Πίεση στις τράπεζες, άνοδος στον Γενικό Δείκτη

Εμφανής η επιφυλακτικότητα παρά την προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ. Ο FTSE-20 διόρθωσε έως τις 244 μονάδες. Με μη τραπεζικές μετοχές (Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) ο Δείκτης πέρασε σε θετικό πρόσιμο. Υποχωρούν οι τράπεζες.

Σχετική ηρεμία, πριν από τη… μεγάλη στιγμή, επικρατεί στις αγορές. Οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινούνται οριακά (είτε ανοδικά είτε πτωτικά) και οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες συνεχίζουν τις κινήσεις τακτικής.

Η κατάσταση που επικρατεί μέχρι αυτήν την ώρα στις ευρωαγορές αποτυπώνεται στη μικρή επιβάρυνση της απόδοσης κρατικών ομολόγων αλλά και ασφαλίστρων κινδύνου.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γίνεται λόγος για τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων στη Γαλλία υπό τη σκιά της υποβάθμισης από την S&P, την Παρασκευή.

Προσώρας, ο CAC40 υποχωρεί οριακά, ενώ κινείται μεταξύ της ελάχιστης των 3.163,68 μονάδων και της μέγιστης ημέρας στις 3.207,33 μονάδες. Σταθερά έως 0,45% υψηλότερα ο DAX στην περιοχή των 6.170-6.175 μονάδων. Μικρή άνοδος για το ευρώ, που όμως παραμένει σταθερά χαμηλότερα του 1,27 δολαρίου. Χαμηλό ημέρας μέχρι στιγμής για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στο 1,2641 δολάριο.

Σχετικά ελεγχόμενη η κατάσταση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με εμφανείς την επιφυλακτικότητα και την αναμονή των βραχυπρόθεσμων παικτών, που αποτυπώνεται στον μέτριο και σήμερα τζίρο. Λίγο μετά τις 14:20 δεν είχε ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 εκατ. στην Εθνική και το 1,2 στην Κύπρου.

Μετά τις 16.40 ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE-20 πέρασε σε θετικό πρόσιμο με αιχμή τις Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Οι συναλλαγές κινήθηκαν στα 17 εκατ. ευρώ.

Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές συνεχίζονται η κατάρρευση κι η απαξίωση της ΔΕΗ σε νέα ιστορικά ελάχιστα στα 3,13 ευρώ. Η αξία της επιχείρησης συρρικνώνεται κι άλλο, φτάνοντας πριν από λίγο στα 728 εκατ. ευρώ.

Περισσότερο από 17% υποχωρεί η μετοχή της ΔΕΗ από την αρχή του έτους και σχεδόν 21,50% σε διάστημα μηνός, κι όμως ουδείς υπεύθυνος ή αρμόδιος κρίνει φρόνιμο να ασχοληθεί με όσα διαδραματίζονται στον όμιλο. Προφανώς, στη ΔΕΗ προέχουν οι διορισμοί ημετέρων, η δημιουργία υπεργραμματιών, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Χαμαιλέων, και η συνεχής μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις. Απαθείς και οι καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς.

Σταθερές οι πιέσεις, οδηγούν σε απώλειες έως 4,5% για τις τραπεζικές μετοχές του 20άρη. Οριακά χαμηλότερα των 245 μονάδων ο δείκτης καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί 3,36% με χαμηλό ημέρας το 1,43 ευρώ. Πιέσεις με σημαντική προσφορά δέχεται η Τράπεζα Κύπρου, πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο σε Alpha Bank - Eurobank αλλά και σε Marfin Popular Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τράπεζα Πειραιώς.

Αφήνουμε για τελευταία τη μετοχή της Πειραιώς καθώς είναι ίσως η μόνη από τον κλάδο (του FTSE-20) όπου επιχειρείται σχηματισμός αναστροφής. Θυμίζουμε πως για την Πειραιώς ιστορική ελάχιστη τιμή είναι το 0,16 ευρώ που καταγράφηκε την 1η Νοεμβρίου 2011.

Από τον ίδιο δείκτη κρατά ο ΟΤΕ, ανεβαίνει η 3Ε αντιδρά η Τιτάν προς τα 11,45 ευρώ, ενώ σε Μυτιληναίο, Jumbo, Μοτορ Όιλ, Ελλάκτωρ οι απώλειες φτάνουν στο 2,6%, με λιγοστές όμως συναλλαγές.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ενισχύονται η J&P Άβαξ, ο Νηρεύς κι ο Ικτίνος, ενώ διορθώνουν κατά 6,57% το Ιατρικό, κατά 4,76% η Σωληνουργεία Κορίνθου και κατά 8,81% η Dionic.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v