Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκανε την έκπληξη η Σοφοκλέους

Παρά το γύρισμα για ΓΔ και FTSE η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη στη σημερινή συνεδρίαση. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΕΤΕ (€1,55), ΤΤ, Alpha και Eurobank. 'Εκλεψε την παράσταση η μετοχή της Αστήρ Παλάς με κέρδη 17% στα 2 ευρώ.

Παρά το γύρισμα για Γενικό Δείκτη και FTSE, που συντελέστηκε με την αντίδραση της Coca-Cola, μετά τις 15.50, την οποία ακολούθησαν ΟΠΑΠ (αδικήθηκε από τις τελικές δημοπρασίες), ΟΤΕ και Τιτάνας και ενώ συμμάζεψαν κάπως τις αρχικές απώλειες οι Τραπεζικοί τίτλοι και κάποιοι άλλοι γύρισαν και σε θετικό πρόσημο, κλείνοντας μάλιστα και στο υψηλό ημέρας (Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, Eurobank) η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την σημαντική προσγείωση του τζίρου (ο χαμηλότερων των τελευταίων 6 συνεδριάσεων) και από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Σε αυτό το “μουντό” κλίμα που ήταν αποτέλεσμα του παγώματος των συζητήσεων για το PSI plus, των πρόσφατων υποβαθμίσεων Χωρών της Ευρωζώνης από την Standard & Poor΄s και της επιφυλακτικής, αλλά ψύχραιμης, εικόνας των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, μία μετοχή κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και δεν είναι άλλη από τον τίτλο της Astir Palace.

Η μετοχή συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ για τις πιθανολογούμενες εξελίξεις η Beta Sec. αναφέρει τα εξής:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, είχε καταθέσει το σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, στις αρχές του Οκτωβρίου του 2011 στο οποίο περιλαμβάνεται η πώληση του Astir Palace.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα αναπτύσσεται σε έκταση 75 στρεμμάτων και αφορά 2 ξενοδοχεία δυναμικότητας 285 δωματίων, 58 bungalows καθώς και δύο εστιατόρια, χώρους αθλοπαιδιών, ελικοδρόμιο κλπ. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πλήρους ανακαίνισης του, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι ο καθαρός δανεισμός του Αστέρα στο εννεάμηνο είχε διαμορφωθεί στα 15 εκατ. ευρώ ενώ η καθαρή θέση στα 177 εκατ. ευρώ (2,77 ευρώ/μετοχή). Η Εθνική Τράπεζα κατέχει το 85,35% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο γράφων προσθέτει ότι στις υπεραξίες της εν λόγω εισηγμένης συγκαταλέγεται και η πρόσφατη ενοικίαση της Μαρίνας Βουλιαγμένης για 40 χρόνια, προς 43 εκατ. ευρώ, πλέον πληθωρισμού και λοιπών προσαυξήσεων.
 
Επισημαίνεται, ότι στο μίσθωμα δεν συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις, που η πλειοδότρια εταιρεία (θυγατρική της εισηγμένης) έχει δεσμευθεί με την τεχνική προσφορά της ότι θα υλοποιήσει για την αναβάθμιση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό της Μαρίνας.

Από εκεί και πέρα και μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κινητικότητα σε Ιντρακάτ, Fourli, Ελ. Καλώδια, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ελαστρον, ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά με λίγες συναλλαγές ο Κέκροπας και σχετικά μεγαλύτερες η S&B Βιομ. Ορυκτά (αξιοπρόσεκτη πλαγιοανοδική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τα 3,20 ευρώ, 6/10/2011 και ο τίτλος επαναπροσεγγίζει τα υψηλά 52 εβδομάδων).

Στο γνωστό “τραμπολίνο του τρόμου” η Dionic και βέβαια δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες οι 12 ανοδικές και μία ελαφρώς πτωτική συνεδρίαση στις τελευταίες 13 για την Profile.

