στιγμή μάλιστα όπου ο DAX σταδιακά αντέδρασε έως και 0,29% προς τις 6.160 μονάδες και περιορίστηκαν οι απώλειες του CAC40 οριακά χαμηλότερα των 3.200, η θέση βραχυπρόθεσμων παικτών παραμένει σχετικά ισορροπημένη. Τουλάχιστον από τη μέχρι τώρα κίνησή τους στην υποκείμενη αγορά με παράλληλες θέσεις αντασφάλισης στα παράγωγα.

Χαμηλότερα οι τράπεζες, με μεγαλύτερες απώλειες για Alpha-Eurobank αλλά και για Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου και με τη Marfin Popular, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Εθνική Τράπεζα να διορθώνουν έως 2,6%.

Κρατά ο ΟΤΕ, ενισχύονται οριακά οι μετοχές της Τιτάν και των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ στη ΔΕΗ εμφανίστηκαν αγοραστές σταδιακά από τα νέα ιστορικά ελάχιστα των 3,20 ευρώ.

Να υποθέσουμε πως τις τελευταίες συνεδριάσεις, όπου η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί από ιστορικό χαμηλό σε ιστορικό χαμηλότερο, όλο και κάποιο διορατικό χαρτοφυλάκιο, όπως λόγου χάρη το Silchester, θα ενισχύει τη συμμετοχή του.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, περιορισμένο το ενδιαφέρον και λιγοστές οι πράξεις. Παρ’ όλα αυτά, για ακόμα μία συνεδρίαση εμφανίζονται αδύναμες οι μετοχές της ΓΕΚ Τέρνα και της Τέρνα Ενεργειακής.

Με αυξημένες συναλλαγές η Dionic, συνεχίζει τα… δικά της σήμερα, με διόρθωση της τάξης του 8,21% στο 0,301 ευρώ. Μεταβλητότητα και για τη Σιδενόρ, που υποχωρεί προς το 0,89 ευρώ, αλλά και για τον Βωβό και την Τράστορ.

Λίγο μετά τις 11:15, ο μεν Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 1,20%, προς τις 637 μονάδες, ο δε 20άρης αύξανε τις απώλειές του κατά 1,67%, προς τις 243,5 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v