Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άστατος ο καιρός και στη Σοφοκλέους

Τον άστατο καιρό και τις συνεχείς μεταβολές που επικρατούν κατά τις τελευταίες ημέρες στην ατμόσφαιρα, “ζήλεψε” και η Σοφοκλέους. Πτώση 5,6% για Κύπρου, 2,9% για Eurobank και 2% για Εθνική. Άνοδος για ΔΕΗ.

Τον άστατο καιρό και τις συνεχείς μεταβολές που επικρατούν κατά τις τελευταίες ημέρες στην ατμόσφαιρα, “ζήλεψε” και η Σοφοκλέους και έτσι η πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου εξελίχθηκε εν μέσω έντονης νευρικότητας και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων για τον Γενικό Δείκτη, τουλάχιστον μέχρι το μέσον των συναλλαγών.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι μέχρι τις 13.42 όπου ο Γενικός Δείκτης “φόρεσε” μόνιμα τα “κόκκινα”, είχε αλλάξει 12 φορές πρόσημο κινούμενος σε σχετικά στενό εύρος.

Από την αρχή φάνηκε ότι η σημερινή συνεδρίαση θα ήταν ένα “ασανσέρ τρόμου” σε τιμές και ψυχολογία και αυτό φάνηκε σε σημαντικό βαθμό από τον τζίρο του πρώτου ημιώρου που ξεπέρασε τα 25 εκατ., καθώς η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδική “ουρά”, όμως ήταν εμφανές ότι κάποιοι ικανοποιούσαν μάλλον ευχάριστα την πρωινή ζήτηση.

Έτσι ένας πρώτο εγκλωβισμός σημειώθηκε στους πρωινούς αγοραστές οι οποίοι θα περιμένουν το επόμενο ανοδικό κύμα (όποτε υπάρξει) προκειμένου να μειώσουν θέσεις.

Από εκεί και πέρα ήταν πασιφανές ότι ο αρχικός ενθουσιασμός είχε δώσει την θέση του στην νευρικότητα και σε δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης από το υψηλό των 1327,03 μονάδων (+1,34%) να βρεθεί να υποχωρεί μέχρι τις 1280,91 μονάδες (-2,18%), ο Τραπεζικός δείκτης από τα υψηλά των 1013,9 μονάδων (+4,05%), βρέθηκε στα χαμηλά των 953,41 μονάδων (-2,16%) και ο τίτλος της Εθνικής από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 5,18 ευρώ (+5,71%), βρέθηκε να υποχωρεί στο χαμηλό των 4,77 ευρώ (-2,65%).

Σαφώς πιο “ξεκάθαρη” εικόνα από Κύπρου και ΟΠΑΠ, με ον τίτλο της πρώτης να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών όχι μόνο δεν “είδε” καθόλου του θετικό πρόσημο, αλλά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 11,50 ευρώ (-9,8%) (!!!)

Ήταν μία επίθεση πωλητών που ξεκίνησε στις 15.20 και οποία μάλλον αιφνιδίασε τους όποιους αγοραστές που είχαν “στήσει” σημαντικό “bid”. Έτσι “ανοιχτές” εντολές πώλησης συνολικά 63823 τεμ. αποδείχθηκαν αρκετές για να στείλουν τον τίτλο στα “τάρταρα” των 11,50 ευρώ στις 15.26.34.

Από εκεί και πέρα οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα έχουν το δύσκολο “έργο” να δείξουν αν η χθεσινή έντονα ανοδική αντίδραση ήταν ακόμα μία “bull trap”, ή η προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης μπορεί να έχει και συνέχεια.

Αν αναζητηθούν λόγοι για την υποχώρηση στο δεύτερο μισό της σημερινής συνεδρίασης, ασφαλώς και μπορούν να αναφερθούν αρκετοί.

Πρώτα από όλα οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικότατων και εξαιρετικά γρήγορων κερδών.

Δεν θα είναι υπερβολή να σημειωθεί ότι αρκετοί Δεικτοβρείς τίτλοι, μετά και το σημερινό ανοδικό άνοιγμα, έφθασαν σε μιάμιση συνεδρίαση να σημειώνουν αθροιστικά κέρδη μεγαλύτερα του 10% και αυτό ήταν ένα ισχυρότατο δέλεαρ για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε όσους συνεχίζουν να κινούνται στην λογική της μίας το πολύ δύο συνεδριάσεων.

Πιθανότατα στην υποτροπή του κλίματος να έπαιξαν ρόλο και τα νεότερα δημοσιεύματα που είχαν σαν θέμα το Ελληνικό χρέος.

“Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα καταβάλει το μερίδιο του από την Πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου”, αναφέρει δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung και αναμεταδίδει το Reuters.