Πηγαίνοντας ψηλότερα, μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo και σε νέο ιστορικό χαμηλό οι ΔΕΗ και ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.
 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία, χαμηλού κόστους, που πήραν προς το τέλος οι αγοραστές, ανέσυρε τον Γενικό Δείκτη από το χαμηλό των 634,29 μονάδων (-1,65%), τον FTSE από το χαμηλό των 243,28 μονάδων (-2,08%) και τον Τραπεζικό δείκτη από το χαμηλό των 230,33 μονάδων (-4,55%).

Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας, ή εξαιρετικά κοντά σε αυτό.

Επιφυλακτική όπως προαναφέρθηκε η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (αργίας στην Wall Street, λόγω της εορτής της Ημέρας του Martin Luther King. Σημειώνεται επίσης, ότι λόγω της σημερινής εορτής δεν πραγματοποιούνται ανακοινώσεις μακροοικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ).

Μικρότερες του αναμενομένου οι πιέσεις στο ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ σχετική νηνεμία επικρατεί και στις Αγορές ομολόγων, όπου μόνο τα Πορτογαλικά spreads επέδειξαν ανοδικές διαθέσεις.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι αναλυτές της Goldman Sachs δεν αποκλείουν υποχώρηση των Ευρωπαϊκών δεικτών κατά 10%, τους επόμενους τρεις μήνες. Με τίτλους όπως “Οι Τράπεζες προετοιμάζονται για μια χρεοκοπία της Ελλάδας” (FTD) και “Κίνδυνος για το Ελληνικό χρέος” (Handelsblatt) ο Γερμανικός τύπος σχολιάζει σήμερα τις δύσκολες διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και ιδιωτών πιστωτών.

Επιφυλακτικός ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν (Pimco) σημειώνει πως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη η έκταση των επιπτώσεων από τις μαζικές υποβαθμίσεις της Standard & Poor΄s στην Ευρωζώνη. Αυτό που είναι ξεκάθαρο σε αυτό το στάδιο, είπε, είναι ότι οι προοπτικές είναι πτωτικές, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την παγκόσμια οικονομία και μακροπρόθεσμη πίεση στις Χρηματαγορές.

Επιπλέον, αναμένεται πιο αδύναμο ευρώ και μεγάλη νευρικότητα στα spreads των Κρατικών ομολόγων, ενώ θέτουν σε ρίσκο και το EFSF, αλλά και στην πορεία, τις Τράπεζες.

”Η Ελλάδα οδεύει προς χρεοκοπία”, δήλωσε στο Twitter ο Bill Gross, ο κορυφαίος διαχειριστής ομολόγων της Pacific Investment Management Co. Όπως ανέφερε, οι υποβαθμίσεις της S&P την προηγούμενη εβδομάδα δείχνουν ότι οι Χώρες μπορεί να αποτύχουν στην αποπληρωμή των ομολογιακών τους υποχρεώσεων και η Ελλάδα θα αποτελέσει το τελευταίο παράδειγμα.

Οι αναλυτές της JP Morgan συστήνουν στους πελάτες τους που έχουν οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα (εξοχικά, οικόπεδα κατά κύριο λόγο) αλλά με δάνειο που θα πάρουν από Ελληνική Τράπεζα (!)

Η πρόταση αυτή γίνεται με το σκεπτικό ότι στην Επενδυτική Τράπεζα θεωρούν σχεδόν σίγουρη τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την επιστροφή στη δραχμή και ποντάρουν στην αλλαγή του δανείου στο νέο νόμισμα, το οποίο θα υποτιμηθεί. Μ' αυτό το σενάριο οι αγοραστές ακινήτων θα μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο που πήραν με τα μισά ή και λιγότερα χρήματα (!)

Αύξηση των απωλειών από το PSI θα πληγώσει τις Τράπεζες της Χώρας, υποστηρίζει η Moody’s σε ανάλυση της καθώς θα απαιτήσει περισσότερα κεφάλαια.

Συγκεκριμένα, στο Weekly Credit Outlook αναφέρεται πως το επίπεδο των ζημιών που θα υποστούν οι Τράπεζες μπορεί να υπερβαίνει το 50%, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και ιδιωτών πιστωτών. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι αν τελικά η Χώρα οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, αυτό θα πυροδοτούσε πιθανότατα ένα “bank run” και αυτό με τη σειρά του θα οδηγούσε τις Ελληνικές Αρχές στην επιβολή ενός “moratorium” στις αναλήψεις, σύμφωνα με την έρευνα.

Μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα μπορούσε να ακολουθηθεί από έξοδο από το ευρώ και επιστροφή σε ένα βαθιά υποβαθμισμένο εθνικό νόμισμα, επισημαίνει ο οίκος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις απόψεις παραγόντων της Αγοράς, πάρα πολλά θα κριθούν από το PSI plus, από την επιτυχία του οποίου φαίνεται να κρίνεται ένα σημαντικό κομμάτι της υπόλοιπης χρονιάς. Φημολογία, δημοσιεύματα και απόψεις κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις διατηρώντας σε υψηλό βαθμό την μεταβλητότητα.
 
Επισημαίνεται ακόμα ότι συνεχίζονται με εντονότερους ρυθμούς οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων στην Αμερική την τρέχουσα εβδομάδα με κυριότερες αυτές των Fidelity, Hyundai (16/1), Samsung, Citigroup, Wells Fargo (17/1), Bank of New York, EBAY, Goldman Sachs (18/1) American Express, Bank of America, BlackRock, Google, Intel, Morgan Stanley, Microsoft (19/1) και General Electric (20/1).

Εκ νέου εκτός των τειχών, η Moody’s δεν ακολουθεί τη Standard & Poor’s, ως προς την υποβάθμιση της Γαλλίας, προς το παρόν τουλάχιστον, αν και διευκρίνισε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν πιέσεις για το “ΑΑΑ” και δήλωσε πως βρίσκεται υπό εξέταση το “σταθερό” outlook που υπάρχει για την Γαλλική οικονομία τονίζοντας πως υπάρχει προβληματισμός από την επιδείνωση των δεδομένων ως προς το χρέος και πιθανές υποχρεώσεις. Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει επίσης ότι “η Γαλλική Κυβέρνηση έχει λιγότερα περιθώρια χειρισμών από ότι είχε το 2008”.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, οριακά περισσότεροι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές τα μεγαλύτερα κέρδη για την Eurobank (+4,94%). Κέρδη ίσα ή μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Τιτάνα και Alpha Bank, των δύο για Εθνική και Coca-Cola, με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Jumbo και αμετάβλητοι οι Πειραιώς και MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για MIG (-2,7%), Folli Follie Group (-2,17%).
Απώλειες μεγαλύτερες του 1% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Κύπρου και μικρότερες απώλειες για Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ, Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά και προσέκρουσε πολλαπλώς στις παρυφές των 634 μονάδων. Μετά τις 15.50 ξεκίνησε ανοδική αντίδραση και μετά τις 16.40 ο Δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 649,87 (16.45) και έκλεισε τελικά στις 649,55 μονάδες με κέρδη 0,71%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 22,4 εκατ.

Μάλλον κακή (αλλά καλύτερη της αρχικής) η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 88 πτωτικών, 22 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 25,58% και άλλοι τόσοι με απώλειες από 5 έως 29,23%

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Θα αναζωπυρωθούν οι ανησυχίες για την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec. και κάνοντας μια γρήγορη ανασκόπηση τις δύο εβδομάδες που διανύσαμε παρατηρούμε το Χρηματιστήριο της Κύπρου (-8,65%) και το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΓΔ:-5,21%) στην πρώτη και τρίτη θέση των Χρηματιστηρίων με τις μεγαλύτερες απώλειες παγκοσμίως από την αρχή του έτους, ενώ στις ακριβώς αντίστοιχες θέσεις, στον αντίποδα όμως, βρίσκονται τα Χρηματιστήρια της Αργεντινής (+15,87) και Βραζιλίας (+10,35%).

