Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στόχος η κατοχύρωση των κεκτημένων

Αυτό που προέχει μέχρι και αύριο είναι κυρίως η κατοχύρωση των κεκτημένων, η συντήρηση των ικανοποιητικών συναλλαγών, η σταθεροποίηση των τραπεζών και η διάχυση του ενδιαφέροντος στη μεσαία–χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Επιθυμητή η συσσώρευση προκειμένου να έχει δυναμική η επόμενη αντίδραση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με καλές προϋποθέσεις ξεκινά ο μήνας, τόσο από τεχνικής όσο και από επιχειρηματικής πλευράς.

Βέβαια, βραχυπρόθεσμα η τάση θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, πλην, όμως, η μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς είναι ανοδική.

Η παράμετρος, όμως που διαφοροποιεί την τελευταία αντίδραση προς τις 2.498,72 μονάδες είναι η σταθεροποίηση των συναλλαγών σε επίπεδο υψηλότερο των 100-120 εκατ. ευρώ και η ενίσχυση της εμπορευσιμότητας μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε απόλυτο αριθμό μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα (σε εντολές αγορών – πωλήσεων) εμφανίζουν κυρίως μετοχές της χαμηλής και λιγότερο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Πρακτικά αυτό μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση μεταφοράς ρευστότητας και ενδιαφέροντος και προς άλλες μετοχές εταιριών, πέρα των συνήθων επιλογών.

Για τον τραπεζικό δείκτη (5.327,23 μονάδες), με απόδοση έτους στο 25,4% και 1,3% την προηγούμενη εβδομάδα, είναι προφανές πως με προοπτική ”παίζεται” ένα πολύ μεγαλύτερο στοίχημα από αυτό που έχει φέρει τον κλάδο σε αυτά τα επίπεδα.

Πέραν των μετοχών Εθνικής (-0,45%) την προηγούμενη εβδομάδα, της Eurobank με κέρδη 3,78% την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσιάζουν ενδιαφέρον για διαφορετικούς λόγους η Αγροτική (7,05%), η Εμπορική (1,99%) και η Πειραιώς (3,77%), καθώς αύριο ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου της Τράπεζας.

Από τη μεσαία–χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετοχές των Εθνικής Ασφαλιστικής, Εθνική Χαρτοφυλακίου, Σιδενόρ, Ελβάλ, Μινωικές Γραμμές, Hyatt, Aστήρ, Ακτωρ, Ridenco, Attica Group και ορισμένες ακόμη, όπου είναι πιθανή η διαμόρφωση μεσοπρόθεσμα ανοδικής φοράς.

Το καλύτερο δυνατό για σήμερα - αύριο θα ήταν όχι τόσο η εκ νέου υπέρβαση των 2.498 και πιθανή υπέρβαση των 2.500 μονάδων, όσο η κατοχύρωση της νέας υψηλής ”περιοχής” στο εύρος των 2.465-2.480 μονάδων.

Ζητούμενη είναι η διασφάλιση του εν λόγω επιπέδου, η συσσώρευση δυνάμεων και -εάν η διεθνής συγκυρία βοηθήσει- η αντίδραση με σκοπό την καταγραφή νέας υψηλής τιμής έτους, πάνω από τις 2.553 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v