“Η Γερμανία δεσμεύεται νομικά και δεν μπορεί να καταβάλει την συνδρομή της στην επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, εάν δεν πράξει το ίδιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”, διευκρίνισε ο Otto Fricke, ειδικός επί θεμάτων προϋπολογισμού και σύμβουλος της Angela Merkel.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται πιθανό στις συνεδριάσεις που γίνονται σήμερα στις Βρυξέλλες και στη Βιέννη να υπάρχει στο τραπέζι και το σχέδιο κάλυψης της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ που αναλογεί στο ΔΝΤ.

Από την άλλη, νέο πακέτο στήριξης διαμορφώνεται για την Ελλάδα σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους. Βάσει του δημοσιεύματος πρόκειται για δάνειο ύψους 60 δισ. ευρώ, που θα καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια και θα αναβάλει την ανάγκη αναδιάρθρωσης – ήπιας ή όχι - του Ελληνικού χρέους.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι “στην καρδιά της συμφωνίας θα υπάρχει μία άτυπη συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους να μετακυλήσουν τους τίτλους που έχουν ή να δεχθούν επιμήκυνση στην λήξη των ομολόγων” αναφέρουν οι New York Times.

“Η κρίση χρέους της Ελλάδας επιδεινώνεται με ανησυχητικό ρυθμό και μπορεί να υπονομεύσει, αν δεν περιορισθεί, την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας”, δήλωσε η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Αφρικής κυρία Τζιλ Μέρκους, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

“Αν και κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους φαίνεται αναπόφευκτη και ορισμένοι θα έλεγαν ότι έχει καθυστερήσει, η επίπτωση στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό σύστημα θα είναι σημαντική”, δήλωσε η Διοικητής σε δημοσιογράφους στο Γιοχάνεσμπουργκ, προσθέτοντας ότι το Κρατικό χρέος της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αποτελεί σημαντικό ποσοστό των ισολογισμών Γερμανικών και Γαλλικών Τραπεζών.

Οι Χώρες της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, θα συνεχίσουν να γνωρίζουν υφεσιακές πιέσεις καθώς διατηρείται στην Ευρώπη η "ανάκαμψη των διαφορετικών ταχυτήτων", εκτιμά η Standard & Poor΄s Corp. Επαναλαμβάνει εξάλλου ότι η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, κάτι που θα αποτελούσε πιστωτικό γεγονός με βάση τα κριτήρια της.

Επιφυλακτικότητα και αρνητικός βηματισμός στις διεθνείς Αγορές και στο άνοιγμα της Wall Street, καθώς τα μηνύματα δεν δείχνουν να ευνοούν περαιτέρω δραστηριότητα των αγοραστών.

Τρεις Ιρλανδικές Τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν ζημιές έως 90% στους κατόχους των ομολόγων τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Επιβράδυνση και μάλιστα μεγαλύτερη των εκτιμήσεων δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Markit για τον μεταποιητικό κλάδο της Γερμανίας κατά τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης, υποχώρησε τον Μάιο στο 57,7, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο. Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης ΡΜΙ είχε αγγίξει το 62 και η αρχική ένδειξη έκανε λόγο για μικρότερη υποχώρηση στο 58,2.

Επίσης ο ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης της Ευρωζώνης, υποχώρησε τον Μάιο στο 54,6 από 58 τον Απρίλιο. Η αρχική ένδειξη ήταν λίγο υψηλότερα, στο 54,8.

Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε το νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους κατά 2,4 τρισ. δολάρια σε μια συμβολική ψηφοφορία η οποία είχε στόχο, όπως υποστηρίζουν οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών, να δείξει ότι το Κογκρέσο δεν θα δώσει το πράσινο φως για την αύξηση του ανώτατου ορίου εκτός και αν η πρόταση περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον περιορισμό των ελλειμμάτων.

Οι θέσεις εργασίας στην Αμερικανική ιδιωτική απασχόληση αναπτύχθηκαν με το αναιμικό μέγεθος των 38.000 τον Μάιο, επιτείνοντας τους φόβους ότι η Αγορά εργασίας των ΗΠΑ δεν μπορεί να αναστρέψει εύκολα την αρνητική της εικόνα. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2010. Να σημειωθεί ότι οι αναλυτές περίμεναν οι θέσεις να αυξηθούν κατά 175000.

Ο δείκτης ISM μεταποίησης διολίσθησε τον Μάιο στο 53,5% έναντι 60,4% τον Απρίλιο, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από το 1984. Οι αναλυτές περιμεναν ότι δεικτης θα υποχωρήσει στο 57,1%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεντρωτισμός επέστρεψε δριμύτερος, με το 94% του τζίρου να αφορά τίτλους του 20αρη και το 46,5% της μικτής αξίας συναλλαγών μόλις δύο μετοχές και πιο συγκεκριμένα τις Εθνική και ΟΠΑΠ.