Δηλαδή παρά τα κέρδη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, μέχρι την Παρασκευή), λόγω των προσδοκιών που υπάρχουν για επιτυχή κατάληξη του PSI+, των τελευταίων μακροοικονομικών στοιχείων (μακροοικονομικά στοιχεία Δεκεμβρίου) και την ηπιότερη στάση της ΕΚΤ έναντι του Ελληνικού Κρατικού χρέους, οι ανησυχίες για την κρίση χρέους της Ελλάδας και γενικότερα συγκεκριμένων Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης συνεχίζεται να αποτυπώνεται στην πορεία των εγχώριων δεικτών.

Αντίθετα οι Αναπτυσσόμενες Χώρες και δη οι παραγωγοί πρώτων υλών καταγράφουν κέρδη, εξαιτίας κυρίως των στοιχείων ανάκαμψης που παρουσιάζει η οικονομία των ΗΠΑ (τελευταία στοιχεία για ανεργία και κατοικίες) σε μια “εκλογική χρονιά”.

Όσον αφορά την Αγορά ομολόγων, οι επιτυχείς δημοπρασίες σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία μπορεί να άμβλυναν προσωρινά τις πιέσεις στις τιμές των χρεογράφων και να μείωσαν τα spreads, ωστόσο η προσωρινή παύση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και του IIF για το PSI+ και η υποβάθμιση της αξιολόγησης Χωρών από την S&P, φαίνεται ότι μπορούν να αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρώπη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Άλλωστε το τελευταίο υποστηρίζεται και από την πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου, με το πρώτο να έχει υποχωρήσει έναντι του δεύτερου κατά 2,4% από την αρχή του έτους (από το 1,2961 στο 1,2651 – τιμές spot).

Τέλος, στα Εμπορεύματα, τα πολύτιμα μέταλλα καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο (ασήμι:+6,68%, πλατίνα:+6,02%), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται το φυσικό αέριο (-10,17%), το σιτάρι (-7,77%) και το καλαμπόκι (-6,23).

Σημείο αναφοράς για τις Αγορές στη συνέχεια αναμένεται να αποτελέσουν και τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ, τα οποία ξεκίνησαν με την Alcoa την προηγούμενη εβδομάδα, με την κερδοφορία των εταιρειών να κινείται μέχρι στιγμής βάσει των εκτιμήσεων, τονίζει ο αναλυτής της Solidus.

Όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α., ο κ Πολυχρονέας συστήνει αναμονή, ενώ δεν αποκλείει επιλεκτικές τοποθετήσεις με “σφιχτά” “stop loss” σε περίπτωση απρόσμενα θετικών εξελίξεων.

Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το PSI και η παρέμβαση Σόιμπλε για μεγαλύτερο “κούρεμα” ίσως αποδειχθεί καθοδική θρυαλλίδα για την εβδομάδα, που μόλις ξεκινάει, εκτιμά ο Απόστολος Μανθος.

Από τεχνικής απόψεως ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται προ των πυλών τόσο με τη διαγραμματική ζώνη αντίστασης των 650 με 658 μονάδων όσο και με τον ΕΜΑ κινητό μέσο των 55 δίωρων, στις 651 μονάδες. Αδυναμία ανοδικής διαφυγής και κατεύθυνσης προς τη σημαντική γραμμή αντίστασης, στις 672 μονάδες, θα τον επαναφέρει βίαια προς τα χαμηλά των 620 μονάδων βάζοντας όμως ως στόχο τις 600 μονάδες.
 
Πάντως ισχυρότατη αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης θα προκληθεί μόνο με την ανοδική διάσπαση των 725 μονάδων.

Αντιμέτωπη με την πολύ κρίσιμη αντίσταση 1,50 – 1,55 ευρώ θα βρεθεί με την έναρξη της εβδομάδας η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καθορίζοντας με τη συμπεριφορά της την περαιτέρω βραχυχρόνια πορεία της. Έτσι ενώ η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπασή της θα ωθήσει τη τιμή της Εθνικής προς τη γραμμική αντίσταση των 1,70 ευρώ, η δημιουργία μιας χαμηλότερης κορυφής θα σπρώξει τη μετοχή στη ζώνη στήριξης του 1,44 με 1,40 ευρώ. Αρνητικό στοιχείο η πολύ γρήγορη ανοδική γωνία σε σχέση με τις άλλες δύο αποτυχημένες προσπάθειες τμήσης της ζώνης 1,50 – 1,55.

