Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ακολουθώντας το PSI+

Σε συσχέτιση με το PSI Plus παραμένουν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες και με τον FTSE 20 στις 250,76 μονάδες. Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες, με οδηγό την ΕΤΕ όπου δίνεται μάχη για να παραμείνει πάνω από το 1,29 ευρώ.

Οι μπλόφες και το παρασκήνιο για το PSI Plus εντείνονται εκατέρωθεν. Ωστόσο, η μέχρι τώρα στάση των εμπλεκόμενων πλευρών δείχνει αρκετά ψύχραιμη, σχετικά μεθοδική και με την αίσθηση πως εν τέλει θα βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής.

Τουλάχιστον αυτή η αίσθηση αποτυπώνεται μέχρι στιγμής σε βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές στο σύνολο των ευρωαγορών, στην εικόνα που διαμορφώνεται στις αγορές ομολόγων και ασφαλίστρων κινδύνου, στα περιθώρια απόδοσης αλλά και στις κυριότερες ισοτιμίες του ευρώ.

Χθες στο Χ.Α. οι αγοραστές αναθάρρησαν προς το τέλος της συνεδρίασης και λόγω της απουσίας ισχυρών πωλήσεων τράβηξαν τον μεν Γενικό Δείκτη στις 649,55 μονάδες, τον δε 20άρη στις 250,76 μονάδες. Με τις τράπεζες να αντιδρούν από τις 14:30-14:45 και μετά και την Εθνική να περνά χωρίς σημαντικές πωλήσεις το 1,50 ευρώ και με αφορμή κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις να διαμορφώνεται στο 1,55 ευρώ.

Η αύξηση κατά 302 εκατ. ευρώ του tier I της Εθνικής έδωσε μια ανάσα στη μετοχή, όπου τις τελευταίες ημέρες δίνεται μάχη να μην υποχωρήσει χαμηλότερα της ελάχιστης τιμής του 1,29 ευρώ. Και μέχρι στιγμής το εγχείρημα αποδίδει.

Βέβαια, μερίδα αναλυτών και παικτών θεωρεί πως ούτε ο κλαδικός δείκτης ούτε κάποιες μετοχές τραπεζών έχουν δει τα ελάχιστα ή τα ιστορικά χαμηλά τους. Σημειώνουν δε πως οι εκκρεμότητες και πολλές είναι και ουσιαστικές.

Ωστόσο, άλλοι θεωρούν πως στις χαμηλότατες πολυετείς αποτιμήσεις η λήψη θέσεων στην υποκείμενη αγορά με παράλληλη αντασφάλισή τους στα παράγωγα κρύβει μικρότερο ρίσκο.

Και οι δύο σχολές τακτικής παραμένουν επιφυλακτικές και σχετίζουν τις όποιες κινήσεις τους με τις εξελίξεις από το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, την τύχη του PSI Plus.

Συν τω χρόνω θα αποτιμώνται και θα προεξοφλούνται για τις μετοχές του κλάδου και τα αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v