Ακόμα και τίτλοι που εμπεριέχονται, θεωρητικά, στο πρώτο κύμα των αποκρατικοποιήσεων, “υποσιτίστηκαν” συναλλακτικά και όχι μόνο.

Αντίθετα διαθέσεις αντίδρασης, αγνώστου διαρκείας επέδειξαν οι χθεσινοί πιεσμένοι Αεροπορία Αιγαίου και Axon, ενώ συνεχίζει ανοδικά με ελάχιστες συναλλαγές η ΝΕΛ (!)

Σαφώς λιγότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+3,15%), Ελλάκτωρ (+1,94%), ΟΤΕ (+1,13%), Πειραιώς (+0,99%), MPB (+1,59%), MIG (+3,57%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Κύπρου (-5,65%), ΟΠΑΠ (-4,31%) και Coca-Cola (-3,31% και κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο).

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Εθνική και Eurobank και μικρότερες απώλειες στο κλείσιμο των υπόλοιπων Δεικτοβαρών τίτλων.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σημαντικό εύρος περίπου 47 μονάδων με υψηλό τις 1327,03 (10.48) και χαμηλό τις 1280,91 μονάδες (15.39) και έκλεισε τελικά στις 1289,99 μονάδες με απώλειες 1,49%, ενώ ο αξιόλογος τζίρος ξεπέρασε τα 127 εκατ. από τα οποία τα 10,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα όπου 56 ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 78 πτωτικές, 19 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 4 έως 12% και άλλοι 22 με απώλειες από 4 έως 14,81%.

Tι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το θέρος, παραδοσιακά, φέρνει “ραστώνη” στις Αγορές, επισημαίνει ο Πάνος Δάντης.

Παρόλο που τα Χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη είχαν μια εξαιρετική σαιζόν, το καλοκαίρι έφτασε και καλό είναι να θυμηθούμε την συνήθη συμπεριφορά των Αγορών αυτή την περίοδο που δεν είναι άλλη από μερικά σημαντικά “sell – offs” ενώ οι ανοδικές κινήσεις σπανίζουν.
Συνήθως οι επόμενοι μήνες χαρακτηρίζονται από μια νωθρότητα σε επενδυτικό αλλά και ανθρώπινο επίπεδο, αφού στο μυαλό όλων βρίσκεται η ξεκούραση και οι διακοπές.

Ο καλύτερος δείκτης για να μελετήσουμε την τεχνική συμπεριφορά των Αγορών γενικά, δεν είναι άλλος από τον S&P500 που αντιπροσωπεύσει τις 500 καλύτερες και μεγαλύτερες Αμερικανικές εταιρείες με συνολική κεφαλαιοποίηση 12,5 τρισ δολάρια και αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους διαχειριστές όλου του κόσμου.

Ο δείκτης μετά το ξεπούλημα του περσινού καλοκαιριού, ήταν στα τέλη Αυγούστου υπέρ – πουλημένος από παράλογες φοβίες περί επικείμενου κραχ ( που στην Χώρα μας ανθούν ιδιαίτερα) και από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Μαϊου κατέγραψε απόδοση 30% περίπου.

Τώρα βέβαια λίγοι θυμούνται τις προβλέψεις διαφόρων γκουρού και αναλυτών ή ΜΜΕ το περασμένο καλοκαίρι περί κραχ, ολοκλήρωσης του “bull market”, καταστροφής του συστήματος κλπ

Όμως οι Αγορές και ανεβαίνουν και πέφτουν. Οι ανοδικές κινήσεις ακολουθούνται πάντα είτε από απότομες διορθώσεις είτε από περιόδους συσσώρευσης οι οποίες είναι απαραίτητες για να αποκαταστήσουν την αίσθηση απληστίας και εφησυχασμού που έχουν οι επενδυτές μετά από μία ισχυρή ανοδική κίνηση.
 
Όμως τα ακραία συναισθήματα δεν διαρκούν ποτέ πολύ αφού αυτοκαταστρέφονται. Και όταν ξεκινήσει η αντίστροφη διαδικασία σχεδόν ποτέ δεν σταματά μέχρι η αίσθηση απληστίας των επενδυτών να μετατραπεί σε ατέλειωτο φόβο και αγωνία.

Αν εξετάσουμε το τελευταίο ανοδικό σκέλος του S&P500 θα παρατηρήσουμε πως δεν υπάρχει ουσιαστική διόρθωση και πως ο δείκτης είναι ουσιαστικά σε υπέρ- αγορασμένα επίπεδα. Μια άλλη τεχνική προσέγγιση που μερικοί αναλυτές χρησιμοποιούν είναι η απόσταση του δείκτη (ή της μετοχής ) από τον ΚΜΟ 200 ημερών.