Συνεχίζεται η διαγραμματική μάχη σε ημερήσιο επίπεδο για το Γερμανικό δείκτη DAX 30 με τη γραμμική αντίσταση των 6193 μονάδων. Χαρακτηριστικά είναι τα candlesticks των δύο τελευταίων ημερών όπου η πρωινή διαπερατότητα της εν λόγω γραμμής καταλήγει στο κλείσιμο κάτω από αυτή δηλώνοντας έτσι πιθανή αδυναμία σταθερής εισχώρησης μέσα στη ζώνη διαπραγμάτευσης των 6193 με 6430 μονάδων.
 
Η μη καταγραφή τώρα τιμών στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις πάνω από τις 6200 μονάδες θα μας προϊδεάσει για ένα “pullback” προς την περιοχή των 5930 μονάδων.

Κοντά σε καθοριστική αντίσταση βρίσκεται και ο Αμερικάνικος δείκτης S&P 500, καθώς το επίπεδο των 1294 με 1300 μονάδων επιβεβαιώνεται τόσο από τη γραμμική των 1294 μονάδων όσο και από τη μεσοπρόθεσμη καθοδική γραμμή.

Η ανοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα καθώς θα ανοίξει διάπλατα τη δίοδο για τη κίνηση του δείκτη μέσα στις σκληρές αντιστάσεις των 1345, 1356 και 1371 μονάδων ακολουθώντας το ανοδικό κανάλι, που έχει σχηματιστεί από τα μέσα Νοεμβρίου. Άρνηση διάσπασης θα οδηγήσει πολύ γρήγορα το δείκτη προς τη γραμμή στήριξης και προς τον 200άρη κινητό μέσο όρο, τονίζει ο κ. Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Η διακοπή των διαπραγματεύσεων για το PSI και η υπόβαθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας μέχρι πρότινος Μελών της Ευρωζώνης με την υψηλότερη διαβάθμιση -μεταξύ αυτών και της Γαλλίας- αναμένεται να προσδώσουν μεγαλύτερη νευρικότητα στις επόμενες συνεδριάσεις, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αν και ο βαθμός συσχέτισης της Ελληνικής Αγοράς με τις ξένες Αγορές έχει περιοριστεί αρκετά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τεχνικά ζητούμενο για την ημέρα ήταν η ανέπαφη διατήρηση των 635 μονάδων.

Ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα (τζίρος, συμμετοχή τίτλων, βάθος διακυμάνσεων) θα κρίνουν την επέκταση ή μη της πρόσφατης ανόδου. Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να εκληφθεί έως και θετικό το γεγονός ότι η Αγορά απέφυγε τα χειρότερα, ενώ εκτιμάται ότι και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κινηθούν στην “λογική της αδράνειας”, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και γύρισε σε τελικό θετικό πρόσημο.

Ιδιαίτερα υποτονικός υπήρξε ο όγκος συναλλαγών κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ωστόσο η απότομη αντιστροφή του κλίματος κατά τα τελευταία λεπτά έδωσε σχετική ώθηση στην ρευστότητα.

Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με διαθέσεις υποααπόδοσης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το discount 0,85%. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4837, τιμή εκκαθάρισης 249) κινήθηκαν μεταξύ 241,5 και 252 μονάδων. Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 εκτινάχθηκε στο 54%, με ιδιαίτερα περιορισμένη κινητικότητα, μόλις 470 δικαιώματα (283 δικαιώματα αγοράς και 187 δικαιώματα πώλησης).

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5000 Coca-Cola, 47500 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10575), Alpha Bank (1835), ΟΤΕ (191), Ταχ. Ταμιευτήριο (556), ΟΠΑΠ (339), Πειραιώς (379), ΔΕΗ (994), Ελ. Πετρέλαια (314), Αγροτική (684), Κύπρου (287).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 16/1 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α.
οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (18735016 τεμ.), ΟΤΕ (4545915 τεμ.), MIG (4319233 τεμ.), Eurobank (9705749 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v