Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μήνυμα ελήφθη!

Το μήνυμα από το εξωτερικό για τις ελληνικές εταιρείες είναι σαφές. Τα ξένα χαρτοφυλάκια δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 20 και των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ούτε για εισηγμένες εταιρείες οι πωλήσεις (ο τζίρος) των οποίων δεν υπερβαίνουν ένα ”ευπρεπές” όριο. Η μεγέθυνση των εταιρειών είναι μονόδρομος…

Το μήνυμα ελήφθη!
Το μήνυμα από το εξωτερικό για τις ελληνικές εταιρείες είναι σαφές. Τα ξένα χαρτοφυλάκια δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 20 και των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Ούτε για εισηγμένες εταιρείες οι πωλήσεις (ο τζίρος) των οποίων δεν υπερβαίνουν ένα ”ευπρεπές” όριο. Η μεγέθυνση των εταιρειών είναι μονόδρομος...

Αυτό είναι το μήνυμα που έχουν ήδη λάβει όσοι Ελληνες επιχειρηματίες προσπάθησαν να παρουσιάσουν τις εταιρείες τους σε ξένα funds. Το μέγεθος της εταιρείας είναι ένας βασικός όρος για την περαιτέρω συζήτηση.

Πολύ σπάνια ένας ξένος διαχειριστής θα ασχοληθεί με εταιρείες που η κεφαλαιοποίησή τους θυμίζει περίπτερο και όχι εταιρεία οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται σε κάποιο χρηματιστήριο.

Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους συνειδητοποιούν ότι με το μειώσουν τα ποσοστά τους από το 70% στο 40% δεν κινδυνεύουν να χάσουν και το management.

Το όφελος της διασποράς θα είναι πολλά περισσότερα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Ας μην το παρεξηγήσουμε αυτό. Κι ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν σήμερα όλη τους την περιουσία επενδυμένη σε ένα και μόνο καλάθι, στη δική τους εταιρεία.

Η συγκέντρωση δυνάμεων, λοιπόν, θα πρέπει να είναι η επόμενη στρατηγική του επιχειρηματικού κόσμου και τα κίνητρα δεν θα έχουν σχέση αποκλειστικά και μόνο με το επιχειρείν.

Οι συνθήκες στην αγορά είναι πλέον ώριμες για ανάλογες κινήσεις. Αυτό εισπράττουμε καθημερινά. Μένει να δούμε και εκείνους που θα τολμήσουν να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη. Υπάρχουν οι ενδείξεις, θα θέλαμε να δούμε και τις αποδείξεις.

Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Ούτε γίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη. Το να αλλάξουν νοοτροπίες ετών. Να αλλάξει ο οικογενειακός χαρακτήρας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αν διατηρούμε κάποια ελπίδα ότι μπορεί και να συμβεί, αυτό έχει να κάνει με την απαίτηση των διαχειριστών των ξένων funds. Εκείνοι έχουν τα χρήματα και τη δυνατότητα να καθορίζουν στρατηγικές...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v