Ο ΚΜΟ 200 ημερών είναι ουσιαστικά η βάση εκκίνησης των ανοδικών κινήσεων ή κυμάτων. Όταν η απόσταση από τον ΚΜΟ 200 αυξηθεί πολύ τότε είναι απλά θέμα χρόνου η διόρθωση.
Η τεχνική που χρησιμοποιείται βασίζεται στην σχετικότητα της τιμής με τον ΚΜΟ 200.

Απλά διαιρούμε την τιμή της μετοχής ή του δείκτη με τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών το οποίο μας δίνει συνήθως ένα εύκολα εκμεταλλεύσιμο οριζόντιο εύρος διακύμανσης, μια τιμή που τείνει να κινείται μεταξύ δύο καλά καθορισμένων ζωνών που συνιστούν την υπέρ πουλημένη και υπέρ αγορασμένη ζώνη.

Για παράδειγμα ο S&P500 κινείται μεταξύ του 0,95Χ και 1,10Χ του ΚΜΟ 200. Ο δείκτης μπορεί να είχε φτάσει και το 1,15Χ, και το τωρινό 1,05Χ να είναι σαφώς χαμηλότερο, όμως εξακολουθεί τεχνικά να είναι σε επίφοβη ζώνη.

Όταν οι μετοχές ή οι δείκτες βρεθούν σε υπεραγορασμένες περιοχές τότε ένα καλό ξεπούλημα, ένα “sell off” είναι ο ταχύτερος και καλύτερος τρόπος να για να αποκατασταθεί η ισορροπία στο συναίσθημα των επενδυτών.

Όσον αφορά την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros ΑΕΠΕΥ, ότι τα πάντα θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από την λύση που θα δοθεί στο πρόβλημα του Ελληνικού χρέους. Σε περίπτωση μη εξεύρεσης πειστικής, για τις Αγορές, λύσεως, η κίνηση για νέα χαμηλά δείχνει μονόδρομος για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Μιάμιση συνεδρίαση επέδρασε ο θετικός καταλύτης της ειδησεογραφίας αναφορικά με την εύρεση βιωσιμότερης λύσης στο θέμα του Ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του μνημονίου, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης που δεν παραλείπει να τονίσει ότι τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των εισηγμένων ήταν σε γενικές γραμμές υποστηρικτικά, καθώς έδειξαν αντοχή παρά την ισχυρή ύφεση την οποία διέρχεται η Ελληνική οικονομία για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο πρώτος στόχος, που ήταν η προσέγγιση των 1325 μονάδων, επετεύχθη, όμως από εκεί και πέρα η νευρικότητα επέστρεψε δριμύτερη στο Χ.Α.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι άντεξαν οι 1280 μονάδες (για τον Γενικό Δείκτη) και σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η αυριανή συνεδρίαση θεωρείται αποφασιστικής σημασίας για την βραχυπρόθεσμη τάση και η συνέχιση της ανόδου θα κριθεί αν και εφόσον ο Γενικός Δείκτης στο κλείσιμο της αυριανής συνεδρίασης διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της χθεσινής συνεδρίασης και οι τζίροι σταθεροποιηθούν σε ένα μέγεθος ικανό (>100 εκατ. ευρώ) να υποστηρίξει υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση δύο όψεων με την μεταβλητότητα να διατηρεί τις συναλλαγές σε αξιοπρόσεκτα επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη με σχετικά μικρότερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,20% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14333, τιμή εκκαθάρισης 577,69) κινήθηκαν μεταξύ 574,25 και 597 μονάδων.

Αγορές στην αρχή και περισσότερες πωλήσεις μετά το μέσον, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 ανέβηκε στο 57%, με την συναλλακτική δραστηριότητα να είναι αυξημένη με συνολικά 1.665 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (869 δικαιώματα αγοράς και 796 δικαιώματα πώλησης).

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (56000 MPB, 95000 Alpha Bank, 51600 Εθνική, 214300 ΟΤΕ, 15000 Τιτάν, 10600 Fourlis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (12083), Alpha Bank (3736), Πειραιώς (3874), Eurobank (2022), ΟΤΕ (2075), Ταχ. Ταμιευτήριο (480), ΔΕΗ (938), MIG (992), MPB (1325), Κύπρου (511), ΟΠΑΠ (406), ΓΕΚ (1318), Μυτιληναίο (226), Intralot (321), Motor Oil (162), ΕΧΑΕ (317).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (196902 τεμ.), Πειραιώς (391000 τεμ.), Εθνική (299803 τεμ.), Eurobank (861472 τεμ.), ΟΠΑΠ (20397 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (50000 τεμ.), Eurobank (55000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9606276 τεμ.), Eurobank (16524722 τεμ.), Εθνική (11105531 τεμ.), Πειραιώς (11314364 τεμ.), MIG (7603754 τεμ.), MPB (4068942 τεμ.), ΟΤΕ (4621801 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v